Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

TON ENGELS

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Ton Engels

Periode

1952 - heden

Genre

accordeon, dialectpop, gitaar, rock, singer-songwriter, zang

Online

Officiële website

Pseudoniemen

Ton Engels & de Medeplichtigen

Ton Engels

Ton Engels maakt deel uit van de Brabantse groep Blowbeat. Vanaf 1995 vertolkt hij solo gevarieerde liedjes in het dialect van zijn geboortestreek in Midden-Limburg. Hij treedt op met zijn begeleidingsband De Medeplichtigen waarin voornamelijk leden uit Blowbeat zijn te vinden.
Volledige biografie...

Instrumenten

accordeon, gitaar, zang

Genoemd in de biografie van

2002   Eric Coenen
2005   Reyer Zwart

Biografie Ton Engels

Ton Engels maakt deel uit van de Brabantse groep Blowbeat. Vanaf 1995 vertolkt hij solo gevarieerde liedjes in het dialect van zijn geboortestreek in Midden-Limburg. Hij treedt op met zijn begeleidingsband De Medeplichtigen waarin voornamelijk leden uit Blowbeat zijn te vinden.

In bezetting van

Blowbeat   accordeon, gitaar, zang
Double Feature   gitaar

1952 - 1976

Ton Engels wordt geboren in het Limburgse dorp Helden-Panningen. Op jonge leeftijd koopt hij een gitaar en - geïnspireerd door The Beatles, Randy Newman, Joni Mitchell, Tom Waits, Little Feat en Reggie Knighton - maakt hij eigen nummers.

1977

Ton Engels komt in Engeland in aanraking met Stefan Grossman, die hem in de Londense Livingston Studio vier stukken op laat nemen voor het verzamelalbum Advanced Fingerpicking Guitar Techniques met ragtimepianomuziek van Scott Joplin, bewerkt voor akoestische gitaar.

1979 - 1981

Ton's eerste soloplaat A Picking Fool verschijnt, vol akoestische, instrumentale muziek met naast eigen werk ook composities van o.a. Scott Joplin, Frank Zappa en Django Reinhardt. De elpee vormt de aanzet tot het opzetten van de Ton Engels Band, met daarin verder Cor Mutsers (ex-Double Grant, bas), Huub Martens (drums) en Collie Franssen (orgel, net als zijn broer Dick Franssen van Alquin). In bestaan van de band maken ook nog bassist Jan van der Heijden en saxofonist Joost Boerekamps deel uit van de bezetting. Het repertoire heeft raakvlakken met Zappa, Elvis Costello en Sweet d'Buster en bevat elementen uit jazzrock, funk en country.

1982 - 1994

In zijn woonplaats Asten in Brabant richt Engels samen met bassist/zanger Cor Mutsers en drummer René Creemers de band Blowbeat op waarmee hij vooral in Duitsland succesvol is.

Blowbeat

1995

Tussen de schuifdeuren tijdens een familiefeestje zingt Ton Engels voor de grap enkele liedjes in het dialect van zijn Limburgse geboortedorp Helden-Panningen. Dat bevalt hem zo goed dat hij in zijn eigen studio het album Plat opneemt, geholpen door zijn oude bandmaatjes Arthur Lijten, René Creemers en Jörg Lehnardt en aangevuld met bassist Michel van Schie. Dankzij het dialect zijn de teksten meer autobiografisch zoals in de somber getinte Donkere Daag dat ook op single verschijnt.

1997

Op de single Negerzoen is voor het eerst een bijdrage te horen van bassist/zanger/sessiemuzikant Eric Coenen. Het nummer is een bewerking van In The Neighbourhood van Tom Waits.

2000

Ton Engels is als docent songwriting werkzaam voor de Fontys Rock Academie te Tilburg. Eind mei komt het tweede en thematisch meer opbeurende album Wermer As Vandaag uit, in september gevolgd door een landelijke release. Begeleid door bassist Eric Coenen en drummer Arthur Lijten speelt Engels de nummers live in het land. In september wint Ton Engels de ING-prijs voor het Limburgse Lied.

2002

Het door Ton Engels gecomponeerde liedje Wie Laat (de B-kant van Negerzoen) wordt in de Nederlandse vertaling Hoe Laat door zangeres Frédérique Spigt op plaat gezet en tijdens een uitzending van het satirische televisieprogramma Kopspijkers live door haar uitgevoerd begeleid door het Rotterdams Mannenkoor. De band Blowbeat wordt weer nieuw leven ingeblazen.

Frédérique Spigt

2004

Ton Engels In maart start Ton Engels zijn eigen label Vulcano Records. Engels levert een bijdrage aan het duettenalbum van Frédérique Spigt. Samen met Spigt zingt hij voor het eerst in het Nederlands het lied Alleen In Jouw Armen Ben Ik Thuis. Eind mei presenteert Engels het derde album Welkom Bej De Minse waarop bijdragen te horen zijn van o.a. Bertus Borgers, Pieter Douma en Hein Offermans. Twee nummers bevatten strijkersarrangementen van Frans de Berg uitgevoerd door leden van het Limburgs Symfonie Orkest. Muziekblad Oor noemt de plaat een juweeltje en prijst het 'gezond en genuanceerd gevoel voor muzikaal avontuur'.

2005

Negerzoen wordt opnieuw op single uitgebracht met ditmaal op de B-kant het carnavalsnummer De Onbekinde.

2006

Ton Engels Het album In Het Zuiden Opklaringen (februari) is een samenwerking met Egbert Derix, pianist en componist van onder meer het Searing Quartet. Derix won met zijn kwartet in 1997 de publieksprijs op het Internationale Jazzconcours in Breda en in 2001 de Jerry van Rooyen Award. Op North Sea Jazz 2002 ontving hij de prijs voor beste compositie van de Dutch Jazz Competition. Op het album wordt ook meegewerkt door Reyer Zwart (contrabas) en Arthur Lijten (drums). Muziekblad Oor noemt met name de ballads 'oorstrelend mooi. Een juweel van een album dat de tijd even stil doet staan'. Van Blowbeat komt op 20 oktober het album Songs From The Crazy Planet uit, voorafgegaan door de single Do The Lip.

2007 - 2008

Ton Engels In mei 2007 komt de dialectsingle Mien Beste Joare uit. Ton Engels werkt mee aan het debuutalbum van singer-songwriter Ian Anesson. Met technicus Tom Lucker en zijn begeleidingsband De Medeplichtigen gaat Ton Engels in de zomer de studio in voor zijn vierde dialectalbum Wies Merge ('tot morgen') dat in januari 2008 verschijnt. De mix en mastering is in handen van Michel van Schie. Naast zeven eigen nummers bevat de cd twee songs van Tom Waits, een van Randy Newman en een van Bob Dylan. De eerste single van Wies Merge is Kal Toch Plat. Vanaf september 2007 is Ton Engels met zijn Medeplichtigen iedere maand op een zondagmiddag live te zien de theater annex bioscoop Do6 te Panningen.

2010

Ton Engels in 2010 Met onder meer bassist Eric Coenen, drummer Arthur Lijten, toetsenist Egbert Deric, bassist Arno 'Valse Kien' Joosten en Cor Mutsers op mandoline gaat Ton Engels de Vulcano Studio Panningen in voor het album Alles In De Grip.

Discografie Ton Engels

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Ton Engels

Audio/Video Ton Engels

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer