Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

TINEKE SCHOUTEN

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Tineke Schouten

Periode

12-06-1954 - heden

Genre

cabaret, gitaar, Nederlandstalig, tekstschrijver, zang

Online

Officiële website
Fansite

Tineke Schouten

Tineke Schouten is een van de meest succesvolle Nederlandse cabaretières. Ze is zeer gedreven in parodieën. Na haar bijdragen aan het Muzevalcabaret van Hennie Oliemuller en de shows van stadsgenoot Herman Berkien, start ze in het seizoen 1980-1981 met haar eerste onewomanshow. In 1982 scoort Tineke Schouten haar grootste hit ...
Volledige biografie...

Instrumenten

gitaar, tekstschrijver, zang

Overige muzikanten

Yvonne Roth   klarinet, piano, saxofoon, zang
Frank Van Wanrooij   arrangeur, toetsinstrumenten, zang
Fred Van Opzeland   drums, percussie, zang
Yanaica Doesburg   fluit, saxofoon, zang
Marc Tromp   basgitaar
Meer resultaten... Minder resultaten

Genoemd in de biografie van

1970   Jos Brink
1978   Herman Berkien
1979   Bert Schouten
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Tineke Schouten

Tineke Schouten is een van de meest succesvolle Nederlandse cabaretières. Ze is zeer gedreven in parodieën. Na haar bijdragen aan het Muzevalcabaret van Hennie Oliemuller en de shows van stadsgenoot Herman Berkien, start ze in het seizoen 1980-1981 met haar eerste onewomanshow. In 1982 scoort Tineke Schouten haar grootste hit met de single Lenie Uit De Takkestraat.

1954 - 1970

Tineke Schouten wordt op 12 juni 1954 geboren in Utrecht. Op haar achtste krijgt ze haar eerste gitaar en neemt ze enkele maanden les van Jan Leeman. Na de lagere schooltijd aan de Titus Brandsmaschool gaat zij naar het Bonifacius Lyceum. Schouten treedt regelmatig op tijdens schoolfeestjes. Ze krijgt zangles van Elly de Jong en gitaarles van de familie Damen. De zangeres is beïnvloed door Esther en Abraham Ofarim, Joan Baez, Françoise Hardy, Bob Dylan en Reinhardt May. Vanaf haar twaalfde is ze al menigmaal te horen op de radio in programma's als Jeugd en Ritme, Springplank, Muziek à Go Go en Tussen Twaalf En Twee (gepresenteerd door Ted de Braak en Hans van Willigenburg). Op haar veertiende wint ze haar eerste talentenjacht in Don Mercedes te Utrecht.

Ted de Braak

1971

Tineke Schouten Op 22 april treedt Tineke Schouten op in het TROS-programma Attent Op Talent (presentatie: Jos Brink). Tijdens Haal Het Doek Maar, een talentenjacht uitgezonden op televisie, moet ze haar meerdere erkennen in imitator Robert Paul.

1972 - 1973

Als Schouten het Lyceum verlaat, treedt ze regelmatig op in folkclubs en tijdens talentenjachten, onderwijl de kost verdienend als VVV-informatrice, receptioniste bij een hotel en als manusje-van-alles bij Hessings Autobedrijven in De Bilt. Dankzij haar zanglerares Elly de Jong maakt Schouten in het Schiller Theater te Utrecht kennis met het Muzevalcabaret van Hennie Oliemuller. Op achttienjarige leeftijd start ze in het Schiller Theater als zangeres. Als een van de sterren van het Muzevalcabaret een been breekt, valt Tineke Schouten in en toont ze naast zangkwaliteiten ook haar talent voor komedie.

1974 - 1981

Haar debuutalbum vol luisterliedjes Zondag In April (1974) wordt gevolgd door een korte solotournee. Herman Berkien is onder de indruk en vraagt de cabaretière voor zijn Cabaret Herman Berkien in het Utrechtse Mirliton Theater. Schouten is zijn aangever, maar ze maakt ook haar eigen conférences zoals De Telefoniste. In het seizoen 1980-1981 doet ze haar eerste onewomanshow onder de titel Een Tien Met Een Gniffel in het Jacobi Theater van haar echtgenoot Hans Brunyanszki met wie ze sinds 29 juni 1979 is getrouwd.

Herman Berkien

1982 - 1983

Het tweede programma Op En Top Tien trekt meer bezoekers, niet het minst vanwege haar grote zomerhit Lenie Uit De Takkestraat. Op 23 oktober 1982 bevalt Tineke Schouten van haar eerste dochter Sigrid. Begin 1983 scoort ze haar tweede hit met Zwiet, Zwiet Honniebie. Ze doet nog twee programma's in het Jacobi Theater: Tien In Miniverpakking (zomer 1982) en Pret Voor Tien (1982-1983). Het tweede programma is in samenwerking producer John de Mol.

1984 - 1990

Onder productionele leiding van John de Mol gaat de cabaretière langs de Nederlandse theaters met diverse shows: Tiepies Tien (1984-1986), Tien In Topvorm (1986-1988), Tien Met Een Gniffel 2 (1988-1990) en 10 x Tien (haar tienjarig artiestenjubileum in het seizoen 1990-1992). Registraties van de meeste van haar shows zijn op televisie te zien. In 1989 krijgt Tineke Schouten ook eigen televisieprogramma's: de Tineke Schouten Show en Schoutencity. Onder de prijzen die Schouten ontvangt zijn de Veronica-award voor Meest Belovende Zangeres (1983) en Het Gouden Hart van Rotterdam (voor het seizoen 1984-1985). Haar tweede dochter Stefanie wordt geboren op 18 juli 1986.

1992 - 1996

In 1992 krijgt Tineke Schouten de Ere Loeres voor haar gehele oeuvre. Na de programma's Feestlift (1992-1993) en All You Need Is Lach (1993-1995) start ze in het seizoen 1995-1997 Lach Vegas, een groter opgezette, revueachtige show, waarbij het combo van Tineke wordt uitgebreid met een driekoppige, geheel vrouwelijke blazerssectie.

1997 - 1999

Tijdens de uitvoering van de show S-Miles Kado wordt op 7 maart 1999 in Carré te Amsterdam gevierd dat Tineke Schouten haar 2000ste voorstelling speelt. Kort daarna ontvangt Schouten de erepenning van haar geboortestad uit handen van wethouder Van der Linden van Utrecht.

2000 - 2004

Op 11 september 2000 viert Tineke Schouten in het Jacobi Theater haar twintigjarig jubileum, vlak voor de start van de tweede speelperiode van de show Showiesjoo. In het seizoen 2001-2002 speelt de cabaretière haar uitverkochte tournee Top Tien 1. De televisieregistratie voor RTL4 wordt eind mei 2002 vastgelegd in het Nieuwe Luxor Theater te Rotterdam. De succesvolle tournee wordt in het seizoen 2002-2004 vervolgd met Top Tien 2 waarmee Schouten in totaal 250 maal op de bühne staat. De theatershows Top tien 1 en 2 komen uit op DVD. Op 22 maart 2004 viert Tineke Schouten haar zilveren jubileum, zoals gebruikelijk in het Jacobi Theater te Utrecht dat op dezelfde avond ook het 25-jarig jubileum viert. De cabaretière ontvangt een lintje en mag zich Officier in de Orde van Oranje Nassau noemen. Lee Towers, Treble en Glennis Grace doen gastoptredens. Tijdens haar show Spiksplinternieuw (2004-2005) wordt Tineke Schouten begeleid door Frank van Wanrooij (toetsen, arrangeur, zang, orkestleider), Fred van Opzeland (drums, percussie, zang), Patrick Kerger (gitaar, koorarrangementen, zang), Marc Tromp (bas), Yanaica Doesburg (saxofoon, zang, dans, fluit), Wiebke Pahrmann (trompet, piano, viool, zang, dans) en Yvonne Roth (klarinet, sopraansax, piano, zang, dans). Eind december 2004 vertrekt bassist Marc Tromp naar de band van Mathilde Santing. Hij wordt vervangen door Jos Adema (ex-Picture).

Glennis Grace Lee Towers Mathilde Santing Picture Treble

2005

Ook de shows Showiesjoo en S-Miles Kado komen uit op DVD.

2008 - 2010

Schoutens tiende theatershow Posi-Tien bevat onder anderen Oma Oortjes, een artiestenparade met parodieën op bekende Nederlanders, de hondenuitlaatdienst in Laren en een Vlaamse paaldanseres die haar veertigjarige jubileum viert. Het is de eerste show van de cabaretière die door Joop van den Ende Theaterproducties wordt gepresenteerd. Na een eerste reeks voorstellingen tot en met 24 mei 2009 gaat Posi-Tien vanaf 10 september 2009 een tweede seizoen langs de theaters tot in het voorjaar van 2010.

2011

LOL Inclusive, de jubileumshow in het kader van Schoutens dertigjarige carrière, gaat vanaf oktober van start. In het programma kruipt de cabaretière in de huid van hedendaagse sterren als Lady Gaga, Susan Boyle en Carla Bruni. De show wordt gepresenteerd door de fictieve zus van cabaretier Marc-Marie Huijbregts. Op 24 oktober onthult illusionist Hans Klok in Koninklijk Theater Carré een borstbeeld van Tineke Schouten.

2012 - 2013

Vanaf december 2012 tourt Schouten langs de Nederlandse theaters met Moet Niet Gekker Worden!, een programma over alledaagse zaken en de daarbij behorende stress.

Discografie Tineke Schouten

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Tineke Schouten

Audio/Video Tineke Schouten

Video Tineke Schouten

Trailer - Tineke Schouten...
Trailer - Tineke Schouten Moet niet gekker worden
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Trailer - Tineke Schouten Moet niet gekker worden

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer