Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

TOM BAKKER

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Tom Bakker met Lionel Richie

Periode

1971 - heden

Genre

arrangeur, componisten

Online

Twitter
Officiële website

Tom Bakker

Componist en arrangeur Tom Bakkers eerste grote opdracht is voor Marco Borsato. Hij maakt daarna snel naam in de popwereld en groeit uit tot een van de beste arrangeurs van Nederland.
Volledige biografie...

Instrumenten

arrangeur

Genoemd in de biografie van

1996   Pieter W. Goemans
2011   Ben Cramer

Biografie Tom Bakker

Componist en arrangeur Tom Bakkers eerste grote opdracht is voor Marco Borsato. Hij maakt daarna snel naam in de popwereld en groeit uit tot een van de beste arrangeurs van Nederland.

In bezetting van

El Dio   arrangeur, componist, producer

1971

Tom Bakker wordt geboren op 4 november 1971 in Laren NH. Zijn vader Dick Bakker is onder meer dirigent van het Metropole Orkest.

Dick Bakker Metropole Orkest

1989

Bakker begint zijn carrière op zeventienjarige leeftijd. Hij schrijft de muziek voor het liedje Als Ik Je Zie en begeleidt het zangkwartet Sisters (Saskia Riemens, Roelina Holtrop, Linda Schwärz en Phyllis Harrell) op piano bij hun uitvoering van het liedje tijdens het Nationaal Songfestival.

1990

Hij begint zijn studie klassiek piano. Na twee jaar stapt hij over naar het conservatorium in Hilversum waar hij de studie arrangeren lichte muziek volgt. Hij speelt daarnaast in verschillende bands.

1996

Franklin Brown & Maxine zingen in maart het liedje Dat Woordje Wij in een van de voorrondes van het Nationaal Songfestival in Almere. De muziek is van Tom Bakker en de tekst van Pieter Goemans.

Maxine & Franklin Brown Pieter W. Goemans

1997

Tom Bakker verlaat met een diploma het conservatorium. Een van zijn eerste klussen is het arrangeren van drie liedjes voor het Nationaal Songfestival. Producer en songwriter John Ewbank is onder de indruk en vraagt hem strijkersarrangementen te maken voor het album De Bestemming van Marco Borsato.

Marco Borsato

1998 - 2010

Bakker schrijft hoofdzakelijk arrangementen voor diverse artiesten, bijvoorbeeld Marco Borsato, Liesbeth List, Portugese zangeres Dulce Pontes, Volumia!, Kane, René Froger, de Amerikaanse R&B-zanger Akon, Acda en De Munnik, 3Js, Bløf, Di-rect, Gordon, Eddy Zoëy, Ten Sharp, Trijntje Oosterhuis, Het Metropole Orkest, Twarres, Van Dik Hout, Vengaboys, Ruth Jacott, Willeke Alberti, de Spaanse tenor José Carreras, Laura Fygi en Golden Earring. Maart 1999 doet zangeres Jane Talany mee aan het Nationaal Songfestival met het liedje Dreams (muziek: Tom Bakker, tekst: Mark van Toor). Tom Bakker componeert samen met Dick Bakker de muziek voor de musical Wat Zien Ik (2006) en wint daarmee een Rembrandt Award. Hij is ook verantwoordelijk voor de muziek in de musical Op Hoop Van Zegen (2008). Van deze musical verschijnt het lied Achter De Horizon op single, gezongen door Ben Cramer. In 2006, 2007, 2008 en 2009 is Tom Bakker verantwoordelijk voor de arrangementen voor Symphonica In Rosso, het jaarlijks terugkerende muziekevenement in GelreDome te Arnhem. Elk jaar staat tijdens dit evenement een andere artiest centraal, achtereenvolgens Marco Borsato, Paul de Leeuw, Lionel Richie en Diana Ross. Bakker vormt samen met Eddy Zoëy het duo El Dio. In april 2009 verschijnt hun dancealbum Nicky's Day Off.

3js Acda en De Munnik Ben Cramer Bløf Di-Rect Eddy Zoëy El Dio Golden Earring Gordon Kane Laura Fygi Liesbeth List Paul de Leeuw René Froger Ruth Jacott Ten Sharp Trijntje Oosterhuis Twarres Van Dik Hout Vengaboys Volumia! Willeke Alberti

2011

Tom Bakker verzorgt de strijkarrangementen op het debuutalbum Changing Man van zanger Jaap Reesema. Ben Cramer doet met het lied Zonder Jou mee in de race om deelname aan het Eurovisie Songfestival. Het nummer is speciaal voor deze gelegenheid gecomponeerd door Tom Bakker op tekst van Michael la Grouw. Cramer en Bakker kennen elkaar van het lied Achter De Horizon dat Bakker heeft geschreven voor de musical Op Hoop Van Zegen.

Ben Cramer Jaap Reesema

Discografie Tom Bakker

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Tom Bakker

Audio/Video Tom Bakker

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer