Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

TONY SCOTT

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Promotiefoto 1988 (Bron: Collectie Popinstituut, UvA Bijzondere Collecties)

Periode

1988 - heden

Genre

hiphop, rap, zang

Online

Officiële website

Pseudoniemen

Tony Scott

Tony Scott

Rapper Tony Scott scoort internationaal hits met hiphouse-nummers.
Volledige biografie...

Instrumenten

rap, zang

Genoemd in de biografie van

1981   Rutger Kroese
1981   Steve Rachmad
1990   Ben Liebrand
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Tony Scott

Rapper Tony Scott scoort internationaal hits met hiphouse-nummers.

1988

Promotiefoto 1988 (Bron: Collectie Popinstituut, UvA Bijzondere Collecties) Peter van der Bosch, nazaat van een Amazone-indiaan van de Caraib-stam, emigreert met zijn familie uit Suriname naar Amsterdam Zuid-Oost. Hij groeit op met traditionele muziek (sambura, maracca, krawassi), naast funk, soul en rock. Op dertienjarige leeftijd gaat hij bij een electric boogie-crew aan de slag, om vervolgens te beatboxen bij Too Tough Enough. Voor het radiostation waar zijn broer werkt, rapt hij een jingle in, die wordt opgepikt door Peter Duijkersloot, eigenaar van platengroothandel Rhythm Import en het daarbij behorende label Rhythm. Deze biedt de dan 16-jarige Tony een contract aan. De eerste single wordt een remake van het oude Average White-succes Pick Up The Pieces. Optredens volgen.

1989

De dubbele A-kant-single That's How I'm Living/The Chief komt uit. De plaat is zeer succesvol in Nederland, Engeland en de Verengde Staten. Hetzelfde succes valt het in de V.S. tot That's How I'm Living omgedoopte album The Chief ten beurt. Op de plaat staan twaalf hiphouse/hardcore rap tracks van Scott en zijn vaste producer Fabian Lenssen.

1990

In januari verschijnt de volgende single, Get Into It. Het wordt een nog grotere hit dan de eerste. Scott wordt uitgenodigd op te treden tijdens het New Music Seminar in New York. Nog voor zijn afreis naar deze muziekbeurs scoort de rapper zijn derde hit: Gangsterboogie. Tevens neemt hij samen met Ben Liebrand de single Move To The Big Band op.

Ben Liebrand

1991 - 1997

Promotiefoto 1991 (Bron: Collectie Popinstituut, UvA Bijzondere Collecties) De artiest brengt nog verschillende singles uit en wisselt een aantal keer van sound, maar geen van zijn producten evenaart het succes van de eerst paar singles. In 1994 schrijft Scott samen met Fabian Lenssen de single Gangsterdam voor Kinderen Voor Kinderen. In 1996 brengt hij onder naam The Power Party! een single uit voor de footballploeg Amsterdam Admirals.

Kinderen Voor Kinderen

2007

Tony Scott is muziekleraar op het Pieter Nieuwlandcollege in Amsterdam. Hij levert een bijdrage aan de cd Supermercado, een project van het producersduo Fluitsma & Van Tijn. In de zomer gaat Scott terug naar zijn roots in Suriname. Hij treedt onder meer op tijdens het festival Heroes in Paramaribo met spirituele gedichten in de taal van de Caraib-indianen waarbij hij zichzelf begeleidt op sambura en maracca's.

Fluitsma & Van Tijn

2015 - 2016

Bij Scott wordt de ziekte multiple sclerose (MS) geconstateerd. Omdat de zanger het fysiek nog aankan geeft hij op 15 februari 2016 een afscheidsconcert in een uitverkocht Paradiso. De opbrengst van het optreden, dat mede door producer Ben Liebrand is georganiseerd, gaat naar het MS-fonds.

Ben Liebrand

Discografie Tony Scott

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Tony Scott

Audio/Video Tony Scott

Video Tony Scott

Tony Scott - Get Into It ...
Tony Scott - Get Into It (Video)
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Tony Scott - Get Into It (Video)

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer