Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

TRISTAN HONSINGER

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

23-10-1949 - heden

Genre

cello, free jazz, impro

Tristan Honsinger

De Amerikaanse cellist en componist Tristan Honsinger (Burlington, 23 oktober 1949) vestigt zich halverwege de jaren zeventig in Amsterdam en maakt al snel na zijn komst deel uit van de hoofdstedelijke improvisatiescene rondom de Instant Composers Pool. De muzikant gebruikt zijn klassieke achtergrond voor wilde vrije improvisaties waarin hij invloeden ...
Volledige biografie...

Instrumenten

cello

Genoemd in de biografie van

1977   Maurice Horsthuis
1979   Sean Bergin
1990   Tobias Delius
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Tristan Honsinger

De Amerikaanse cellist en componist Tristan Honsinger (Burlington, 23 oktober 1949) vestigt zich halverwege de jaren zeventig in Amsterdam en maakt al snel na zijn komst deel uit van de hoofdstedelijke improvisatiescene rondom de Instant Composers Pool. De muzikant gebruikt zijn klassieke achtergrond voor wilde vrije improvisaties waarin hij invloeden verwerkt uit onder meer Europese volksmuziek en Bertolt Brecht. Bij zijn experimentele en theatrale benadering spaart hij zijn instrument niet. Erik van de Berg schrijft in De Volkskrant: 'Zijn composities zijn als een kindertekening, of meer nog als een verhaal uit 'Winnie the Pooh': onbeholpen en ontroerend simpel, maar vol van betekenis voor wie er meer in wil zien.'

In bezetting van

Gravitones   cello
Instant Composers Pool   cello

1949 - 1969

Tristan Honsinger wordt op 23 oktober 1949 geboren in Burlington, in de Amerikaanse staat Vermont. Hij begint vanaf zijn negende cello te spelen en krijgt zijn eerste les in Springfield, Massachusetts. De cellist studeert enige tijd aan het New England Conservatory Of Music in Boston, het oudste onafhankelijke conservatorium van de Verenigde Staten. Hij voelt zich daar echter niet thuis en eind jaren zestig vervolgt hij zijn studie aan het Peabody Conservatory in Baltimore. Honsinger raakt uitgekeken op de wereld van de klassieke muziek en vertrekt in 1969 naar Montreal waar hij zich toelegt op geïmproviseerde muziek.

1970 - 1974

Dankzij de Nederlandse percussionist Peter van Ginkel hoort Tristan Honsinger de elpee The Topography Of The Lungs, een invloedrijk album binnen de free jazz dat saxofonist Evan Parker in juli 1970 heeft opgenomen met gitarist Derek Bailey en slagwerker Han Bennink. De muziek inspireert Honsinger om in 1974 naar Nederland te reizen. Op de eerste dag dat hij met enkele andere muzikanten in Amsterdam op straat musiceert, wordt hij gearresteerd en neemt de politie zijn instrument in beslag.

1975 - 1979

Honsinger verhuist naar Parijs, reist een tijdje door Frankrijk en keert toch weer terug naar Amsterdam. De cellist begint te spelen met Maarten Altena, Han Bennink, Misha Mengelberg en voegt zich bij hun Instant Composers Pool. Hij is betrokken bij Company Weeks, de collectieve improvisatiesessies van gitarist Derek Bailey. Registraties van die sessies worden in 1977 en 1978 door Incus Records verspreid over zeven albums uitgebracht. Hij brengt een duo-album uit met Bailey en speelt met de gitarist mee op het album Improvisations van het internationale improvisatiecollectief Globe Unity met onder meer Peter Brötzmann en Evan Parker. Hij is ook te horen op de single We Are All Prostitutes (1979) van de activistische Britse avant-garde rockgroep The Pop Group.

Han Bennink Instant Composers Pool Maarten Altena Misha Mengelberg

1980 - 1989

Eind jaren zeventig en begin jaren tachtig trekt de cellist in Italië op met de Amerikaanse choreograaf en danseres Katie Duck en haar Great Salt Lake Mime Troupe. Hij speelt met Italiaanse muzikanten, zoals Giancarlo Schiaffini en Gianluigi Trovesi uit Gruppo di Improvvisazione Nuova Consonanza. Honsinger begint zijn eigen groep This, That and the Other. Een van de vroege versies van deze groep, met Tiziana Simona, Sean Bergin, Toshinori Kondo, Jean-Jacques Avenel en Michael Vatcher, neemt in 1985 in Frascati Amsterdam het album Picnic op. Hij maakt platen met onder anderen Steve Beresford, David Toop, de Japanse zangeres Maki Asakawa en de extreme jazzgroep Borbetomagus. Vanaf 1988 speelt hij jarenlang regelmatig in verschillende bezettingen met pianist Cecil Taylor, om te beginnen een serie concerten in Berlijn in een trio met Evan Parker als onderdeel van het Cecil Taylor European Orchestra.

Michael Vatcher Sean Bergin

1990 - 1999

Naast bijdragen aan platen van en optredens met onder meer het Ig Henneman Tentet, punkband The Ex, de Senegalese muzikant Mola Sylla en het Orkest Amsterdam Drama van altviolist Maurice Horsthuis brengt Tristan Honsinger ook albums uit onder zijn eigen naam, zoals Map Of Moods (1996) met het Tristan Honsinger Quintet, dat verder bestaat uit bassist Ernst Glerum, drummer Louis Moholo en de violisten Aleks Kolkowski en Stephano Lunardi. De soloplaat A Camel's Kiss (2000) neemt hij in december 1999 op aan de Plantage Doklaan in Amsterdam. Op de plaat koppelt hij jazztechnieken aan tekstloze vocalen, volksmuziek, verwijzingen naar Bach en citaten uit het oeuvre van Kurt Weill. Tijdens de jaarlijkse Total Music Meeting Berlijn in november 1999 treedt de cellist op met het Cecil Taylor Ensemble inclusief gitarist Franky Douglas en drummer Andrew Cyrille.

Ernst Glerum Franky Douglas The Ex

2000 - 2013

Tristan Honsinger maakt deelt uit van het Tobias Delius 4 Tet, diverse grote en kleine groepen rondom Sean Bergin, de strijkensembles van Ig Henneman en het ICP Orchestra. Hij tourt ook met Het Improviserend Strijkorkest en neemt platen op met onder anderen saxofonist en klarinettist Michael Moore (Air Street, 2002), pianist Yoriyuki Harada (Off Note, 2007), Massimo Simonini (Call Me Us, 2009), de Duitse gitarist Olaf Rupp (Stretto, 2011) en de blazers Tobias Delius en Enrico Sartori (Baboon, 2013).

Ig Henneman Michael Moore Tobias Delius

2014 - 2016

De cellist vormt samen met de Japanse muzikanten Takashi Seo (bas), Shuichi Chino (piano) en Yuriko Mukoujima (viool, zang) het kwartet Just Off. Het langste stuk op hun album The House Of Wasps (2015) is de gelijknamige zesdelige suite waarin de muzikanten improviseren op de composities van Honsinger. Honsinger en Mukoujima nemen ook de vocalen voor hun rekening. Het kwartet treedt onder meer op tijdens de ZomerJazzFietsTour 2015 in Groningen. Een jaar later speelt Tristan Honsinger ook tijdens de 30ste editie van de ZomerJazzFietsTour, maar dan met het ICP Orchestra. In oktober en november 2016 gaat de cellist met het trio In The Sea op Europese tournee. Hij vormt het trio met violist Josh Zubot en bassist Nicolas Caloia uit Montreal, de stad waar Honsinger eind jaren zestig voor het eerste geïmproviseerde muziek begon te spelen.

Discografie Tristan Honsinger

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Tristan Honsinger

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer