Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

VALENTINA TOTH

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1994 - heden

Genre

klassiek, piano

Online

Officiële website

Pseudoniemen

Valentina Toth

Valentina Tóth

Valentina Tóth is een Nederlands pianiste, die door haar deels Hongaarse achtergrond, haar jeugd in het tweetalige Friesland en haar rollen in professioneel muziektheater zich verdiept heeft in haar klankwereld en ritmegevoel. Ze speelt Bartók voor honderden toehoorders tijdens de vijfjaarlijkse herdenkingen in Rotterdam van de Hongaarse Opstand van 1956.
Volledige biografie...

Instrumenten

piano

Biografie Valentina Tóth

Valentina Tóth is een Nederlands pianiste, die door haar deels Hongaarse achtergrond, haar jeugd in het tweetalige Friesland en haar rollen in professioneel muziektheater zich verdiept heeft in haar klankwereld en ritmegevoel. Ze speelt Bartók voor honderden toehoorders tijdens de vijfjaarlijkse herdenkingen in Rotterdam van de Hongaarse Opstand van 1956. Volgens een toehoorder spéélt zij geen piano maar ís zij piano en spéélt zij geen Bartók maar ís zij de muziek zelf.

1994

Valentina Tóth wordt in 1994 in Leeuwarden geboren. Tijdens haar schooltijd volgt Tóth pianolessen bij Tamara Poddubnaya, Nata Tsvereli en Rein Ferwerda. Na haar school gaat ze piano studeren op het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Ellen Corver. In Nederland volgt ze masterclasses bij o.a. bij Ton Hartsuiker, voor het 20e-eeuws repertoire, en Jan Wijn en in het buitenland bij de pianisten Malcolm Singer en Ruth Nye. Vanaf haar twaalfde speelt Tóth pianosolo en kamermuziek, niet alleen in Europa maar ook in de Verenigde Staten. Ze ontvangt eerste prijzen op het Damwoude-pianoconcours, het Nationale Prinses Christina Concours in Den Haag en het Internationaal Muziekconcours te Stockholm. Daarnaast is ze finalist op het Steinway Concours en YPF-pianoconcours waar ze soleert met het EnAccord strijkkwartet.

Ellen Corver Ton Hartsuiker

2006

Hoogtepunten in haar jonge carrière zijn het openen van het Eem & Weem Festival te Amsterdam, het bespelen van de nieuwe vleugel tijdens de Pianomarathon in de Oosterpoort in Groningen, het spelen op de Hongaarse herdenking 1956 in 2006 en 2011 in Rotterdam en het Grachten Festival in Carré in Amsterdam.

2009

In 2009 vindt er een live optreden plaats voor de Amerikaanse pianist Menahem Pressler tijdens het Edisongala in de Ridderzaal te Den Haag en op de Uitmarkt in het Concertgebouw. Ook speelt zij dit jaar als 15-jarige voor de American Community Trust in Carnegie Hall te New York. Niet alleen solistisch wordt er opgetreden; samen met dwarsfluitiste Fréderique Purnot vormt Tóth vanaf 2009 het Duo Spring Friends.

2011

In 2011 soleert ze met De Bazuin in het moderne 'Concerto voor piano, percussion en brassband' van de Amerikaanse componist David R. Gillingham. . In het tv-programma ‘Je zal het maar zijn’ volgt Sophie Hilbrand Tóth tijdens haar laatste schooldag in Leeuwarden, waarna ze naar Den Haag verhuist om daar aan het conservatorium te gaan studeren.

2012

Met het trio Menotti wint Tóth in 2012 een eerste prijs op het Kamermuziekfestival te Hoorn. Valentina Tóth wordt veel gevraagd door gelegenheidsensembles, zoals het Nationaal Symfonieorkest waar ze naast piano ook celesta speelt, het JeugdOrkest Nederland (JON) en het Viotta Jeugdorkest. Met het Haydn Jeugd Strijkorkest speelt Tóth het 12e pianoconcert van Mozart (KV.414) waarvan een DVD opname is gemaakt.

JeugdOrkest Nederland

2013 - 2014

Op haar achttiende brengt Challenge Classics haar debuut cd 'Hungarian horizon' uit met werken van Béla Bartók en Zoltán Kodály. Voor het album krijgt ze de Diapason d'Or, een onderscheiding van het Franse muziekblad Diapason.

2015

Valentina Tóth is te zien als vaste pianist in het tv-programma 'De Tiende van Tijl', waarin presentator Tijl Beckand de kijkers meeneemt in de wereld van de klassieke muziek. Ook speelt ze in de muziektheatervoorstelling 'Voor Elise' van Tomoko Mukaiyama.

Tomoko Mukaiyama

2016

Tóth maakt in opdracht van het Prinses Christina Concours de muziektheatervoorstelling 'Vooralsnog Onvoorwaardelijk'. Deze voorstelling wordt tijdens het Prinses Christina Concours 2016 in alle finales gespeeld. Ook maakt ze in opdracht van Kunstklank de muziektheatervoorstelling 'Prelude de la Mort de Monsieur Mouche'.

Discografie Valentina Tóth

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Valentina Tóth

Audio/Video Valentina Tóth

Video Valentina Tóth

Valentina Tóth - Hungaria...
Valentina Tóth - Hungarian Horizon - Bartók and Kodály - video
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Valentina Tóth - Hungarian Horizon - Bartók and Kodály - video

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer