Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

VAN SWIETEN SOCIETY

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1993 - heden

Genre

barok, klassiek, romantiek

Online

Officiële website

Van Swieten Society

De Van Swieten Society is één van Nederlands toonaangevende ensembles op het gebied van de oude muziek. Het is een flexibel ensemble gevormd door een vaste kern van musici onder leiding van fortepianist Bart van Oort.
Volledige biografie...

Bezetting

Sara de Corso   viool
Bart van Oort   fortepiano
Marion Moonen   fluit
Frank van den Brink   klarinet
Bernadette Verhagen   altviool
Meer resultaten... Minder resultaten

Genoemd in de biografie van

1992   Job ter Haar
1993   Bart van Oort

Biografie Van Swieten Society

De Van Swieten Society is één van Nederlands toonaangevende ensembles op het gebied van de oude muziek. Het is een flexibel ensemble gevormd door een vaste kern van musici onder leiding van fortepianist Bart van Oort.

1993 - 2014

In 1993 richt fortepianist Bart van Oort het ensemble Musica Classica op. Het ensemble speelt naast muziek uit de achttiende eeuw, de Weense klassieken, ook vroeg negentiende eeuwse muziek, muziek uit het begin van de romantiek. In 2002 wordt de naam van het gezelschap veranderd in Van Swieten Society, naar de Nederlandse musicus en diplomaat-in-Habsburgse-dienst Baron Gottfried van Swieten. Deze Van Swieten, in 1733 geboren in Leiden, werd uiteindelijk ambassadeur in Berlijn, waar hij Carl Phillipp Emanuel Bach en via hem de muziek van diens vader Johann Sebastian leerde kennen. Naast onder andere componist en adviseur van Joseph Haydn was hij een van de eersten die concerten oude muziek programmeerde. De Van Swieten Society speelt op historische instrumenten en treedt in een afwisselende bezetting op. Het ensemble speelt niet alleen meesterwerken van grote componisten uit de periode tussen Bach en Mendelssohn, maar onderzoekt ook minder bekende meesters en hun soms ten onrechte vergeten repertoire. De Van Swieten Society treedt regelmatig op in binnen- en buitenland. Ook vinden er uitzendingen van de programma's plaats door onder andere de KRO en de Radio Wereld Omroep. Om de jeugd tussen de zes en elf jaar te bereiken maakt de Van Swieten Society zogenaamde kindervertelconcerten, zoals in de periode 2008 tot 2010 het vertelconcert 'Haydns karwei'. In 2014 staan onder andere de programma's 'Meesters van de melancholie' (over de oorsprong van de Romantiek) en bewerkingen van symfonieën van Beethoven door de Oostenrijkse componist Johann Nepomuk Hummel op de lessenaar.

Discografie Van Swieten Society

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Van Swieten Society

Audio/Video Van Swieten Society

Video Van Swieten Society

Haydn, Piano Trio in G, H...
Haydn, Piano Trio in G, Hob. XV/25 Finale: Rondo, in the Gypsies' Style
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Haydn, Piano Trio in G, Hob. XV/25 Finale: Rondo, in the Gypsies' Style

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer