Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

TONY RONALD

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

27-10-1941 - 03-03-2013

Genre

gitaar, pop, zang

Online

Officiële website

Pseudoniemen

Tony y Charles

Tony Ronald

Arnhemse zanger, die in Spanje grote successen behaalt.
Volledige biografie...

Instrumenten

gitaar, zang

Biografie Tony Ronald

Arnhemse zanger, die in Spanje grote successen behaalt.

1941

Tony Ronald wordt onder de naam Siegfried Anton den Boer geboren te Arnhem.

1960

Na afloop van zijn militaire diensttijd vertrekt Ronald naar Spanje, waar hij zich permanent vestigt. Hij leert perfect Spaans spreken en vormt samen met José Luiz het duo De Kroners.

1961 - 1963

De Kroners brengt in Spanje een drietal lp's uit op het label His Master's Voice. Ook maakt Ronald zes platen met Charles Recourt onder de naam Tony y Charles.

1963

Flip Hagen (drums), Charley van de Pol (basgitaar) en Frank Gort (zang, gitaar) nemen de plaats in van José Luiz. De vier Kroners winnen aan populariteit in de Spaanse vakantiecentra rond Barcelona. Het repertoire bestaat onder meer uit talloze Spaanse Beatles-covers.

1970

De zanger begint een solocarrière. Zijn debuutsingle Do You Remember verschijnt.

1971

Ronald wint het songfestival Del Atlántico op Tenerife. De single Help (Get Me Some Help) wordt een grote hit over de hele wereld. Het nummer staat in ons land ruim twee maanden in de hitlijsten en komt tot een zesde plaats.

1972 - 1978

Ronalds platen worden in meer dan dertig landen uitgebracht. Hij gaat met zijn eigen tienmansformatie op tournee door onder andere België en Duitsland, waar hij optreedt in de show van Rudi Carrell. In Nederland is hij te zien in Toppop en de Eddy Ready Go Show.

1995

De Engelstalige versie van Help wordt gesampled in het happyhardcorenummer 'Wonderfull Days' van Charly Lownoise & Mental Theo. Het wordt begin 1995 een hit in Nederland en daarbuiten.

Charly Lownoise & Mental Theo

2013

Op 19 maart organiseren Spaanse collega’s en vrienden een hommage aan Tony Ronald naar aanleiding van zijn 50ste jubileum. De zanger kan deze muzikale avond niet meer meemaken. Hij overlijdt op 3 maart in woonplaats Barcelona op 71-jarige leeftijd.

Discografie Tony Ronald

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Tony Ronald

Audio/Video Tony Ronald

Video Tony Ronald

Help! Ayúdame, Tony Ronald
Help! Ayúdame, Tony Ronald
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Help! Ayúdame, Tony Ronald

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer