Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

TRIJNTJE OOSTERHUIS

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Trijntje Oosterhuis bij The Voice 2014 (bron: officiële website The Voice)

Periode

1973 - heden

Genre

pop, R&B, songfestival, zang

Online

Officiële website

Pseudoniemen

Traincha

Trijntje Oosterhuis

Veelzijdige zangeres die na een carrière samen met haar broer in de band Total Touch haar muzikale loopbaan solo voortzet. Ze zingt met groot gemak zowel pop, soul als jazz.
Volledige biografie...

Instrumenten

zang

Overige muzikanten

Ulco Bed   gitaar
Aram Kersbergen   basgitaar
Ronald Kool   toetsinstrumenten
Jasmin Tusjadia   achtergrondzang
Marnix Stassen   percussie
Meer resultaten... Minder resultaten

Genoemd in de biografie van

1990   John Ewbank
1995   Lawrence Renes
1995   The Prodigal Sons
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Trijntje Oosterhuis

Veelzijdige zangeres die na een carrière samen met haar broer in de band Total Touch haar muzikale loopbaan solo voortzet. Ze zingt met groot gemak zowel pop, soul als jazz.

In bezetting van

Candy Dulfer   zang
Ladies Of Soul   zang
Total Touch   zang

1996

Op 14 augustus 1996 verzorgt Trijntje Oosterhuis (geboren als Judith Katrijntje Oosterhuis) van Total Touch, een solo-optreden ter gelegenheid van de Amsterdam ArenA. Dat is met de ballad De Zee wat haar een eigen hit oplevert en zeer veel aandacht in media.

Total Touch

1997

Tijdens The Night Of The Proms zingt Trijntje een duet met de Amerikaane rapper Coolio (bekend van de hit Gangsta's Paradise). Trijntje is samen met Candy Dulfer te zien in een reclamespotje van Nationale Nederlanden. In mei bericht Total Touch dat Trijntje korte tijd rustig aan moet doen omdat ze geveld is door de ziekte van Pfeiffer. De zangeres krijgt een TMF Awards voor beste zangeres.

1998

Trijntje zingt in De Vrienden Van Amstel LIVE een duet met Herman Brood en neemt later met hem de nummers Saterday Night en Fire & Rain op. Eind november komt de jeugdfilm Abeltje in de Nederlandse bioscopen. Tjeerd Oosterhuis, broer van Trijntje en de componist van Total Touch, schrijft voor die film het liedje Vlieg Met Me Mee dat onder de naam van Trijntje Oosterhuis op single verschijnt. Trijntje Oosterhuis ontvangt de Gulden Vedel, de prijs voor het beste dansnummer op dansscholen.

1999

Ondanks diverse dure videoclips wil een internationale doorbraak maar van Total Touch niet lukken. De frustratie daarover leidt tot een tijdelijke breuk tussen Trijntje en Tjeerd in het voorjaar van ’99. Na een korte bezinningsperiode wordt de vrede weer getekend. Terwijl Tjeerd gaat werken aan nieuw materiaal doet Trijntje een aantal solo-projecten. Ze zingt aan de zijde van jazzpianist Herbie Hancock op het 24ste North Sea Jazz Festival. In september doet ze een Marlboro Flashback-tour waarbij ze zich stort op het oeuvre van Stevie Wonder. Hiervan verschijnt een live-registratie op cd.

2000

Het solo album van Trijntje met nummers van Stevie Wonder wordt goud. Ze wint de Hitkrant Award voor beste zangeres. Trijntje doet een voorlopig eenmalig optreden met jazzpianist Michiel Borstlap. Tevens verzorgt ze een gastoptreden bij de New Cool Collective Big Band tijdens het festival Swingin' Groningen en werkt ze mee aan het album Big! van New Cool Collective. Samen met het trio Polo de Haas voert de zangeres het nummer Tijdopname uit, een compositie van jazzpianist Egbert Derix op het gelijknamige gedicht van C.O. Jellema. Derix wint er de compositieprijs mee die is verbonden aan de VSB Poëzieprijs.

New Cool Collective

2001

Trijntje Oosterhuis reist op 5 mei per helicopter langs verschillende bevrijdingsfestivals in Nederland. In het najaar start ze een solotournee langs de theaters met in haar begeleidingsband onder meer Allan Eshuijs (achtergrondzang), Lodewijk van Gorp (achtergrondzang), Jasmin Tusjadia (achtergrondzang), Ronald Kool (piano) en Marnix Stassen (percussie).

2002

In maart doet Trijntje met Michiel Borstlap een tournee langs theaters in Nederland. Bij EMI tekent ze een contract voor meerdere soloalbums. Op Koninginnedag zingt Trijntje op het Amsterdamse Museumplein met enkele leden van de Britse band Queen het lied We Are The Champions.

2003

Samen met De Houdini's en Nieuw Sinfonietta brengt Trijntje Oosterhuis het jazzy programma Billies Blues waarin songs van Billie Holiday en George Gershwin nieuw leven wordt ingeblazen. Op 17 maart verschijnt het eerste echte soloalbum van Trijntje. De titelloze cd bevat bijdragen van o.a. haar broer Tjeerd, John Ewbank, James Hallawell (producer van Wet Wet Wet) en de componist Blair Mackichan. Trijntje Oosterhuis staat een exclusief nummer af aan de benefiet-cd Hoop! Peace Songs Voor War Child die op 2 mei verschijnt. Tijdens liveoptredens wordt de zangeres begeleid door Allan Eshuijs (achtergrondzang/toetsen), Lodewijk van Gorp (achtergrondzang/saxofoon), Jasmin Tusjadia (achtergrondzang), Cyril Directie (drums), Ronald Kool (toesten), Aram Kersbergen (basgitaar) en Ulco Bed (gitaar). Naar aanleiding van de geboorte van kroonprinses Catharina-Amalia op zondag 7 december brengt Trijntje Oosterhuis samen Carel Kraayenhof en violiste Janine Jansen het door John Ewbank geschreven lied Nu Dat Jij Er Bent uit. De opbrengsten van de single gaan naar het kinderfonds van Jantje Beton.

Carel Kraayenhof The Houdini's

2004

Het album Strange Fruit is een live-registratie van liedjes van Billie Holiday en George Gershwin, gespeeld samen met het Amsterdam Sinfonietta en de Houdini's. De cd komt uit op het wereldvermaarde jazzlabel Blue Note en behaalt al twee weken na de release de gouden status. Voor de buitenlandse markt wordt de artiestennaam Traincha gebruikt. Trijntje ontvangt op 10 februari een Gouden Harp tijdens het Harpengala in 't Spant in Bussum. Trijntje is te horen in een van de liedjes op de soundtrack die haar broer Tjeerd maakt voor de speelfilm Feestje! van Ruud van Hemert. In september bevalt de zangeres van haar zoon Jonas. De dvd A Thousand Days : Live And Unplugged bevat de registratie van een concert in club Panama te Amsterdam. Onder de 26 liedjes zit materiaal van Total Touch, haar solo-cd, enkele jazz-standards van Strange Fruit en covers van Stevie Wonder, Sting en Luther Vandross. De zangeres wordt begeleidt door Hans Eijkenaar (drums), Aram Kersbergen (contrabas), Ronald Kool (vleugel) en Leonardo Amuedo (gitaar). Strange Fruit staat meer dan een jaar achtereen in de albumlijst en behaalt daar de tweede plaats.

2005

Trijntje Oosterhuis Naar aanleiding van de zeebeving in Azië en gedeeltes van Afrika vinden in de eerste week van januari in heel Nederland benefietacties plaats. Trijntje Oosterhuis staat samen met o.a. DJ Tiësto, Di-rect, Bløf, Acda en De Munnik, Dinand Woesthoff, Berget Lewis en Xander de Buisonjé belangeloos op het festival dat 6 januari plaatsvindt op de Dam te Amsterdam. Trijntje Oosterhuis is een van de vocalisten op Als Je Iets Kan Doen, een benefiet-single voor de slachtoffers van de zeebeving in Zuidoost-Azië. Het lied is gecomponeerd door haar broer Tjeerd. Trijntje Oosterhuis wint op 14 februari een Edison in de categorie Beste Zangeres. Het album See You As I Do wordt opgenomen op de benedenverdieping van het Amsterdamse huis van de zangeres dat omgebouwd is tot opnamestudio. Ze wordt begeleid door haar band die op dat moment bestaat uit Aram Kersbergen (basgitaar/contrabas), Ronald Kool (piano), Hans Eijkenaar (drums) en Arnold van Dongen (gitaar). De Engelsman James Hallawell produceert. Na haar jazzuitstapje op Strange Fruit is See You As I Do weer een popalbum, door de Trijntje zelf omschreven als een singer-songwriteralbum. De plaat bevat gastbijdragen van Leonardo Amuedo, Benjamin Herman (New Cool Collective), Candy Dulfer, Toots Thielemans en de Amerikaanse zanger Keith John (o.a. bekend van zijn werk voor Stevie Wonder).

Candy Dulfer New Cool Collective

2006

De single Where Is The Love? is een duet met de Amerikaanse zanger/gitarist Raúl Midón. Het nummer is ook terug te vinden op nieuwe persingen van het album See You As I Do en de cd State Of Mind van Midón. Burt Bacharach speelt piano in enkele nummers op het album The Look Of Love (Burt Bacharach Songbook), het tweede album van de zangeres op het jazzlabel Blue Note. De plaat komt binnen op de eerste plek van de album Top 100. Trijntje Oosterhuis is een van de vocalisten tijdens de speciale voorstelling Nederlandse Artiesten Zingen Toon Hermans, een televisieshow die op 27 november plaats vindt in het Park Theater te Hoorn en op tweede kerstdag wordt uitgezonden door de Avro uitgezonden. In december gaat de zangeres samen met het Metropole Orkest op tournee langs de Nederlandse theaters met voornamelijk werk van Burt Bacharach aangevuld met liedjes die in het teken van kerst staan. De arrangementen zijn geschreven door Patrick Williams en chef dirigent van het Metropole Orkest Vince Mendoza.

Metropole Orkest Toon Hermans

2007

Op 6 april staat Trijntje Oosterhuis met het Metropole Orkest in de Heineken Music Hall. De zangeres treedt 30 juni op tijdens de tweede editie van het festival Concert At SEA op de Zeeuwse Brouwersdam. Ze zingt het duet What A Little Moonlight Can Do op het eerste jazzalbum Kim Is Back (mei) van de viertienjarige zangeres Kim, dochter van pianist Erwin Hoorweg (The Houdini's). Trijntje Oosterhuis reist naar Los Angeles om te werken aan een tweede cd met componist Burt Bacharach. Ze zingt twee duetten op Nederlanders, het 150ste album van Herman van Veen.

Herman van Veen The Houdini's

2008

Trijntje Oosterhuis treedt in januari nog een enkele malen op in het kader van haar theaterconcerten. Ze wordt daarbij begeleid door Peter Tiehuis, gitarist bij het Metropole Orkest. Het tweede Bacharach Songbook bevat onder meer het titelnummer Who'll Speak For Love dat speciaal door Burt Bacharach voor het album is geschreven. Hij speelt daarbij ook mee op piano. De zangeres wordt begeleid door het Metropole Orkest en de arrangementen zijn van Patrick Williams. Trijntje Oosterhuis vergezelt Bacharach in februari tijdens zijn concerttournee door Japan. De zangeres gaat vervolgens langs de Nederlandse theaters met gitarist Leonardo Amuedo. Op het repertoire staan onder meer composities van Bacharach, maar ook Nederlandstalige liedjes als De Zee en Vlieg Met Me Mee. Een registratie van het optreden in de Rode Hoed verschijnt op de cd en dvd Ken Je Mij. De single Face In The Crowd is een duet met Lionel Richie dat is geschreven door John Ewbank. Het is de titelsong van Symphonica In Rosso en wordt ook door het duo uitgevoerd tijdens de gelijknamige concertreeks op 6, 7 en 9 september in het Gelredome te Arnhem. Trijntje Oosterhuis werkt mee aan het album Memorias De Cuba van Carel Kraayenhof en zingt daarop het Spaanse liedje Lagrimas Negras. Ze zingt de titelsong Nooit Gedacht voor de televisieserie S1ngle.

Carel Kraayenhof

2009

Bij het album Just Go van de Amerikaanse zanger Lionel Richie staat onder meer het nummer Face In The Crowd, een duet met Trijntje Oosterhuis. Ze is ook te horen op de cd Rosa van Leonardo Amuedo en mondharmonicaspeler Antonio Serrano. Tijdens The Hague Jazz, het Haagse jazzfestival in mei, treedt de zangeres twee keer op, eenmaal met de Braziliaanse componist Ivan Lins en daarna met pianist Karel Boehlee. Oosterhuis levert op 11 juli gastbijdragen tijdens het optreden van Burt Bacharach op North Sea Jazz. Leonardo Amuedo en Trijntje Oosterhuis verzorgen op 1 september een speciaal concert voor Unicef in Openluchttheater Caprera. Gegrepen door het overlijden van Michael Jackson op 25 juni neemt Trijntje Oosterhuis in haar thuisstudio samen met gitarist Leonardo Amuedo enkele van haar favoriete Michael Jackson-liedjes op. Uit de opnamen komt het album en de single Never Can Say Goodbye voort.

2011

Het album Sundays In New York wordt op zaterdag 15 januari gratis bij het Algemeen Dagblad geleverd. Het album is opgenomen in de Capitol Tower Studio's te Los Angeles met The Clayton-Hamilton Jazz Orchestra van bassist John Clayton en saxofonist Jeff Hamilton. Met een oplage van 750.000 is het een van de best verkochte Nederlandse albums, maar vanwege de verkoopconstructie wordt de cd niet meegeteld in de charts. Sundays In New York is vanaf maart ook verkrijgbaar in de winkel, inclusief vijf bonustracks waaronder een instrumental met Candy Dulfer. De zangeres hervat haar theatertournee en sluit die op 27 en 28 april af in Koninklijk Theater Carré.

2012

Trijntje Oosterhuis wordt de opvolger van Angela Groothuizen als jurylid en coach in de populaire talentenjacht The Voice Of Holland bij RTL4 en krijgt daar de aanstormende talenten Sandra van Nieuwland en Leona Philippo in haar team. Tijdens de opnamen van Oosterhuis' album Wrecks We Adore wordt de zangeres terzijde gestaan door Anouk die coproduceert en meeschrijft aan nummers. Andere producers zijn Tore Johansson en Martin Gjerstad. Wrecks We Adore (april) klinkt een stuk rauwer en bluesy dan eerdere platen van de zangeres.

Anouk Sandra van Nieuwland

2013

Tijdens Edison POP 2013, op 11 februari in de Amsterdamse Heineken Music Hall, wint Trijntje Oosterhuis in de categorie Beste Vrouw. De zangeres opent op 2 juni het concertseizoen van het Vondelpark Openluchttheater. Op 3 oktober wint Oosterhuis in de Westerunie te Amsterdam een Radio 6 Soul & Jazz Award in de categorie Beste Artiest Vrouw. Opnieuw is ze te zien als coach in programma The Voice Of Holland. Dit keer heeft ze de talenten Shirma Rouse en Wudstik in haar team. Met medecoach Marco Borsato scoort ze een hit met het duet Ik Zou Het Zo Weer Overdoen.

Marco Borsato Shirma Rouse Wudstik

2014

Trijntje Oosterhuis bij The Voice 2014 (bron: officiële website The Voice) In februari maakt Trijntje Oosterhuis deel uit van de Ladies Of Soul tijdens twee uitverkochte concerten in de Ziggo Dome in Amsterdam. Met een serie akoestische zondagmiddagconcerten trekt ze vanaf september door het land. Op 10 november wordt door AVROTROS bekend gemaakt dat de zangeres Nederland gaat vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival 2015 met een lied geschreven door Anouk. Het lied Walk Along wordt 11 december gepresenteerd op NPO Radio 2. Ze brengt het voor het eerst live ten gehore tijdens The Voice Of Holland (RTL4), waar ze dat seizoen voor het laatst te zien is als coach.

Anouk Ladies Of Soul

2015

Na drie uitverkochte concerten in de Ziggo Dome met de Ladies of Soul in februari, richt Oosterhuis zich op het opnemen van haar nieuwe album. Hiervoor werkt ze opnieuw samen met Anouk en haar vaste Zweedse producers Tore Johansson en Martin Gjerstad. Het album verschijnt in de week voor haar optreden in de eerste halve finale van het songfestival op 19 mei. Daarin eindigt ze op een 14e plek, niet genoeg voor een startpositie in de finale. Op 8 december maken Oosterhuis en haar partner Alvin Lewis via Instagram bekend dat ze samen een dochter hebben gekregen.

Alvin Lewis Anouk Ladies Of Soul

2016

Samen met gitarist Leonardo Amuedo maakt Oosterhuis in december een tour langs kerken in Nederland. Naast bekende kerstnummers brengt ze eigen Nederlandstalig repertoire. Ook is ze de hoofdgast van het jaarlijkse 'Kerstfeest op de Dam' van de EO.

Leonardo Amuedo

Discografie Trijntje Oosterhuis

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Trijntje Oosterhuis

Audio/Video Trijntje Oosterhuis

Video Trijntje Oosterhuis

Artiesten Voor Azië-Giro ...
Artiesten Voor Azië-Giro 555 ~ Als je iets kan doen
Walk Along
Walk Along
Trijntje Oosterhuis - Ken...
Trijntje Oosterhuis - Ken Je Mij - RTL LATE NIGHT
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Trijntje Oosterhuis - Ken Je Mij - RTL LATE NIGHT

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer