Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

TONNY EYK

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Tonny Eyk in 1985

Periode

1940 - heden

Genre

accordeon, amusementsmuziek, componist, componisten, dirigent, filmmuziek, instrumentaal, piano, producer

Online

Beeld en Geluidwiki

Tonny Eyk

Componist, accordeonist, pianist, orkestleider, producer, schrijver, fietsfanaat en bekende Nederlander met een carrière van meer dan vijftig jaar vol werk voor theater, film, radio en televisie. Studeert hoofdvak trombone op het Koninklijk Conservatorium. Hij maakt solo meer dan 45 albums voor diverse platenmaatschappijen en schrijft diverse tunes en jingles voor ...
Volledige biografie...

Instrumenten

accordeon, componist, dirigent, piano, producer

Genoemd in de biografie van

1940   Les Deux Jeateux
1940   The Three Jacksons
1963   Eddy Christiani
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Tonny Eyk

Componist, accordeonist, pianist, orkestleider, producer, schrijver, fietsfanaat en bekende Nederlander met een carrière van meer dan vijftig jaar vol werk voor theater, film, radio en televisie. Studeert hoofdvak trombone op het Koninklijk Conservatorium. Hij maakt solo meer dan 45 albums voor diverse platenmaatschappijen en schrijft diverse tunes en jingles voor onder meer TopPop, Socutera, RVU, De Lotto, Wilde Ganzen, AVRO's Wie-kent-kwis, Studio Sport, AVRO's Puzzeluur, Babbelonië, De Staatsloterij, Top Score, Kookgek, Boggle, Meer Op Zondag, Doebiedoe, Wedden Dat en Brandpunt In De Markt. Tonny Eyk is orkestleider bij o.a. Nieuwe Oogst, de Max Tailleur-shows, Johnny en Rijk Shows, Studio Vrij (met Maartje van Weegen), Bij Ons In (met Pierre van Ostade), De KRO Komt Langs In (met de Belg Louis Neefs), De Willem Nijholt-Shows, Telebingo, Netwerk, Mies (met Mies Bouwman), de 1.2.3.-Shows (Rudi Carrell/Ted de Braak), Harten-Gala's en De Carré-Shows. Vanaf de jaren tachtig is Tonny Eyk orkestleider van de Duitse Rudi Carrellshows (o.a. Die Verflixte Sieben). Hij is betrokken bij de radioprogramma's Musette Orkest Tonny Eyk, Los Vast, Koffiekamerklanken, AVRO's Kinderkoor en Uit De Tent Gelokt. Hij maakt muziek voor de kinderseries De Hollebolleboom, Bibelebons, De Boris & Bramshow, De Poppekraam, Kinderen Voor Kinderen en Klassewerk. Dertien jaar lang is hij de voorzitter van de jury van de Mini-Play-Backshow. Produceert platen van onder meer Johnny Kraaykamp, Ron Brandsteder, Mini & Maxi, Eddy Christiani, Adèle Bloemendaal, Jan Blaaser, Koot & Bie, De Mounties, de Wama's en Theo & Thea. Hij treedt op met internationale artiesten als Danny Kaye, Roger Wittaker, Vicky Leandros, Tommy Cooper, Dame Edna, Oleta Adams, Ringo Star, Popov, Anita Kerr en Toots Thielemans. Eyk is een van de oprichters van de fietsclub D.O.F. en lid van de Vaste Commissie Plagiaat BUMA/STEMRA.

In bezetting van

Les Deux Jeateux   accordeon
Rein De Vries   toetsinstrumenten
Skymasters   dirigent, piano

1940

Tonny Eyk (pseudoniem van Teun Eikelboom) wordt op 4 juli 1940 geboren te Den Haag.

1947

Hij krijgt accordeonlessen en vormt samen met tweelingzus Sjaantje Eikelboom (Jeanette Eyk) het accordeonduo Les Deux Jeateux (de naam is een samenvoeging van de twee voornamen). Het duo doet in november een eerste optreden voor buurtvereniging David Bless in het theater Amicitia te Den Haag. Ze komen al spoedig in het naoorlogse variétécircuit en treden op met grote populaire artiesten als Lou Bandy, Albert de Booy, Heintje Davids, Willy Vervoort, Max van Praag, Eddy Christiani, de Spelbrekers en Cees de Lange.

De Spelbrekers Eddy Christiani Heintje Les Deux Jeateux Lou Bandy Max van Praag

1950

Het eerste radio-optreden van Les Deux Jeateux is in het VARA-programma Amateurs Zetten Hun Beste Beentje Voor. Tonny en Jeannette krijgen een uitnodiging op te treden voor de Experimentele Televisie (Philips Eindhoven).

1951

Les Deux Jeateux speelt tijdens de paasvakantie voor het eerst in het buitenland. Op 25 maart staat het duo in Cine-Théatre O.M.Ougrée te Luik waar het een week lang het voorprogramma is van de hoofdfilm.

1952

Het duo treedt op in het zilveren jubileumprogramma van de Ramblers. Les Deux Jeateux krijgt een uitnodiging voor een optreden in Amerika, maar hun schoolhoofd geeft ze geen toestemming naar Amerika te reizen.

The Ramblers

1953

Op 27 februari winnen Les Deux Jeateux het Nationaal Accordeonconcours in Helmond en krijgen ze van de Italiaans accordeonfabriek Galanti twee accordeons cadeau.

1954

Les Deux Jeateux verzorgen op 18 februari het voorprogramma in De Winkel van Sinkel van Wim Sonneveld in de Haagse Dierentuin. Op 3 april treden ze op met sneldichter Willy Alfredo tijdens de Haagse Damesbeurs. Samen met hun accordeonleraar Addy Kleijngeld doen ze in juli een tournee door Italië.

Addy Kleijngeld Wim Sonneveld

1955

Jeanette en Tonny Eyk worden op 4 juli 15 jaar. Dankzij de arbeidswet van 1 juli kan het accordeonduo beroeps worden. Ze maken een tournee voor de arbeiders van de DUW-kampen (herstelwerkzaamheden watersnoodramp) en doen op 12 november hun eerste televisieoptreden voor het NCRV-programma Blokband (regie: Dick van Bommel). Tonny Eyk's eerste composities worden gespeeld door het NCRV radio-orkest Casse Musette o.l.v. Ru van Veen en het AVRO-orkest Les Gars De Paris o.l.v. Frans van Capelle. Capelle is inmiddels de accordeonleraar van het duo geworden.

1956

Het duo tourt door het land voor de Dienst Welzijnszorg Leger.

1957

Les Deux Jeateux treden 14 februari op voor Radio Luxemburg en worden uitgenodigd voor het zeer populaire radioprogramma Alle Hens Aan Dek met het onderdeel Mastklimmen o.l.v. Johan Bodegraven. Ze treden regelmatig op in variétéprogramma's met onder meer Johnny Jordaan, Rudi Carrell, Fred Kaps en Rexis. Tonny Eyk is als begeleider werkzaam voor variétéacts Diana & Daranti (een xylofoonact) en Nijveen & Behr (vioolduo). Les Deux Jeateux wint in juli voor de derde keer het Nationaal Accordeonconcours en krijgt een contract bij Heck's Lunchroom aan het Rembrandtsplein te Amsterdam. Tonny Eyk speelt in juli bij Heck ook in het orkest van Joop Amman.

Johnny Jordaan Rudi Carrell

1958

Tonny Eyk gaat studeren aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Tot 1965 krijgt hij trombonelessen (zijn hoofdvak) van Anne Bijlsma sr. Op 8 november staan Les Deux Jeateux in het voorprogramma van Bill Haley en spelen ze o.a. in Luik (Forum Théâtre) en Oostende (Witte Paard). Het duo verzorgt optredens voor het leger in het Franse La Courtine.

1959

Les Deux Jeateux maken hun eerste single voor het label Delahay. Ze gaan op tournee door België en Duitsland voor het Belgisch Leger met onder meer de Belgische vedetten Bob Benny en Rina Pia. Het duo is regelmatig op de radio te horen bij de AVRO (o.a. het soldatenprogramma van Roel Balten).

1960

Tonny Eyk is pianist in het Orkest De Reuvertjes (o.l.v. zangeres Annie de Reuver) en speelt aflosdiensten in nachtclubs. Hij scoort in Italië een grote hit met het lied Addio Piccolina (gezongen door Rocco Montana).

Annie de Reuver

1961

Tonny Eyk speelt trombone in de orkestklas van het Koninklijk Conservatorium o.l.v. Louis Stotijn, bij wie hij privé ook orkestdirectie studeert. Ondanks een verbod van conservatoriumdirecteur Kees van Baaren schnabbelt Eyk als trombonist in het West Nederlands Symfonieorkest o.l.v. Sam Swaap. Daarnaast speelt hij nog steeds met zijn zus in Les Deux Jeateux.

1962

Tonny Eyk gaat voor impresario Frans Muriloff met Rudi Carrell, Marijke Morley en Philipinne Aeckerlin op tournee door Nieuw Guinea, waar hij optreedt voor de Nederlandse militairen. Hij speelt ook in het Openluchttheater Valkenburg met o.a. Heintje Davids, Zangeres Zonder Naam, de Mounties en Frans Vrolijk. Tonny Eyk heeft de muzikale leiding bij de TV-Goochelshow van The Niberco Brothers.

Zangeres Zonder Naam

1963

Op uitnodiging van Alex van Wayenburg (KRO's radio-ziekenbezoek de Zonnebloem) neemt Tonny Eyk de muzikale leiding op zich van een radioprogramma. Hij doet meer dan honderd uitzendingen, waaronder Ik Heb U Lief (met Nederlands repertoire) en Tonny Eyk Ontvangt. Samen met Eddy Christiani (gitaar), Nico Prins (drums) en Dub Dubois (basgitaar) vormt hij het Kwartet Tonny Eyk. Hij speelt ook mee op de single Que Sera Sera van Jassy Amo & Fire-Devils (de voormalige begeleidingsband van Rein de Vries).

Rein De Vries

1964

Tonny Eyk trouwt met Liesbeth Vasbinder (balletdanseres van het Nederlands- en later Het Nationale Ballet). Eyk wordt vaste begeleider van Willy en Willeke Alberti. Producer van de The Crazy Rockers en begeleider van cantor Moskovits. Hij doet mee aan de opening van het tweede televisiekanaal in Nederland.

The Crazy Rockers Willeke Alberti Willy Alberti

1966

Vanaf juli verzorgt Eyk 167 live-uitzendingen lang de muzikale begeleiding van het tv-programma Voor De Vuist Weg met presentator Willem Duys. Hij is bovendien muzikaal leider van de tv-serie Muziek Mozaïek. In het seizoen 1966-1967 begeleidt hij ook de shows van Ronnie Tober. Tonny Eyk speelt op 14 mei mee tijdens een nachtshow in Carré tijdens de jubileumshow Bob Scholte 50 Jaar Zanger. Hij treedt ook op in Tuschinski tijdens het gouden jubileum van cabaretier en amusementshistoricus Alex de Haas (pseudoniem van Alexander Nederveen, 1896-1973). In de Europese cultfilm Modesty Blaise van regisseur Joseph Losey (met hoofdrollen voor Monica Vitti, Terence Stamp en Dirk Bogarde) figureert Eyk samen met onder meer Ted de Braak (contrabas) en Nico Prins (drums) in de begeleidingsband tijdens een nachtclubscène. Het echtpaar Eyk krijgt een zoon: Patrick (die later negen jaar professioneel wielrenner zal worden).

Ronnie Tober Ted de Braak

1967

Tonny Eyk doet mee aan de eerste Nederlandse tv-uitzending in kleur die op 21 september vanaf de Firato wordt uitgezonden.

1969

Samen met Willy en Willeke Alberti, Jan Blaaser, Fred Kaps en The 3 Jacksons tourt Eyk door Australië en Nieuw Zeeland. Dochter Pascale wordt geboren. Zij wordt later onder meer danseres bij Het Nationale Ballet en het Lido te Parijs.

Jan Blaaser

1970

Met dezelfde groep artiesten speelt Tonny Eyk in de Verenigde Staten en Canada.

1971

Tonny Eyk doet opnieuw Australië en Nieuw Zeeland aan. Ditmaal met Johnny Jordaan, Cees de Lange, Toby Rix, Les Deux Jeateux, Conny Vink en Cas Oosthoek.

1972

Samen met Conny Vandenbos, Richard Ross, Les Deux Jeateux, Toby Rix, Willy Alberti en Cees de Lange verzorgt Tonny Eyk optredens in Curaçao en Suriname. Het zijn de laatste optredens met zijn zus in Les Deux Jeateux. Tijdens de tournee door Zuid-Afrika is Tonny Eyk in gezelschap van Willy Alberti, Toby Rix, Conny Vandenbos, Cees de Lange, Richard Ross en Eddy Christiani.

Conny Vandenbos

1973

Tonny Eyk maakt onderdeel uit van de door het land trekkende NCRV Jubileum Cruise (ook met o.a. De Spelbrekers, Chico's en Shepherds). Eyk componeert muziek voor Nummer 14, de documentaire over Johan Cruyff.

De Spelbrekers

1974

Tonny Eyk speelt voor het Nederlands Elftal tijdens het WK in Duitsland. De componist schrijft voor talloze Nederlandse tv-producties. Zijn eerste opdracht voor een tv-serie betreft De Stille Kracht van de AVRO (geregisseerd door Walter v/d Kamp).

1975

Tot en met 1987 produceert Tonny Eyk de albums van het Simplisties Verbond (Koot & De Bie) en schrijft hij onder meer de liedjes De Tegenpartij, Het Wijnjaar Nul, Ballen In Mijn Buik, Rozen Rumbonen En Rode Wijn en Ome Gijs. Het levert het duo vier gouden en twee platina LP's op. Eyk componeert de muziek voor de tv-series Van Oude Mensen, De Dingen Die Voorbij Gaan en De Verlossing (AVRO).

Koot en Bie

1977

Voor Peter En De Vliegende Autobus verzorgt Tonny Eyk de soundtrack. Het is de eerste van een reeks films waarin hij samenwerkt met regisseur Karst van der Meulen. De componist is daarnaast ook verantwoordelijk voor de muziek in de tv-serie Hollands Glorie.

1978

Eyk is jaarlijks deelnemer, ploegleider en later scheidsrechter bij het populaire spelprogramma Sterrenslag (AVRO). Ter gelegenheid van het Holland Festival componeert Eyk het muziekstuk Capriccio voor symfonieorkest met combo dat wordt uitgevoerd door het Promenade Orkest.

Promenade Orkest

1979

De muziek van Tonny Eyk is te horen in de jeugdfilm Martijn En De Magiër.

1980

Eyk is verantwoordelijk voor de soundtrack bij de jeugdfilm De Bende Van Hiernaast. Vanaf dit jaar verzorgt Tonny Eyk alle muziek voor de Duitse tv-programma's van Rudi Carrell waaronder Die Verflixte Sieben (WDR), Die Post Geht Ab (21 uitzendingen op RTL-Plus), Rudi's Urlaubshow, Kinder In Der Kiste, Rudigrammen, Die Opa Oma Mama Papa Schau, Rudi's Lacharchif en Rudi's Tierschau. Tonny Eyk doet daarnaast ook enkele optredens in Finland.

1981

Tonny Eyk krijgt uit handen van Stichting Conamus een Gouden Harp uitgereikt.

1982

De componist schrijft de muziek voor de NCRV-kinderserie De Zevensprong, de jeugdfilm Knokken Voor Twee en De Boezemvriend (met Andre van Duin).

André van Duin

1983

Voor de tv-serie Willem Van Oranje, een coproductie van AVRO, BRT en Veronica, schrijft Tonny Eyk de muziek

1985

Tonny Eyk in 1985 De muziek bij de geflopte speelfilm Maria (van Peter Jan Rens) en de tv-serie Thomas en Senior Op Het Spoor van Brute Berend is gecomponeerd door Tonny Eyk. De muzikant reist naar Oost Kalimantan voor optredens.

1987

Tonny Eyk is in december dirigent tijdens het Gala Van De Eeuw dat wordt gehouden ter viering van 100 jaar Carré.

1988

Tonny Eyk maakt muziek voor afleveringen uit de tv-serie Mijn Idee. Hij is aanwezig bij de doping van het derde televisienet in Nederland. Samen met Louis van Dijk, Pim Jacobs, Pieter van Vollenhoven, Daniël Wayenberg en Laurens van Rooyen vormt hij Gevleugelde Vrienden, een gezelschap dat in de loop der jaren meer dan 45 concerten speelt.

Laurens van Rooyen Louis van Dijk

1995

Voor de Duitse zender ZDF verzorgt Tonny Eyk de muziek van Telestargala 1995 (gepresenteerd door Gina Lollobrigida). De band Horn Of Plenty krijgt een hit met het door Tonny Eyk geschreven thema voor Studio Sport.

Horn Of Plenty

1996

Richting Zuiden is Eyk's eerste reisboek voor uitgeverij Inmerc. Hij schrijft columns voor Zakenreis, De Wijnkrant en Talkies en vult 22 jaar lang één keer in de twee weken een halve pagina in Het Nieuws Van De Dag (totdat het dagblad in 1998 ophoudt te bestaan). Tonny Eyk wordt op 18 april Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

1997

Eyk's compositie De Willem Van Oranje Suite wordt voor het eerst uitgevoerd door Het Orkest van het Oosten o.l.v. Jaap van Zweden

1999 - 2002

Samen met Cas Spijkers doet Eyk de Princess-Shows voor Aad Ouborg in Hong Kong, Japan, Maleisië en Singapore. De componist krijgt voor de Efteling Sprookjesshow de Big Entertainment Award (IAAPA-USA) voor de beste kindermusical van de Wereld. In 2000 wordt zijn tweede boek Een Weekend Weg uitgegeven door Inmerc. In 2001 is Tonny Eyk de voorzitter van de jury tijdens de derde en laatste editie van het door Sjaak Bral georganiseerde Haags Dictee.

2004

In september worden in AKN-studio 1 te Hilversum de Hoge Noten uitgereikt. Tonny Eyk ontvangt voor zijn tune voor Studio Sport een Hoge Noot in de categorie Beste TV-tune Nationaal.

2006

De in eigen beheer uitgebrachte cd Tonny Eyk In China is opgenomen in Shanghai met het Shanghai Children TV Choir. Het album komt voort uit een project van voedingsmiddelenfabrikant Nutricia en bevat Nederlandse kinderliedjes in het Chinees vertaald door de Chinees-Nederlands Limin Yang. Het koor doet een kleine, succesvolle tournee door China. Tonny Eyk krijgt op 14 juli 2006 van de Franse Regering de Médaille Bronze du Tourisme.

2007

Tonny Eyk maakt in februari deel uit van de vakjury van het 24ste Concours de la Chanson Alliance Française, een chansonconcours in de Kleine Komedie te Amsterdam.

2009

De compositie Op Een Onbewoond Eiland van Tonny Eyk en Herman Pieter de Boer wordt tijdens de TV-opname 30 jaar Kinderen Voor Kinderen uitgeroepen tot de de allergrootste Kinderen voor Kinderen-hit. Opvallend is dat Ik Heb Zo Waanzinnig Gedroomd van de zelfde auteurs de tweede plaats behaalt.

2010

Tonny Eyk publiceert zijn vijfde boek: Smullen En Genieten In Frankrijk. Hij schrijft voor de tiende keer tijdens de Tour de France zijn dagelijkse column in de Telegraaf. Voor de vijftiende keer in zijn carrière reist hij naar Hong Kong voor optredens.

2015

In april gaat het klassieke werk ‘Variations on a Theme’ van Eyk in première. Het wordt uitgevoerd door het Britten Jeugd Strijkorkest o.l.v. Loes Visser.

Britten Jeugd Strijkorkest

Discografie Tonny Eyk

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Tonny Eyk

Audio/Video Tonny Eyk

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer