Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

URBAN HEROES

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Urban Heroes

Periode

1980 - 1995

Genre

rock

Urban Heroes

De Urban Heroes uit Den Haag gaan goed van start begin jaren tachtig met een aantal hitsingles in Nederland en interesse vanuit Amerika. Het succes blijkt echter niet van lange duur. De groep ondergaat vele bezettingswisselingen en afsplitsingen naar andere bands. Ze houden het meerdere malen voor gezien en beginnen ...
Volledige biografie...

Bezetting

Martijn De Man   toetsinstrumenten
Ad van der Ree   drums
Evert Nieuwstede   componist, producer, tekstschrijver, zang
Jaap de Jonckheere   gitaar
Gerard van Doorn   basgitaar

Overige muzikanten

Frank Papendrecht   basgitaar
Martin Zonderop   basgitaar
Jeroen Ernst   toetsinstrumenten
Walter Langdon   basgitaar
Erik de Boer (1)   toetsinstrumenten
Meer resultaten... Minder resultaten

Genoemd in de biografie van

1980   Beau Wassenbergh
1980   Evert Nieuwstede
1982   Plackband
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Urban Heroes

De Urban Heroes uit Den Haag gaan goed van start begin jaren tachtig met een aantal hitsingles in Nederland en interesse vanuit Amerika. Het succes blijkt echter niet van lange duur. De groep ondergaat vele bezettingswisselingen en afsplitsingen naar andere bands. Ze houden het meerdere malen voor gezien en beginnen even vaak weer opnieuw.

1979

Urban Heroes De Jonckheere en Van der Ree zitten samen in de jazzrockgroep Storm, met bassist Martin Zonderop. Door hun persiflage op het nummer Disco Really Made It van Gruppo Sportivo getiteld Dancing Okay, Gruppo Oh Nee krijgen ze een platencontract aangeboden. De groep Urban Heroes is compleet als toetsenist Jeroen Ernst en zanger Evert Nieuwstede zich bij het drietal aansluiten. Nieuwstede komt uit de band Shelter Skelter en heeft een tweetal singles opgenomen onder de naam Michael Marbeau.

Evert Nieuwstede Hans Vermeulen Jan Rietman Shell Schellekens

1980

Met Schellekens als producer beginnen de Urban Heroes aan de opnames van het album Who Said...Urban Heroes. De muziek op dit debuutalbum is een mengeling van new wave, ska en funk. Het album wordt goed ontvangen, zelfs in Amerika schrijven critici lovend over de Urban Heroes. Eerste single Get It en opvolger Not Another World War worden bescheiden hits en bereiken beiden nummer 32 in de Top 40. De band geniet al snel een goede live-reputatie, waarbij Nieuwstede de show steelt.

Shell Schellekens

1981

Wederom met Schellekens als producer nemen de Urban Heroes het tweede album op: The Age Of Urban Heroes. De single Habadaba Riwikidi bereikt nummer 21 in de hitlijsten. Nog in hetzelfde jaar brengen ze een live-plaat uit, geproduceerd door Rinus Gerritsen (Golden Earring). Op dit album is bassist Martin Zonderop vervangen door Frank Papendrecht.

Rinus Gerritsen Shell Schellekens

1982 - 1983

In 1982 en 1983 brengen de Urban Heroes vier singles uit, waarvan alleen het nummer Never Change A Winning Team de tipparade bereikt. Ad van der Ree is inmiddels vervangen door Hans van Mourik. Bassist Walter Langdon maakt ook nog even deel uit van de band. Eind 1983 houdt de groep het voor gezien wegens meningsverschillen met het management en de platenmaatschappij.

1985 - 1987

Ernst, Nieuwstede en de Jonckheere richten een nieuwe groep op: Boom Boom Mancini. De groep wordt aangevuld met Frans Koenn op basgitaar en Beau Wassenbergh op drums. In deze samenstelling nemen ze twee singles op: Red Skies en Into The Line Of Fire. Red Skies wordt een bescheiden hitje. Op het album en de twee singles die volgen in 1986 is zanger Nieuwstede inmiddels vervangen door Ferry van Leeuwen. Verder succes blijft uit voor Boom Boom Mancini en de groep besluit om ermee te stoppen. Vier van de vijf leden duiken in 1990 op in de groep Superbeau. In 1987 maakt Nieuwstede onder de naam City And State de single In America. Oud-Urban Heroes drummer Ab van de Ree is weer van de partij. Verder speelt Gé Carlsberg basgitaar en Erik de Boer toetsen.

Boom Boom Mancini Superbeau

1988 - 1990

Nieuwstede, Van de Ree, Carlsberg en de Boer nemen als de Urban Heroes een nieuwe single op, aangevuld met Eddy Bopp op gitaar, Gerry Horns op trompet en Rinus Gerritsen achter de knoppen. Als Bopp in 1989 plaats maakt voor oudgediende Jaap de Jonckheere is de wederopstanding van de Urban Heroes compleet. Onder de produktionele leiding van Freddy Haayen volgt een nieuw album met de titel Hot Piece Of Merchandise. Candy Dulfer is op dit album te horen, evenals Golden Earring-zanger Barry Hay. Nog datzelfde jaar mag de band aantreden op Parkpop. Als het succes na vier singles echter uitblijft wordt het weer een tijdje stil rond de groep.

Candy Dulfer

1993 - 1995

Urban Heroes-afsplitsing Boom Boom Mancini brengt in 1993 het album Empowered uit. De broers Rob en Ferdi Bolland ontfermen zich over de Urban Heroes. Onder hun leiding neemt de band een nieuwe plaat op getiteld Inner Dream. De samenstelling is bijna hetzelfde gebleven, alleen heeft De Boer plaatsgemaakt voor Martijn de Man. De drie singles In The Name Of Love, Love Perfection en Kill The Killer breken echter geen potten. De tweede wederopstanding van de Urban Heroes duurt wederom niet lang; in 1994 staat de groep nog voor de tweede keer op parkpop, na de derde single in 1995 wordt niets meer van de band vernomen. Evert Nieuwstede is zeer actief als singer/songwriter, producer, arrangeur en vocal coach.

Bolland & Bolland Evert Nieuwstede

2008

In het kader van 50 Jaar Nederpop brengt Fonos een verzamelalbum uit op cd: Dutch A-Sides / Urban Heroes (1980-1995) met 20 A-kanten van singles waaronder alle hits van de band. Urban Heroes komt weer bij elkaar met naast de drie originele leden Evert Nieuwstede (zang), Jaap de Jonckheere (gitaar) en Ad van der Ree (drums) ook twee nieuwe leden in de band: Werner Cornand (o.a. Henk Westbroek, Diesel en Alquin) en Wiboud Burkens (o.a. Keith Caputo, Marco Borsato, Kane en Candy Dulfer).

2009

De band maakt deel uit van de Dutch Rock Nights tour door Nederland, België en Duitsland, samen met New Adventures, Powerplay, Massada en Livin' Blues Xperience. In de nacht van 17 op 18 november overlijdt voormalige Urban Heroes-bassist Frank Papendrecht op 56jarige leeftijd aan een hartaanval.

2010

Evert Nieuwstede en gitarist Jaap de Jonckheere gaan aan het eind van het jaar de studio in voor een nieuw album van Urban Heroes: Back In Town.

Discografie Urban Heroes

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Urban Heroes

Audio/Video Urban Heroes

Video Urban Heroes

Urban Heroes - Not anothe...
Urban Heroes - Not another worldwar
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Urban Heroes - Not another worldwar

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer