Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

TRAUMAHELIKOPTER

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

2010 - heden

Genre

garagerock, pop/rock

Online

Tumblr
Facebook

Traumahelikopter

Het trio traumahelikopter (zonder hoofdletter) uit Groningen speelt rock-'n-roll met de felheid van punk in een opstelling van twee gitaren en een minimaal drumstel (tom, snare, bekken). In sommige recensies wordt de muziek vergeleken met de Amerikaanse garagerockband Oblivians.
Volledige biografie...

Bezetting

Daan van Dalen   gitaar
Roel van Merlot   drums
Mark Lada   gitaar, zang

Biografie Traumahelikopter

Het trio traumahelikopter (zonder hoofdletter) uit Groningen speelt rock-'n-roll met de felheid van punk in een opstelling van twee gitaren en een minimaal drumstel (tom, snare, bekken). In sommige recensies wordt de muziek vergeleken met de Amerikaanse garagerockband Oblivians.

2010 - 2011

De drie bandleden halen inspiratie uit bands die ze in rockclub Vera zien spelen en de platen die ze vinden in de bakken bij de Groningse platenzaak Elpee. Traumahelikopter brengt in beperkte oplage twee singles en een cassette uit en speelt na Eurosonic 2011 op festivals als de-Affaire, Gideon Music Festival en de Popronde. In het najaar van 2011 doet het trio een uitgebreide clubtournee met Shaking Godspeed. In het jaaroverzicht 2011 verkiezen lezers van de Verakrant de band tot favoriete Groningse band. In de categorie beste Nederlandse band staat traumahelikopter op de tweede plaats achter De Staat.

De Staat

2012 - 2013

Traumahelikopter tekent in 2012 bij Excelsior Recordings en gaat eind september de studio van Frans Hagenaars in voor opnamen van het eerste, titelloze album. De uitgave van het debuutalbum wordt op 5 januari 2013 gevierd in Vera. Voorafgaand aan het optreden op Noorderslag wordt de band onder meer geïnterviewd door het NRC Handelsblad en De Volkskrant. Tijdens het optreden, in de Volkskrant Marathonzaal van de Oosterpoort, gaat het dak er letterlijk vanaf. Het systeemplafond van de lage zaal moet er aan geloven. De uitvoering van Room Service in de uitzending van De Wereld Draait Door op 17 januari 2013 is zichtbaar niet besteed aan tafeldame Gerdi Verbeet. Op 8 februari speelt de band in de grote zaal van het Klokgebouw in Eindhoven, een zaal met een capaciteit van 4.500. De cassette Down In The City op Burger Records in Californië krijgt een zeer positieve recensie op de invloedrijke Amerikaanse muzieksite Pitchfork. De band staat niet op het officiële programma van het showcasefestival SXSW in Austin, Texas maar speelt er desondanks in maart maar liefst negen keer. Tijdens de tournee door de VS bezoeken de bandleden het graf van Johnny Ramone op het Hollywood Forever Cemetery. In augustus staat de band op Lowlands.

2014

7 maart presenteert de band hun tweede album I Don't Understand Them At All in Vera Groningen. Ook spelen zij op het SXSW-festival in Austin, Texas op het feest van het (casette)label Burger Records. De jonge band Afterpartees verzorgt regelmatig hun voorprogramma.

Afterpartees

Discografie Traumahelikopter

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Traumahelikopter

Audio/Video Traumahelikopter

Video Traumahelikopter

traumahelikopter - Down I...
traumahelikopter - Down In The City
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
traumahelikopter - Down In The City

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer