Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

TIES MELLEMA

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1976 - heden

Genre

baritonsaxofoon, De Nederlandse Muziekprijs, hedendaags, klassiek

Online

Officiële website

Ties Mellema

Volgens saxofonist Ties Mellema kun je iets pas spelen wanneer je de muziek kan loslaten, wanneer je je kan concentreren op iets anders, of zelfs kan mediteren. Dit leerde hij van jazzpianist Kenny Werner; doe alsof je handen van iemand anders zijn. Ondanks een ongeluk aan een van deze handen ...
Volledige biografie...

Instrumenten

baritonsaxofoon

Biografie Ties Mellema

Volgens saxofonist Ties Mellema kun je iets pas spelen wanneer je de muziek kan loslaten, wanneer je je kan concentreren op iets anders, of zelfs kan mediteren. Dit leerde hij van jazzpianist Kenny Werner; doe alsof je handen van iemand anders zijn. Ondanks een ongeluk aan een van deze handen weet Mellema in 2010 de Nederlandse Muziekprijs te winnen.

In bezetting van

Amstel Quartet   baritonsaxofoon

1976 - 1995

Ties Mellema wordt geboren in 1976 te Bergen op Zoom. Op achtjarige leeftijd begint hij met de saxofoon, mede omdat gedacht wordt dat een blaasinstrument goed is tegen astma, waaraan Mellema als kind lijdt. Dat het de saxofoon is geworden is te danken aan het geluid van de saxofoon van Charlie Parker, waarvan Mellema's vader platen in zijn collectie heeft. Bovendien is Mellema als achtjarige al onder de indruk van de snelle tempi van Parker's spel.

1996 - 2001

Mellema krijgt een ongeluk in de keuken waarbij een zenuw van zijn rechterhand wordt doorgesneden. Het lijkt erop dat zijn carrière voorbij is. Toch weet hij door oefening zo'n zestig procent aan functionaliteit van zijn hand terug te winnen. Door het ongeluk leert hij het loslaten van vaste waarden en stil te staan bij wat hij echt wil spelen. Mellema richt samen met Remco Jak, Bas Apswoude en Olivier Sliepen het Amstel Quartet op.

Amstel Quartet Bas Apswoude Olivier Sliepen Remco Jak

2002 - 2006

Eenmaal op het conservatorium gaat Mellema studeren bij Arno Bornkamp, en studeert na zeven jaar cum laude af. Daarna studeert hij verder aan het Royal College of Music in Stockholm bij Christer Johnnson en zelfs tot op heden bij de cellist Anner Bijlsma. Eenmaal als docent aan het Fonteys Conservatorium in Tilburg en het ArtEZ Conservatorium in Arnhem geeft hij zijn studenten de tip mee om vooral niet een kopie van hemzelf te worden maar om zijn adviezen los te laten en durven te vertrouwen op henzelf.

Anner Bijlsma Arno Bornkamp

2007 - 2009

Samen met pianist Wijnand van Klaveren geeft Mellema vele recitals. Wanneer echter Van Klaveren zich voornamelijk op het componeren gaat toeleggen neemt Hans Eijsackers zijn rol als pianist over. In 2007 vindt het debuut van Mellema en Eijsackers plaats en wel in het Concertgebouw te Amsterdam, met werken van Mendelssohn Bartholdy, Ravel, Fondse en Van Klaveren. Verder wint Mellema prijzen bij de Vriendenkrans competitie van Het Concertgebouw in Amsterdam en Voorziening voor Jonge Excellerende Musici.

Hans Eijsackers Wijnand van Klaveren

2010 - 2011

Het Amstel Quartet gaat op tournee door de Verenigde Staten. In Nederland vindt er een concert plaats met Dominee Gremdaat (Paul Haenen) en spelen ze het strijkkwartet in C gr.t. (KV.465), het Dissonanten kwartet, van Mozart. Mellema is lid van het platform Cooperative Creative Musicians, een platform dat onderzoekt hoe met de traditionele podiumprestatie gebroken kan worden. Hij brengt de CD 'On the other hand' uit, met daarop stukken speciaal voor Mellema en zijn handicap geschreven of bewerkt.

Paul Haenen

2012

Naast saxofonist is Mellema ook actief als arrangeur en steeds op zoek naar crossovers met jazz, pop en wereld muziek, theater en dans. Door deze veelvuldigheid is hij dan ook geliefd bij de meest uiteenlopende musici, o.a. het Simon Bolivar Youth Orchestra o.l.v. Gustavo Dudamel , The Four Baritones, Concertgebouw Tracks, MTV, en medesaxofonist Hans Dulfer. Ook is hij samen met de leden van het Amstel Quartet oprichter van het platenlabel Amstel Records en schrijft hij voor het dagblad nrc.next.

Hans Dulfer

Discografie Ties Mellema

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Ties Mellema

Audio/Video Ties Mellema

Video Ties Mellema

Ties Mellema - J.S.Bach/ ...
Ties Mellema - J.S.Bach/ uit: Partita BWV 1013: Allemande
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Ties Mellema - J.S.Bach/ uit: Partita BWV 1013: Allemande

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer