Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

TIVOLI

Overzicht | Biografie | Foto's | Audio/Video

Tivoli

Genre

dance, pop/rock

Online

Website

Tivoli

Tivoli is sinds eind jaren zeventig een belangrijk poppodium in Nederland. Op twee locaties wordt breed geprogrammeerd. Naast internationale acts is er ook aandacht voor lokaal talent en drie maal in de week zijn er dansavonden. Vaste onderdelen in de jaarprogrammering zijn de festivals Summer Darkness en Le Guess Who?.
Volledige biografie...

Biografie Tivoli

Tivoli is sinds eind jaren zeventig een belangrijk poppodium in Nederland. Op twee locaties wordt breed geprogrammeerd. Naast internationale acts is er ook aandacht voor lokaal talent en drie maal in de week zijn er dansavonden. Vaste onderdelen in de jaarprogrammering zijn de festivals Summer Darkness en Le Guess Who?. In april is er het jaarlijkse Rauweekender, een festijn dat voortkomt uit de tweewekelijkse dansavonden onder de noemer RAUW.

1970 - 2011

Tivoli heeft er al een hele geschiedenis opzitten als in 1979 de concertzaal in park Lepelenburg gekraakt wordt door het Komitee Tivoli Tijdelijk. De zaal moet eigenlijk verdwijnen en opgaan in Vredenburg. De punkbeweging ziet dat niet zitten. In de hoop op een eigen onderkomen wordt het pand gekraakt. In 1981 brandt de zaal af, hetgeen volgens de overlevering nogal spectaculair moet zijn geweest. Het Komitee Tivoli Tijdelijk richt de pijlen vervolgens op het NV-huis, maar de kraak gaat niet zonder slag of stoot; de ME komt er zelfs aan te pas. De krakers winnen de confrontatie. Er worden concerten gegeven en niet veel later besluit de gemeente Utrecht de zaal subsidie te geven. Tivoli krijgt er een tweede locatie bij als De Vloer failliet gaat. Tivoli neemt het gebouw aan de helling over. In 2008 wordt begonnen met de sloop van muziekcentrum Vredenburg. Er komt een nieuw muziekpaleis waar ook Tivoli en SJU onder gaan vallen. In Utrecht leidt dat tot grote verdeeldheid, zowel binnen de culturele sector als de politiek.

In de discografie worden officiƫle opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Tivoli

Audio/Video Tivoli

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer