Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

VANKATOEN

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

VanKatoen

Periode

1996 - heden

Genre

Nederlandstalig, nu metal

Pseudoniemen

Van Katoen

VanKatoen

Nederlandstalige nu metalband die geheel volgens het do-it-yourself-principe, door ludieke en slimme publiciteitsacties en door muzikale kwaliteit in korte tijd een grote schare fans om zich heen verzamelt.
Volledige biografie...

Bezetting

Bas Barnasconi   zang
Arnoud Bongaards   drums
Jeps Salfischberger   elektronica
Samir Bouregheda   basgitaar
Marijn van der Maat   gitaar

Overige muzikanten

Lourens Van Haaften   gitaar
Aart de Jong   basgitaar
Paul Geelen   toetsinstrumenten
Daan van der Klei   toetsinstrumenten
Mattie Poels   toetsinstrumenten
Meer resultaten... Minder resultaten

Genoemd in de biografie van

1996   Carrera
1999   Brotherhood Foundation
2000   Martijn Groeneveld
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie VanKatoen

Nederlandstalige nu metalband die geheel volgens het do-it-yourself-principe, door ludieke en slimme publiciteitsacties en door muzikale kwaliteit in korte tijd een grote schare fans om zich heen verzamelt.

1992 - 1995

De band Duo Penotti-trio verandert in 1992 de naam in Van Katoen (los van elkaar geschreven). Van Katoen komt uit Maastricht en bestaat uit drie man: Paul Geelen (toetsen), Richard Hovers (drums) en Bas Barnasconi (zang). De band trekt al gauw de belangstelling van diverse platenmaatschappijen en tekent uiteindelijk bij BMG/RCA. De door Sander Jansen geproduceerde singles Beetje Verliefd en Bennie hebben geen succes. Het contract met BMG/RCA wordt beëindigd en Geelen en Hovers verlaten teleurgesteld de band. Zanger Bas gaat wel door in de muziek en formeert de nieuwe groep VanKatoen. Met de komst van Bart de Klerk (gitaar), Aart de Jong (basgitaar), Arnoud Bongaards (drums) en Daan van der Kleij (toetsen) is de nieuwe VanKatoen compleet.

1996 - 2000

VanKatoen Bij platenmaatschappij MM (de voorloper van KochMM en SonyMM) verschijnt het album 1000% Live die in 1996 is opgenomen in Café Bolle te Tilburg. Op verzoek van de platenmaatschappij worden de nummers aangevuld met blazers en achtergrondzangeressen, waardoor de muziek wel wat wegheeft van De Dijk. Een richting waar de bandleden zelf achteraf niet zo blij mee zijn. Er worden vier cd-singles van het album getrokken. Daarvan krijgt KlopKlop airplay op 3FM, staat Bianca wekenlang in de dag top 5 op Radio Noordzee en is Een Vrouw Als Jij met een video regelmatig te zien op de clipzenders. Het album wordt nauwelijks opgepikt. De band breekt met de platenmaatschappij als die besluit de single Brand niet uit te brengen in verband met de oorlog in Kosovo. De platenbaas vreest dat het uitbrengen van de single verkeerd uitgelegd zal worden. Op hun eigen label CottonRecords brengt de groep Brand uiteindelijk zelf uit. De opbrengsten schenken ze aan Giro 555. Vanaf nu neemt VanKatoen zelf alle initiatieven. Geen muzikale compromissen meer en geen invloed van een platenmaatschappij. Was Ik Maar Net Zo Leuk Als Hij, de tweede single op hun eigen label, krijgt radioaandacht. De single bevat extra versies waarop de basgitaar, gitaar, drums, zang of hele band is weggelaten, zodat de luisteraar thuis kan meespelen. Onder de naam Bazz brengt zanger Bas samen met toetsenist Bart Wolvekamp de single De Horizon Voorbij uit. Bart de Klerk (gitaar) verlaat de band omdat het wachten op succes hem te lang duurt. Met de nieuwe gitarist Lourens van Haaften wordt de muziek van VanKatoen een stuk steviger. Het lijkt dat inspiratiebronnen als System Of A Down, KoRn, Rage Against The Machine en Linkin Park een grote rol spelen, maar het is vooral de chemie tussen de vier verschillende persoonlijkheden binnen VanKatoen die resulteert in muziek die niet in één hokje te plaatsen is.

Bazz

2001

Aan het begin van het jaar verschijnt de eerste single van de 'nieuwe' VanKatoen: VanMij, geproduceerd door John Tilly. De band maakt een mix van pop en punk gecombineerd met Nederlandstalige teksten. Pepsi kiest de muziek VanKatoen voor hun wintercommercial. In combinatie met de inmiddels opgebouwde fanbasis levert dat VanKatoen de eerste hit op. VanMij behaalt de 21ste plaats in de MegaCharts. De band verschijnt in TopOfThePops en speelt in het programma Later Wordt Het Leuk van Dolf Jansen. VanKatoen bedenkt ludieke manieren om mensen hun platen te laten kopen (zodat ze niet worden gedownload van internet). Zonder airplay bereikt de door John Tilly geproduceerde single Alles Beter de Mega Charts (nummer 42). Het aantal optredens neemt toe. Om dat goed te regelen gaat VanKatoen samenwerken met 'vijfde bandlid' Patrick van Frederikslust van Magic Bus Management.

2002

Om precies 1 seconde over twaalf in het nieuwe jaar lanceert VanKatoen hun nieuwe, door de band zelf geproduceerde cd-single KikkE!. Het is daarmee de eerste cd-single die in 2002 uitkomt. VanKatoen noemt hun muzikale mix zef metalige-punky-hardpop. De tekst van de single handelt over mensen met macht, en vooral die mensen die hun macht misbruiken. Het lukt VanKatoen hun cd-verkoop via de website te laten meetellen voor de Mega Top 100 (en dus niet alleen door airplay en winkelverkoop). De single komt op plaats 71 binnen in de Mega Top 100, stijgt door naar 18 en staat er in totaal 12 weken in. KikkE! wordt ook opgepikt door het radiostation Studio Brussel. VanKatoen begint met het opnemen van het album Doe Het Dan Zelf! De videoclip voor de single Alweer 'n Dag wordt 'clip van de dag' bij MTV en staat in The-Box-Charts. De band staakt een radio-optreden bij Giel Beelen op 3FM omdat de DJ boer- en kotsgeluiden door de muziek heen mixt zonder dat VanKatoen daarvan weet. In een fel gesprek een dag later met Rob Stenders, live op de zender 3FM, maakt Bas zijn ongenoegen daarover duidelijk en zegt hij dat naar zijn mening op 3FM te weinig aandacht is voor Nederlandse bands. Dit heeft als gevolg dat VanKatoen vanaf dat moment niet meer gedraaid wordt op 3FM. Op 26 september presenteert VanKatoen in een bomvol Tivoli te Utrecht hun album Doe Het Dan Zelf! Verpakt in een blik bevat dit album o.a. de cd met 14 tracks, de bonus cd Alle 15 Vet! met daarop 15 tracks van bevriende (nog ongetekende acts) en een kortingskaartje voor een live-concert. Het bandgeluid is niet bombastisch, maar eenvoudig geproduceerd. De plaat bevat gastbijdragen van Def P (Osdorp Posse) en de Indische zanger Raj Mohan. Van Katoen heeft weer een primeur die de groep de nodige publiciteit oplevert: via de website van Van Katoen kun je door via SMS betaalde downloads halen. Wie tien nummers download krijgt het album thuisgestuurd.

2003

VanKatoen brengt het titelnummer van hun album uit als single. De band laat de singlekeuze over aan clipmaker Michiel Hoving aangezien de band niet rekent op radiosteun en zich daarom richt op TV. Als bezoekers van de bandsite de single inclusief de tweede track downloaden krijgen ze de originele cd-single thuisgestuurd. Op deze manier telt hij toch mee voor de Charts. VanKatoen ontvangt een EssentAward en Doe Het Dan Zelf! is genomineerd voor twee Edisons: Beste Album 2002 (publieksprijs) en Beste Nieuwe Act Nationaal 2002 (juryprijs). De groep brengt samen met Osdorp Posse een split-single uit. De eerste track bevat op het linkerkanaal het nummer Moet Je Havo Hebbe door VanKatoen en op de rechterkanaal Carriere Maken van Osdorp Posse. VanKatoen speelt in januari op Noorderslag en op 29 juni op Parkpop te Den Haag. Op 19 oktober neemt VanKatoen de live-dvd en -cd Kabaal op in de Mezz te Breda. De band laat in het hoesontwerp van Kabaal ruimte om demo's van andere bands te stoppen. Eind oktober/begin november doen VanKatoen, Beatbusters en Osdorp Posse een gezamenlijk tournee onder de naam Tricky Triple tour 2003.

Beatbusters Osdorp Posse

2004

Op 7 juli organiseert VanKatoen het Zakkersfestival, een festival in de Melkweg voor gezakte studenten. Voor slechts 470 Euro maakt VanKatoen een videoclip bij het nummer Ontspan! De clip staat enkele weken op 1 bij The Box. Eind augustus staat de band op Lowlands. De clip van TeLaat!, gefilmd tijdens het optreden op Lowlands, wordt vaak aangevraagd bij de clipzender. Ook de productiekosten en productietijd van de videoclip voor Lef! worden op effectieve wijze tot een minimum beperkt. Lef! wordt ThemeFromKink bij radiostation KinkFM en is tevens het titelnummer van het eerstvolgende album van VanKatoen. Vanaf 29 september zendt The Box acht woensdagavonden achter elkaar de serie Kikke uit. De door de band zelf gefilmde serie geeft een beeld van VanKatoen achter de schermen en op het podium. Elke aflevering duurt dertig minuten.

Smogus

2005

VanKatoen Het album Lef! komt exact op de eerste seconde van het nieuwe jaar uit als virtueel album. Tijdens de Lef!-toer is de cd te verkrijgen verpakt in een T-shirt. De presentatie van de plaat vindt plaats in een volgepakt Paradiso waar VanKatoen voor de tweede keer in de carrière speelt, samen met enkele speciaal door de band uitgenodigde groepen. Lef! wordt in het voorjaar ongeveer 15.000 keer gedownload via site van de band en krijgt goede reacties in de muziekpers. De singles Ontspan en het titelnummer Lef! krijgen hoge notities in de Outlaw 41 van KinkFM en The Box Charts. VanKatoen levert een bijdrage aan de soundtrack van de Brabantse horrorfilm Horizonica. Voor de derde keer achtereenvolgende keer organiseert VanKatoen het zakkersfestival, het gratis muziekfestival in de Melkweg voor iedereen die zijn examen niet heeft gehaald. Het is het laatste optreden met gitarist Lourens van Haaften. Hij verlaat de band om meer tijd vrij te maken voor zijn andere band SneakerFreak. Zijn vervanger is Marijn van der Maat met wie VanKatoen vanaf augustus de Oordoppen-Toer gaat doen. De band draagt met het nummer Lef! bij aan de Groningse compilatie Schaamte En Woede. De opbrengst van de cd komt ten goede aan de Werkgroep Vluchtelingen Vrij in Groningen. VanKatoen is het met nummer Hilversum III te horen op de verzamelplaat We Hebben Maar Een Paar Minuten Tijd: Een Hommage Aan Herman Van Veen. De band levert een speciale gehoortest op de website www.oorcheck.nl. De test is ook te horen op de single 4 Tracks Op Één Ceedeetje. Op 10 december organiseert de band in Paradiso het festival Vuurwerk VanKatoen met vanaf 's middags optredens van acht bands en spaghetti met saus.

Herman van Veen

2006

VanKatoen VanKatoen staat met het nummer Lef! op de eerste plaats in de Hai charts, de hitlijst van een populair jongerenmagazine in Indonesië. Ook het nummer Te Laat haalt deze lijst. Begin februari gaat de band naar Indonesië voor een tournee. Bij elk optreden staat een lokale undergroundband in het voorprogramma en de opbrengst van de optredens gaat naar de Satu Hati Stichting die zich in Indonesië inzet voor het beschikbaar stellen van onderwijs aan kansarme kinderen. In dezelfde periode brengt de band de in het Indonesisch gezongen single Siapa Berani uit. VanKatoen staat in juni op Pinkpop. Op dezelfde dag als het optreden op Pinkpop verschijnt officieel het album Doorrood. De stevig uitgevoerde Nederlandstalige rock wordt in het nummer Merapi aangevuld met een traditioneel gamelanorkest, opgenomen in Indonesië.

2007

Voor de single Doe Je Ding wordt een zogenaamde 'recycle-klip' gemaakt, een videoclip die is samengesteld uit fragmenten van video's afkomstig van de populaire videowebsite YouTube. VanKatoen trekt drie maanden langs dertig Nederlandse jeugdhuizen met de Honkhonk Tour. De band geeft tijdens deze tournee workshops aan twee locale jonge bands en speelt samen met hen in het betreffende jeugdhonk. Vier van de locale bands staan ook op het afsluitende festival HONKHONK op 20 mei te Paradiso. Ondertussen werkt VanKatoen aan een volgend album. De band neemt met de zanger van de Zuid-Afrikaanse band Fokofplisiekar een duet op dat in Zuid-Afrika wordt uitgebracht. VanKatoen verrast het Amerikaanse publiek tijdens een optreden eind september op het MidPointMusicFestival in Cincinnati, Ohio. Bassist Niels Goossens verlaat na twee jaar de band en wordt opgevolgd door Samir Bouregheda (ex-Reason To Kill). De band wordt versterkt door Jeps Salfischberger (o.a. Brotherhood Foundation en AnumberOne) die als 'geluidenaar' de muziek aanvult met elektronische geluiden.

AnumberOne Brotherhood Foundation

2008

Tijdens Noorderslag krijgt VanKatoen de Interactive Award 2008 uitgereikt, een gezamenlijk initiatief van Noorderslag/EuroSonic en theFactor.e (TFE) dat zich richt op Europese muziekacts die zich via internet op een bijzondere wijze profileren. In het voorjaar trekt VanKatoen met de KlupKlup tour langs een dertigtal zalen in het land. Tijdens elk optreden staan ook twee lokale acts op het podium die allebei een workshop van VanKatoen hebben gehad.

2009

Bazz van VanKatoen vormt samen met skaband The Palookas de bruisende feestact Bazzookas. De groep voert succes van VanKatoen uit in ska-versies. Na een try-out op het Kaatsland festival te Sneek gaat het samenwerkingsverband op tournee en verschijnt ook de EP Supervette Sixpack.

Bazzookas The Palookas

Discografie VanKatoen

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's VanKatoen

Audio/Video VanKatoen

Video VanKatoen

Duo Penotti Trio ~ TAPTAP...
Duo Penotti Trio ~ TAPTAPTAJADAP ~ 16 Zeg Maar Case
Duo Penotti Trio ~ TAPTAP...
Duo Penotti Trio ~ TAPTAPTAJADAP ~ 15 TAPTAPTAJADAP
Duo Penotti Trio ~ TAPTAP...
Duo Penotti Trio ~ TAPTAPTAJADAP ~ 14 Saturdaynight
Duo Penotti Trio ~ TAPTAP...
Duo Penotti Trio ~ TAPTAPTAJADAP ~ 13 Zie, Ginds!
Duo Penotti Trio ~ TAPTAP...
Duo Penotti Trio ~ TAPTAPTAJADAP ~ 12 A Whole Lot of Nothing
Duo Penotti Trio ~ TAPTAP...
Duo Penotti Trio ~ TAPTAPTAJADAP ~ 11 Ei
Duo Penotti Trio ~ TAPTAP...
Duo Penotti Trio ~ TAPTAPTAJADAP ~ 10 7-Up
Duo Penotti Trio ~ TAPTAP...
Duo Penotti Trio ~ TAPTAPTAJADAP ~ 09 Oewaahoewaahh
Duo Penotti Trio ~ TAPTAP...
Duo Penotti Trio ~ TAPTAPTAJADAP ~ 08 Sesamstraat
Duo Penotti Trio ~ TAPTAP...
Duo Penotti Trio ~ TAPTAPTAJADAP ~ 07 Autumn Leaves
Duo Penotti Trio ~ TAPTAP...
Duo Penotti Trio ~ TAPTAPTAJADAP ~ 06 Encore? Moi non Plus
Duo Penotti Trio ~ TAPTAP...
Duo Penotti Trio ~ TAPTAPTAJADAP ~ 05 Iniminimanimo
Duo Penotti Trio ~ TAPTAP...
Duo Penotti Trio ~ TAPTAPTAJADAP ~ 04 Hey Caroline
Duo Penotti Trio ~ TAPTAP...
Duo Penotti Trio ~ TAPTAPTAJADAP ~ 03 Five Or More
Duo Penotti Trio ~ TAPTAP...
Duo Penotti Trio ~ TAPTAPTAJADAP ~ 02 That's All Right
Duo Penotti Trio ~ TAPTAP...
Duo Penotti Trio ~ TAPTAPTAJADAP ~ 01 Penotti
Van Katoen - Schudden voo...
Van Katoen - Schudden voor gebruik
Van Katoen - Ei
Van Katoen - Ei
Van Katoen - Beetje verli...
Van Katoen - Beetje verliefd
Van Katoen - Doe je ding !
Van Katoen - Doe je ding !
Doe het dan zelf - VanKat...
Doe het dan zelf - VanKatoen
jij stinkt (you smel...)
jij stinkt (you smel...)
Lef! (siapa berani)
Lef! (siapa berani)
terug bij af, track for g...
terug bij af, track for greenpeace
VanKatoen - Iedereen Is V...
VanKatoen - Iedereen Is Van De Wereld (live Paradiso, 2008)
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Duo Penotti Trio ~ TAPTAPTAJADAP ~ 03 Five Or More

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer