Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

U-NIQ

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

U-niq

Periode

1976 - heden

Genre

Nederhop, rap, rap, zang

Online

Officiële website

Pseudoniemen

U-Niq

U-niq

Rapper U-Niq uit Rotterdam ('minister-president van de verenigde straten') begint Engelstalig zoals onder meer te horen op zijn debuutalbum Married To Music (2000). In 2006 verschijnt via Top Notch zijn eerste Nederlandstalige album Rotterdam.
Volledige biografie...

Instrumenten

rap, zang

Genoemd in de biografie van

1999   E-life
2000   Postman
2006   Brace

Biografie U-niq

Rapper U-Niq uit Rotterdam ('minister-president van de verenigde straten') begint Engelstalig zoals onder meer te horen op zijn debuutalbum Married To Music (2000). In 2006 verschijnt via Top Notch zijn eerste Nederlandstalige album Rotterdam.

1989 - 2004

De Rotterdamse rapper U-Niq (Anthony Pengel, 1976) begint zijn carrière met Engelstalige hiphop, geïnspireerd door o.a. Kool G Rap, Big Daddy Kane en Rakim. De naam U-Niq is een afkorting van Universal Novelist Illustrating Quality. Hij verkiest muziek boven het voetballen in het jeugdelftal van Feyenoord. Op zijn vijftiende staat U-Niq in de finale van een Rotterdamse talentenjacht. In 1999 werkt hij samen met de Amerikaanse rapper Nas wat leidt tot de toevoeging van U-Niqs track You Can Hate Me Now op de Nederlandse versie van het Nas-album Nastradamus. Het Amerikaans klinkende debuutalbum Married To Music (2000) op het grote label Epic wordt geproduceerd door The Anonymous Mis van Postmen en gemixt door Tony Dawsey in New York. De plaat is echter geen commercieel succes en ook het samenwerkingsverband Committee Gunmen (met naast U-Niq ook The Anonymous Mis, Shyrock, G-Boah, Sonny D. en E-Life) levert niet de gewenste brede aandacht op. Tijdens een Nederlands optreden van de Amerikaanse rapper Guru in 2001 doet U-Niq op het podium in een nummer mee.

E-life Postmen

2006 - 2008

U-niq In 2006 tekent de rapper een contract bij Top Notch waar zijn eerste Nederlandstalige album Rotterdam verschijnt. De meeste teksten voor deze plaat heeft de rapper geschreven tijdens een verblijf in de gevangenis. De cd bevat gastbijdragen van zijn neef Brace, zijn jongere broer Eddy Ra en Sticks van Opgezwolle. U-Niq kan zijn Engelstalige raps in deze periode kwijt bij zijn hiphopformatie Most Official, waarvan in maart 2006 een mixtape uitkomt. In februari 2008 verschijnt het tweede Nederlandstalige album Het Kapitalisme met productiewerk van Concrete, Soulsearchin' en Reverse en gastbijdragen van o.a. Shyrock, Opgezwolle, Winne, Feis en voetballer Royston Drenthe.

Brace Opgezwolle

2009

U-Niq maakt begin augustus via HIJS Radio (Hiphop In Je Smoel op KinkFM) bekend na 20 jaar een punt te zetten achter zijn rapcarrière.

2010

U-niq in 2010 De sabbatical van U-niq duurt iets meer dan een jaar. Tijdens de uitreiking van de State Awards, op 26 november 2010 in Rotterdam, presenteert de rapper de videoclip bij zijn nieuwe single Nr. 1. U-niq staat op het programma van het festival Top Notch Extravaganza dat op 29 en 30 december plaatsvindt in de Melkweg te Amsterdam.

2011

U-niq in 2011 U-niqs derde Nederlandstalige album Scheepsrecht ligt vanaf april in de winkels. In een aantal tracks rapt hij over het straatleven. U-niq werkt op de plaat samen met onder anderen Kleine viezerik, Winne en de crew van Ecktuh Ecktuh. In oktober maakt de rapper bekend dat hij Top Notch verlaat en in het vervolg in eigen beheer zijn muziek gaat uitbrengen.

Discografie U-niq

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's U-niq

Audio/Video U-niq

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer