Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

VAN DIK HOUT

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Van Dik Hout in 2003

Periode

1986 - heden

Genre

Nederlandstalig, rock

Online

Officiële website

Van Dik Hout

Nederlandstalige popgroep met een eigen rockgeluid en herkenbare, gevoelige teksten, die na een optreden op Pinkpop bij het grote publiek doorbreekt.
Volledige biografie...

Bezetting

Ben Kribben   basgitaar
Sandro Assorgia   gitaar
Dave Rensmaag   gitaar
Martin Buitenhuis   zang

Overige muzikanten

Patrick van Herrikhuyzen   toetsinstrumenten
Louis de Wit   drums
Oscar Kraal   drums

Genoemd in de biografie van

1978   Samba Salad
1989   Michel Schoots
1994   Nico Brandsen
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Van Dik Hout

Nederlandstalige popgroep met een eigen rockgeluid en herkenbare, gevoelige teksten, die na een optreden op Pinkpop bij het grote publiek doorbreekt.

1986 - 1988

De basis van de band ligt in Den Helder. Martin, Dave, Sandro en Benjamin kennen elkaar al jaren. Ze spelen tijdens hun middelbare schooltijd samen in de schoolband. Het repertoire bestaat uit covers en de muzikanten spelen meestal onder de naam Blind Dog Fulton.

1989

Drummer Louis de Wit speelt in een concurrerende schoolband en wordt bij hun band gehaald als blijkt dat de vaste drummer de ontwikkelingen niet kan bijbenen. Vanaf dat moment is de bezetting van de groep onveranderd.

1990 - 1993

Gaandeweg schakelt de groep over van Engelstalige op Nederlandstalige teksten. De muziek en teksten worden grotendeels geschreven door Martin Buitenhuis en Sandro Assorgia, aangevuld met bijdragen van Dave Rensmaag.

1994

Van Dik Hout De groep breekt in 1994 door met het nummer Stil in Mij dat in de Top 20 belandt. Vervolgens verschijnen Alles of Niets en Meer dan een Ander. De nummers staan ook op de debuut-cd Van Dik Hout. Radio-presentator Frits Spits noemt Van Dik Hout de ontdekking van 1994 en krijgt gelijk. Het album staat meer dan zestig weken in de albumlijsten en wordt bekroond met platina. De band maakt zijn festivaldebuut op het bevrijdingsfestival in Haarlem en wint naast de MTV Local Hero Award ook de Zilveren Harp.

Frits Spits

1995

Het vijftal gaat uitgebreid touren. Twaalf keer per maand staat de band op de planken met als voorlopig hoogtepunt een optreden op Pinkpop. Het live opgenomen 's Nachts in mijn Dromen wordt als vierde single uitgebracht en tijdelijk aan de debuut-cd toegevoegd. In november verschijnt het tweede album Vier Weken. Hiervan worden de singles Mijn Held Zijn, Wat Weg Is Raak Je Nooit Meer Kwijt en Met Andere Ogen getrokken. Opnieuw onderneemt de groep een uitgebreide tournee, die al van tevoren goeddeels helemaal is volgeboekt.

1996

Hoogtepunten van de tour zijn het optreden tijdens Noorderslag en de twee voorprogramma's bij Bon Jovi (8 & 9 juni), Parkpop (30 juni) en het optreden op Lowlands samen met Herman Brood. Van dit laatste concert verschijnt een speciale mini-cd met zes live-nummers: Laat het Los, Doe het Goed, Pijn (met Herman Brood), Mijn Held Zijn, Overal Geweest en Verbannen Koningin. Ondertussen blijft Van Dik Hout optreden: de najaarstour langs de Nederlandse podia valt wederom in de smaak bij het publiek. De band ontvangt een TMF Award voor Beste Rockgroep Binnenland.

Herman Brood

1997

In januari verschijnt de single Pijn, waarop de groep samenspeelt met Herman Brood. In het voorjaar verblijft de groep in de studio om een nieuw album op te nemen. Na een welverdiende vakantie treedt de band eind augustus aan voor een prestigieus tv-optreden tijdens de Uitmarkt. Daarbij mag het publiek alvast proeven van nummers van de nieuwe cd Een Kopstoot Van Een Vlinder. Ondertussen staan de beide vorige cd's nog in de albumlijsten. Uit handen van de gemeente Den Helder krijgt Van Dik Hout de Annie Romeijn Verschoor Prijs. Voor de tweede maal wint de band een TMF Award voor Beste Rockgroep Binnenland. De Hitkrantlezers roepen Van Dik Hout uit tot Beste Rocgroep.

Herman Brood

1998

Van Dik Hout Van Dik Hout speelt op Pinkpop en neemt niet alleen de TMF Award voor beste Nederlandse rockgroep in ontvangst, ook een Edison valt hen ten deel voor het album Kopstoot Van Een Vlinder. De lezers van Hitkrant roepen de band voor het tweede achtereenvolgende jaar uit tot Beste Rockgroep. Van Dik Hout treedt samen met Acda en de Munnik op tijdens het televisieprogramma Kopspijkers van Jack Spijkerman. De groep begeleidt het duo, net als op hun plaat, tijdens het nummer Zitten Voor De Blues. Op 30 december 1998 is een live-registratie van het optreden vanuit Paradiso op televisie te zien.

Acda en De Munnik

1999

Van Dik Hout duikt de theaters in voor een tour. Daarnaast gaat de band een samenwerkingsverband aan met Acda en de Munnik. Onder de naam De Poema’s brengen ze een single uit. De Poema’s hebben veel succes, de single Mijn Houten Hart is de grootste hit voor Van Dik Hout tot nu. De groep doet samen met Acda en de Munnik en Skik een benefietoptreden in Nighttown voor Kosovo. Beide groepen gaan na de zomer weer ieder zijn eigen weg. Van Dik Hout viert het vijfjarig bestaan met een uitgebreide theatertournee. Opnieuw valt de band in de prijzen: een TMF Award voor Beste Rockgroep Binnenland en een Hitkrantprijs voor Beste Rockgroep.

Acda en De Munnik De Poema's Skik

2000

Van Dik Hout Van Dik Hout wordt wederom door de lezers van de Hitkrant verkozen tot Beste Rockgroep. De band speelt op het benefiet festival voor slachtoffers van de vuurwerkramp in Enschede. Op het Racism Beat It festival spelen ze samen met de Braziliaanse percussiegroep Batucando. Het album Ik Jou & Jij Mij wordt geproduceerd door de Brit John Tilly. De groep verzorgt de titelsong Dromendief voor de speelfilm Rent-a-friend van regisseur Eddy Terstall.

2001

Van Dik Hout De compilatie Het Beste Van 1994-2001 komt uit in mei. Daaraan vooraf gaat de single 1 Keer Alles. De single Zij Maakt Het Verschil van De Poemas behaalt de eerste plaats van de hitparade.

De Poema's

2002

Op dinsdag 28 januari is Van Dik Hout een van de acts tijdens het feestje in de Amsterdam Arena ter gelegenheid van het huwelijk van kroonprins Willem-Alexander en Máxima Zorreguieta. De single Stil In Mij (1994) wordt door de lezers van muziekblad Oor verkozen tot het mooiste Nederlandstalige popliedje van de 20ste eeuw. Op 21 mei verschijnt de single Stip Aan De Hemel. Het nummer eindigt met een duet tussen Martin Buitenhuis en de Haarlemse zangeres Kirsten. De single is de voorloper van het studioalbum Vandaag Alleen Maar Winnaars dat in september uitkomt. De door Erwin Musper geproduceerde plaat heeft een steviger geluid dan de voorganger. Van Dik Hout speelt de titelsong van Volle Maan, de nieuwe film van Johan Nijenhuis die vanaf 10 oktober in de bioscopen draait. Volle Maan is de opvolger van kaskraker Costa! met in de hoofdrollen onder andere Daan Schuurmans, Georgina Verbaan en Ellen ten Damme (en een gastrolletje voor zanger Martin Buitenhuis). De single Volle Maan verschijnt 27 augustus op maxi-single en bevat ook een live versie van Stil In Mij en een nieuwe albumtrack. De band wordt versterkt door toetsenist Patrick van Herrikhuyzen die eerder speelde in 2 Bass Hit (1998), Viviani Godoy (in Brazilië in 2000) en The Dollybirds (2001).

Ellen ten Damme Erwin Musper Kirsten

2003

Van Dik Hout in 2003 In maart wordt voor de tweede achtereenvolgende keer na een oproep door muziekblad Oor en Radio 3FM Stil In Mij door het Nederlandse publiek verkozen tot Beste Nederlandse single allertijden. Van Dik Hout staat een exclusief nummer af aan de benefiet-cd Hoop! Peace Songs Voor War Child die op 2 mei verschijnt. The Best Of De Poema's (17 november) is het eerste en laatste album van De Poema's. De carrière van de gelegenheidsformatie wordt afgesloten met concerten op 9 en 10 december in de Heineken Music Hall te Amsterdam.

De Poema's

2004

Van Dik Hout Na een concert in het Amsterdamse Paradiso in oktober neemt Van Dik Hout een jaar rust om de batterij weer op te laden. Het tienjarig bestaan van de band wordt gevierd met de uitgave van een boek en het album Hand Vol Zonlicht dat in de zomer verschijnt bij V2 Records. Op de cd staan hoogtepunten uit de tien jaar lange livecarrière van Van Dik Hout, aangevuld met vier nieuwe studionummers. Het zesde album wordt begin juni voorafgegaan door de single Lege Handen.

2005

Na een jaar afwezigheid gaat Van Dik Hout op 30 december in Paradiso weer van start met optredens.

2006

In januari is Van Dik Hout te bewonderen tijdens de Vrienden Van Amstel Live in Ahoy'. Van Dik Hout, De Dijk en Acda en de Munnik geven op 21 en 23 juli op het Java Eiland te Amsterdam gezamenlijk een eigen concert. Ook De Poema's verzorgen er een gastoptreden. Van Dik Hout duikt in oktober de studio in om te beginnen met de opnamen van het volgende album. De Amsterdammers doen dat in de JET-studio te Brussel met producer Michel Schoots. Toetsenist Nico Brandsen levert gastbijdragen in vier nummers.

Acda en De Munnik De Dijk Michel Schoots Nico Brandsen

2007

Van Dik Hout De single Als De Dag Aanbreekt is 24 januari voor het eerst op de radio te horen. Een maand later verschijnt het zesde studioalbum Alles Waar Ik Nooit Aan Begon, die op 1 maart in de Melkweg wordt gepresenteerd. Vanaf eind januari tot en met half maart doet Van Dik Hout een theatertournee.

2008

Van Dik Hout Vanaf februari gaat Van Dik Hout weer de theaters in met een akoestisch programma waarin naast nieuwe versies van bekende succesnummers ook nummers van het album Alles Waar Ik Nooit Aan Begon worden vertolkt. Net als in 2006 verzorgen Acda en de Munnik, Van Dik Hout en De Dijk op 27 en 28 juni gezamenlijk een groots concert op het Java eiland in Amsterdam. De voorstelling van 8 maart in het Luxor Theater te Rotterdam wordt vastgelegd en in het najaar uitgebracht op cd.

2009

Op 11 februari gaat de nieuwe theatervoorstelling van Van Dik Hout in première in Theater Gooiland te Hilversum. Daarna volgt tot en met 8 april een theatertournee. Tot Jij Mijn Liefde Voelt, een Nederlandse bewerking van Bob Dylans Make You Feel My Love, is de grootste hit van Van Dik Hout tot nu toe. In mei bereikt de single de Top 10, wat hoger is dan de 19e plaats voor de bekende hit Stil In Mij in 1994. De tekst is geschreven door Huub van der Lubbe (De Dijk). Van Dik Hout viert het vijftienjarige jubileum met een speciaal concert op 25 november in Theater Carré te Amsterdam. Huub van der Lubbe, Paul de Munnik en Ellen ten Damme leveren op die avond gastbijdragen.

2010

Van 10 februari tot en met 27 maart vervolgt Van Dik Hout de theatertournee. Op 20 juni spelen De Dijk, Acda En De Munnik en Van Dik Hout en De Dijk opnieuw op het Java-eiland te Amsterdam, ditmaal met Ellen ten Damme als speciale gast.

Ellen ten Damme

2011

Drie jaar na Alles Waar Ik Nooit Aan Begon verschijnt in mei het album LEEF! met daarop onder meer de hitsingle Tot Jij Mijn Liefde Voelt. De gelijknamige tournee gaat 13 mei van start in De Kade te Zaandam.

2012

Bassist Ben Kribben brengt met zijn band BenK & De Dominators in juni in eigen beheer het album Ogen Open uit met daarop onder meer de single Het Lijkt Me Mooi. In zijn band zit ook Van Dik Hout-toetsenist Patrick van Herrikhuyzen. Drummer Louis de Wit maakt een instrumentale gitaarplaat met zijn supergroep Bevel Emboss.

BenK & De Dominators Bevel Emboss

2013

In september viert de band hun 20-jarig jubileum in een uitverkocht Paradiso. Een aantal bevriende muzikanten doen een gastoptreden; Acda en De Munnik Daniël Lohues en J.B. Meijers.

Acda en De Munnik Daniël Lohues J.B. Meijers

2014

In januari komt album Alles Wat Naar Boven Drijft uit. Het is opgenomen in de Berlijnse Voxton Studio samen met producer en Edisonwinnaar Guido Aalbers.

2019

Op het album Eén Nacht Eeuwigheid staan twaalf nieuwe nummers, waaronder een samenwerking met Elske DeWall.

Elske DeWall

2021

Op 50-jarige leeftijd overlijdt drummer Oscar Kraal, die sinds 2018 bij de band speelt. Op social media schrijft de band: "Na een ongelijke strijd, die hij met ongelooflijk veel kracht onderging, kwam er een einde aan een leven vol muziek en liefde. Oscars drummen, persoonlijkheid en vriendschap dragen we voor altijd met ons mee in ons hart."
In september ontvangt Van Dik Hout de Buma Gouden Harp vanwege de grote en belangrijke bijdrage aan de muziekindustrie in de afgelopen 27 jaar.

Oscar Kraal

Discografie Van Dik Hout

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Van Dik Hout

Audio/Video Van Dik Hout

Video Van Dik Hout

We gaan door - Van Dik Hout
We gaan door - Van Dik Hout
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
We gaan door - Van Dik Hout

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer