Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

UNIT GLORIA

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1966 - 1976

Genre

Nederbiet, rock

Online

Officiële website

Pseudoniemen

Bonnie St.Claire & Unit Gloria, De Snelbinders, Robert Long & Unit Gloria, Santa Fé

Unit Gloria

Succesvolle popgroep uit Utrecht, bekend van de hits The Last Seven Days en Our Father (met zanger Robert Long) en Clap Your Hands And Stamp Your Feet (met zangeres Bonnie St. Claire).
Volledige biografie...

Bezetting

Albert Hol   achtergrondzang, gitaar
Bob Leverman   orgel, zang
Hoss Van Hardeveld   basgitaar, gitaar, piano, zang
Gerrit Hol   drums

Overige muzikanten

Frans Meijer   drums
Bonnie St. Claire   zang
Jan Rietman   piano
Geert Hol   gitaar, zang
Ed Swanenburg   achtergrondzang, basgitaar
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Unit Gloria

Succesvolle popgroep uit Utrecht, bekend van de hits The Last Seven Days en Our Father (met zanger Robert Long) en Clap Your Hands And Stamp Your Feet (met zangeres Bonnie St. Claire).

1966 - 1967

In 1966 wordt de groep Gloria opgericht door de gebroeders Albert Hol (gitaar), Gerrit Hol (drums) en Geert Hol (gitaar) samen met Hoss van Hardeveld (basgitaar, toetsen, zang). Een jaar later wordt Geert Hol vervangen door zanger/organist Robert Long, met wie Albert en Gerrit eerder The Yelping Jackals vormden.

Robert Long The Yelping Jackals

1968

De eerste single So It Goes is een productie van George Kooymans. Vanaf de tweede single Bitter Sweet werkt de band enkele jaren samen met producer Bobby Graham. Dankzij Radio Veronica haalt Bitter Sweet aan het eind van het jaar de tipparade.

George Kooymans

1969

Gloria verruilt het label Philips voor Imperial, het label van Bovema/EMI. De derde single The Last Seven Days komt in maart uit en behaalt de vijfde plaats in de Top 40. The Last Seven Days wordt daarmee de grootste hit in de carrière van de band. Opvallend in het nummer zijn de baspartijen van Hoss van Hardeveld die zijn instrument bespeeld via een Wah-wah pedaal. Gloria krijgt internationaal succes met hitnoteringen in Europa en Suriname. Er verschijnen zelfs persingen van Gloria voor de Venezolaanse markt. Het debuutalbum Mea Semper Gloria Vivet bevat naast eigen nummers ook covers van onder meer David Matthews en de Bee Gees. De arrangementen zijn van Nicky Welsh en Wim Jongbloed.

1970 - 1971

Om het succes in het buitenland te versoepelen wordt de bandnaam veranderd in Unit Gloria en later in Robert Long & Unit Gloria. Van de volgende singles is Our Father het meest succesvol met een zevende plaats in de Top 40. De single Children Of Peace bevat het liedje dat in december 1970 als winnaar wordt verkozen tijdens een competitie bij de TROS voor het beste nieuwe kerstlied. Het tweede en laatste album met Robert Long is Ultrajectum (1971), opgenomen met producer Ad Bouman en met een oude prent van de stad Utrecht op de hoes. In tegenstelling tot het debuut is Ultrajectum meer een rockalbum. Tijdens de optredens speelt de groep met een door bassist Hoss van Hardeveld ontworpen systeem waarbij partijen worden afgespeeld op een bandrecorder die verdekt staat opgesteld achter het podium. Op uitnodiging van de California Holland Club treedt Unit Gloria in mei 1971 een week op in het Hollywood Palladium in de Verenigde Staten. Andere acts tijdens de Amerikaanse shows zijn cabaretier Rients Gratema en organist Gerry van der Blankenvoort en zijn band The Talismen.

1972 - 1976

Unit Gloria maakt onder de naam Santa Fé samen met de Belgische producer Louis van Rymenant de single Annabella R.S.V.P. In 1972 start Robert Long een solocarrière en verlaat hij de band. Zijn vervanger is de Amsterdamse zangeres Bonnie St. Claire. Tot en met 1973 delen beide vocalisten het podium. Met zangeres Bonnie St. Claire en onder productionele leiding van Peter Koelewijn scoort Unit Gloria hits met Clap Your Hands And Stamp Your Feet en Waikiki Man. Deze singles worden gevolgd door onder meer Voulez-vous (met Ed Swanenburg (ex-Mother's Love) op bas in plaats van Hoss van Hardeveld), Knock On My Door (met Jan Rietman op toetsen) en de laatste single Rocco (Don't Go) (met Frans Meijer op bas). In wisselende bezetting blijven Bonnie St. Claire & Unit Gloria actief tot 1976 waarna de zangeres haar solocarrière voortzet.

Bonnie St. Claire Peter Koelewijn

2011

Op 5 juli overlijdt bassist Hoss van Hardeveld op 66-jarige leeftijd. Naast Unit Gloria speelde hij in FBI, The Black Albino's, The Dakota's en Seaside Shadows. De laatste elf jaar van zijn carrière was hij muzikaal leider van The UB Hank Band met op het repertoire voornamelijk muziek van Cliff Richard en The Shadows‏.

The UB Hank Band

Discografie Unit Gloria

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Unit Gloria

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer