Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

TRANSPUNK

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Transpunk

Periode

1994 - 2002

Genre

grunge, industrial, metal

Transpunk

Zuid-Limburgs vijftal dat hun naar metal neigende muziek doorspekt met tal van andere stijlen, waar onder grunge, death metal en industrial. De bandleden zijn de restricties van het reguliere rockcircuit zat en willen vooral op zoek naar een eigen geluid.
Volledige biografie...

Bezetting

Kai Kirch   zang
Patrick Van Den Heuvel   drums
Jan Sluijsmans   basgitaar
Hans Peltzer   gitaar
René Savelsberg   gitaar, zang

Genoemd in de biografie van

1996   Frozen Sun
1996   Gorefest

Biografie Transpunk

Zuid-Limburgs vijftal dat hun naar metal neigende muziek doorspekt met tal van andere stijlen, waar onder grunge, death metal en industrial. De bandleden zijn de restricties van het reguliere rockcircuit zat en willen vooral op zoek naar een eigen geluid.

1994

In de zomer wordt Transpunk opgericht. René Savelsberg (gitaar, zang), Hans Peltzer (gitaar) en Jan Sluijsmans (bas) zijn daarvoor al actief met de formatie OK Corral, dat door Europa toert met Iggy Pop. Het drietal ziet zich versterkt door Kai Kirch (zang) en Patrick van den Heuvel (drums).

1995

Aan het begin van het jaar neemt Transpunk een demo op, waarmee in augustus de interesse van Urban Records wordt gewekt. Half oktober begint de band aan de opnamen voor de eerste cd. Kort daarvoor wint Transpunk in Geleen de Nu Of Nooit-popprijs. Op basis daarvan verzekert men zich van deelname aan de Grote Prijs van Nederland in 1996.

1996

Tijdens het afmixen van de eerste cd tekent de groep bij Urban Records voor twee albums. In april verschijnt via dit label het debuut Champagne Pigs. In mei staat het vijftal zowel op Dynamo Open Air als op Pinkpop. Champagne Pigs wordt ondertussen onthaald op lovende kritieken. Een paar maanden daarna sleept Transpunk tijdens de Grote Prijs de prijzen van 'beste live-act' en 'meest vernieuwende band' in de wacht. Vervolgens wordt een kleine toer in Frankrijk ondernomen, om in de laatste maanden uitgebreid in Nederland op te treden met Gorefest en Frozen Sun. Eind '96 ontvangt Transpunk als veelbelovende band de Igor-prijs van het blad Aardschok.

Frozen Sun Gorefest

1997

Transpunk Het jaar begint met een optreden op Noorderslag. In de daaropvolgende maanden speelt de band op tal van plaatsen in Nederland, België, Frankrijk en Duitsland. Aan het eind van het jaar werkt Transpunk in de studio aan de tweede cd.

1998

In de eerste maanden bivakkeert het gezelschap in de studio. Het album, dat de werktitel Jazz Monster meekrijgt, wordt in maart verwacht op Urban Records. Er zijn plannen om na de zomer een cd met remixen van Transpunk-nummers uit te brengen.

1999

Met enige vertraging verschijnt dan toch het album Jazz Monster. Na de release volgt een creatieve pauze waarin de bandleden zich bezinnen op de toekomst.

2000

Zanger/grunter Kirch verlaat om persoonlijke redenen tijdelijk de band. De overige leden werken aan een eigen studio die ze Transpunk Recordings dopen.

2001

Op het eigen label Scarecrow Music verschijnt in de zomer de cd Transpunk Live @ Club Lek, een registratie van het concert dat Transpunk in september 1999 bij VPRO's radioprogramma Club Lek heeft gegeven. Op de plaat staat ook de videoclip bij het nummer One On The Dead.

Discografie Transpunk

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Transpunk

Audio/Video Transpunk

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer