Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

TOM LOWENTHAL

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

bron: website NieuweLiefdeLeerhuis

Periode

12-01-1954 - heden

Genre

componist, dirigent, religieus

Tom Löwenthal

Componist Tom Löwenthal is vooral bekend van de liederen die hij componeert op teksten van dichter Huub Oosterhuis, zoals de 'Missa Solemnis', 'Die de aarde boetseerde' en 'Die mij droeg'. Daarnaast componeert Löwenthal in opdracht van het Nieuwe Liefde Leerhuis, alwaar hij ook de lieddagen leidt. Löwenthal schrijft tevens muziek ...
Volledige biografie...

Instrumenten

componist, dirigent

Biografie Tom Löwenthal

Componist Tom Löwenthal is vooral bekend van de liederen die hij componeert op teksten van dichter Huub Oosterhuis, zoals de 'Missa Solemnis', 'Die de aarde boetseerde' en 'Die mij droeg'. Daarnaast componeert Löwenthal in opdracht van het Nieuwe Liefde Leerhuis, alwaar hij ook de lieddagen leidt. Löwenthal schrijft tevens muziek bij teksten van andere dichters, met name voor het Nieuw Liedfonds. In de jaren tachtig en negentig dirigeert hij diverse koren, waaronder het koor van de Dominicuskerk in Amsterdam. Ook schrijft Löwenthal muziek voor theater en werkt hij als dirigent/repetitor mee aan producties van onder meer theatergroep De Appel, Het Publiekstheater, Het Nationale Ballet, Het Muziektheater en De Nederlandse Opera.

1954 - 1973

Tom Löwenthal wordt op 12 januari 1954 geboren te Amsterdam. Hij groeit op als vijfde kind in een muzikaal huisartsengezin met zeven kinderen. De grootvader van Tom Löwenthal is naast kerkorganist hoofdvakdocent muziektheorie aan het conservatorium van Amsterdam. Zijn eerste muzieklessen ontvangt Löwenthal op de HBS, het Ignatiuscollege, van de jezuïet, muziekleraar en koordirigent Bernard Huijbers

1974 - 1980

Löwenthal begint al op twintigjarige leeftijd muziek te schrijven bij de religieuze teksten van Huub Oosterhuis. Na het voltooien van de HBS studeert Löwenthal koordirectie aan het Nederlands Instituut voor Katholieke Kerkmuziek in Utrecht en muziektheorie aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. De muzikale voorkeur van Löwenthal ligt voornamelijk bij theater- en kerkmuziek.

1981 - 1990

In 1981 wordt de lp 'Wees hier aanwezig' uitgebracht, de eerste van een lange reeks Oosterhuis/Löwenthal-lp's.

1991

Op het terrein van de Westergasfabriek vindt op zondag 25 augustus de première plaats van het 'Amsterdams mirakelspel' van de Nederlandse musicus Mohamed el-Fers. Aan dit theatrale stuk nemen ruim 500 mensen deel, inclusief de tamboers en vendeliers van het Heilig Bloedsgilde van Boxmeer en de acteurs van het Handtke-Weiss Theatergezelschap. De regie is in handen van Johnny Kuiper en de muzikale leiding heeft Tom Löwenthal.

Westergasfabriek

1992 - 1997

Samen met de componist Antoine Oomen richt Löwenthal in 1992 het Koor voor nieuwe Nederlandse religieuze muziek op. Het doel van het koor is cd's op te nemen van de composities die Oomen en Löwenthal voor koor maken, op teksten van Huub Oosterhuis, en het geven van liturgische concerten. Het koor wordt gedirigeerd door Löwenthal terwijl Antoine Oomen piano speelt.

1998 - 2005

In 1998 wordt Löwenthal aangesteld als vaste dirigent van de Amsterdamse Studentenekklesia, het koor waarvan hij al tijdens zijn studententijd dirigent is geweest. Tijdens de kerkdiensten worden vrijwel uitsluitend teksten en liederen van Oosterhuis gebruikt.

2006

Dit jaar dirigeert Löwenthal een uitvoering van de opera 'Mahagonny' van de Duitse componist Kurt Weill. Deze opera, op een libretto van Bertolt Brecht, is een productie van het gezelschap Opera aan ´t IJ. Eveneens dit jaar richt Löwenthal het koor Tom Löwenthal Muziekproducties Plus op, kortweg TLMplus. Zowel met dit koor als met het koor van de Amsterdamse Studentenekklesia maakt hij diverse cd's. Op 9 juni treedt (de katholieke kerkmusicus) Tom Löwenthal in het huwelijk met predikante Petra Kerssies uit Wadenoijen.

Opera aan het IJ

2007

In april wordt in de Pieterskerk in Utrecht het lied 'Welkom' dat Löwenthal op een tekst van Margryt Poortstra heeft gecomponeerd, uitverkozen tot het mooiste oecumenische lied. In opdracht van de Dag van de Palliatieve Zorg schrijft Löwenthal het werk 'Iemand meer'.

2008

Tom Löwenthal krijgt de muzikale leiding over de musical 'Sunset Boulevard' van de Britse componist Andrew Lloyd Webber. Deze musical wordt geproduceerd door Joop van den Ende en uitgevoerd in het Koninklijk Theater Carré te Amsterdam.

Koninklijk Theater Carré

2009 - 2010

Op 1 november 2009 gaat de zestiendelige 'Dodenvesper' in première, een compositie van Löwenthal, op teksten van Huub Oosterhuis, voor solisten, koor, piano, orgel en viool.

2011 - 2013

Op 17 oktober 2011 overlijdt Petra Kerssies bij een verkeersongeval.

2014

Voor de herdenking van het vergissingsbombardement op Nijmegen in februari 1944, zeventig jaar geleden, schrijft Löwenthal de opera 'Ben je thuis voor het donker'. Het script en de regie zijn in handen van Erik Karel de Vries. Het Nijmeegs Opera en Operette Gezelschap draagt zorg voor de uitvoering, die onder leiding staat van de componist.

Discografie Tom Löwenthal

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Tom Löwenthal

Audio/Video Tom Löwenthal

Video Tom Löwenthal

Die mij droeg op adelaars...
Die mij droeg op adelaarsvleugels (Lied, Verzameld Liedboek 239)
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Die mij droeg op adelaarsvleugels (Lied, Verzameld Liedboek 239)

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer