Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

THOMAS OLIEMANS

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

bron: website Thomas Oliemans

Periode

1977 - heden

Genre

bariton, klassiek, opera

Online

Officiële website

Thomas Oliemans

De bariton Thomas Oliemans is een veelzijdig zanger met een internationale carrière. Niet alleen in de opera voelt hij zich thuis, maar ook in het oratorium, de liedkunst èn de licht muziek. Zijn ideaalvoorstelling is dat een liedje, zoals Duiffies van Harry Bannink, muzikaal net zo serieus genomen wordt als ...
Volledige biografie...

Instrumenten

bariton

Genoemd in de biografie van

2005   Harry Bannink
2006   Bert van den Brink
2014   Geert Smits
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Thomas Oliemans

De bariton Thomas Oliemans is een veelzijdig zanger met een internationale carrière. Niet alleen in de opera voelt hij zich thuis, maar ook in het oratorium, de liedkunst èn de licht muziek. Zijn ideaalvoorstelling is dat een liedje, zoals Duiffies van Harry Bannink, muzikaal net zo serieus genomen wordt als een klassiek stuk. Met zijn breed georiënteerde liedrepertoire is Thomas Oliemans een veelgevraagde Liedzanger. Zo geeft hij recitals in onder andere het Concertgebouw in Amsterdam, de Wigmore Hall in Londen en de Tonhalle in Zürich.

1977

Thomas Oliemans wordt in 1977 te Amsterdam geboren. Op zesjarige leeftijd begint hij met vioolles. Zijn broer speelt piano en al gauw zingt Thomas Oliemans met hem mee. Samen vertolken ze popliedjes van de radio, zoals Franse chansons en hits van onder anderen De Dijk en Harry Bannink. In Bilthoven volgt hij zangles bij de zangeres Eugenie Ditewig.

De Dijk Harry Bannink

1993

Op 21 maart wint Thomas Oliemans het Concours de la Chanson, georganiseerd door de Alliance Française. Als jongste finalist ooit, vijftien jaar, begeleidt hij zichzelf aan de piano.

1995 - 2001

In 1995 is Oliemans winnaar van het Prinses Christina Concours. Aan het conservatorium van Amsterdam studeert hij bij Margreet Honig. Daarna vervolgt hij zijn studie bij bas-bariton Robert Holl, de Italiaanse bariton Elio Battaglia, en de Duitsers tenor Dieter Müller, bariton Dietrich Fischer-Dieskau, mezzosopraan Christa Ludwig en sopraan Edda Moser.

Robert Holl

2002

Onder leiding van dirigent Aldert Vermeulen maakt Thomas Oliemans, samen met de Nationale Reisopera, zijn operadebuut in de rol van Vader in de opera Pollicino van Hans Werner Henze. Daarnaast ontvangt hij de Prix Pierre Bernac van de Academie Internationale de Musique Maurice Ravel.

Nationale Reisopera

2005

Oliemans maakt zijn debuut in Salzburg tijdens het Salzburg Festival als Gonsalvo in Die Gezeichneten van Franz Schreker, onder leiding van Kent Nagano.

2006

Dit jaar volgen er meerdere openbare optredens van Oliemans, zoals in de rol van Papageno in Die Zauberflöte (KV.560) van Mozart met de opera van Nantes en Angers, en in de rol van Guglielmo in Così fan tutte (KV.588), wederom van Mozart, met de Opéra de Genève. In Mulhouse (Frankrijk) zingt Oliemans de suite uit de opera Der Sturm van Frank Martin.

2008

Oliemans vervult de rol van Tarquinius in de opera The rape of Lucretia van Benjamin Britten, uitgevoerd door de Vlaamse Opera onder leiding van Elgar Howarth.

2009 - 2010

Dit seizoen speelt Oliemans de rol van Maximilian in de operette Candide van Leonard Bernstein, wederom met de Vlaamse Opera ditmaal onder leiding van Yannis Pouspourikas.

2013

Oliemans wint de Prix d'Amis voor zijn rol van Papageno in Die Zauberflöte (KV.560) van Mozart. Deze productie van de Nederlandse Opera wordt geregisseerd door de Britse acteur en schrijver Simon McBurney.

2014

Tijdens het Holland Festival in juni zingt Oliemans de rol van Robbert in de première van de opera Laika van componist Martijn Padding op een libretto van P.F. Thomése.

Holland Festival Martijn Padding

2016

Samen met Eva-Maria Westbroek is Oliemans in de rol van Lescaut te zien in de opera 'Manon Lescaut' bij De Nationale Opera.

De Nationale Opera Eva-Maria Westbroek

2019

Oliemans zingt de rol van Don Alfonso in Mozarts Cosi Fan Tutte bij De Nationale Opera.

Discografie Thomas Oliemans

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Thomas Oliemans

Audio/Video Thomas Oliemans

Video Thomas Oliemans

Schubert: Die schöne Müll...
Schubert: Die schöne Müllerin - Thomas Oliemans & Malcolm Martineau - Live concert HD
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Schubert: Die schöne Müllerin - Thomas Oliemans & Malcolm Martineau - Live concert HD

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer