Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

VENGEANCE

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Vengeance

Periode

1983 - heden

Genre

hardrock

Online

Facebook

Vengeance

Een van de bekendste Nederlandse hardrockbands uit de jaren tachtig.
Volledige biografie...

Bezetting

Leon Goewie   zang
Barend Courbois   basgitaar
Timo Somers   gitaar
John Emmen   drums
Leon Sibum   gitaar

Overige muzikanten

John Snels   drums
Jan Bijlsma   basgitaar
Ian Parry   zang
Peter Verschuren   gitaar
Jan Somers   gitaar
Meer resultaten... Minder resultaten

Genoemd in de biografie van

1975   John Sonneveld
1983   Emergency
1983   Oscar Holleman
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Vengeance

Een van de bekendste Nederlandse hardrockbands uit de jaren tachtig.

1983

Oprichting onder de naam Lynx. Aangezien er daarvan al een exemplaar bestaat wordt de naam omgedoopt in Vengeance. Overigens bevindt zich in de groep dan nog gitarist Leo van Breemen en drummer Matthieu Oligschlager.

1984

CBS-A&R-manager Derk Joling maakt een Vengeance-optreden mee en is meteen verkocht. Hij stuurt de groep de studio van producer Ferdy Lancee in. Tijdens de opnamen wordt gitarist Van Breemen ingeruild voor Arjen Lucassen, die dan nog bij Bodine speelt en daarmee meer succes oogst dan Vengeance.

Bodine Ferdy Lancee

1985

Drummer Oligschlager moet het veld ruimen voor John Snels, met wie de band aan de opnamen van We Have Ways To Make You Rock begint.

1986

De release van We Have Ways To Make You Rock wordt onder meer ondersteund middels een presentatie-optreden in Duitsland, waar de band een zeer geïnteresseerde tweede afzetmarkt aanboort.

1987

Gitarist Oscar Holleman kiest voor het gezinsleven en wordt vervangen door Peter Verschuren. Met hem wordt de elpee Take It Or Leave It opgenomen, die gekenmerkt wordt door een groot scala aan muzikale gimmicks.

1988

Gitarist Verschuren komt tot de ontdekking dat het leven van een professioneel rockmuzikant er in de harde werkelijkheid anders uitziet dan in zijn dromen en houdt het voor gezien. Als vervanger wordt na diverse audities uiteindelijk Jan Somers aangetrokken.

1989

Release van de CD Arabia, waarop met name zanger Leon Goewie een bijna bovenmenselijke performance neer weet te zetten.

1990

Vanwege zijn onhandelbare gedrag tijdens een Duitse tournee wordt zanger Leon Goewie uit de groep gezet. Als vervanger wordt de Engelsman Ian Parry aangetrokken, die eerder al in Nederland furore maakte bij de groep Hammerhead. Wanneer Vengeance van de gelegenheid gebruik maakt haar nieuwe aanwinst voor te stellen blijkt dat Jan Somers niet langer deel van de band uit maakt. Zijn plaats wordt tijdelijk ingenomen door Oscar Holleman.

Hammerhead

1991

Ondanks de hoopvolle verwachtingen slaagt Vengeance er niet in een internationaal contract in de wacht te slepen. Wanneer drummer John Snels ineens bij Gin On The Rocks opduikt is dat voor de anderen reden om er het bijltje bij neer te gooien. Ian Parry en Arjen Lucassen doen samen met leden van The Boxx een eenmalige tournee onder de naam Renegades, een groep waarmee ze favoriete rockklassiekers uit de jaren zeventig en tachtig spelen.

Gin on the Rocks Renegades

1992

Met drummer Ernst van Ee, die met zijn oude groep Helloïse een tijdlang voor concurrentie zorgde, wordt een afscheidstournee gedaan, die samenvalt met de release van de compilatie (met zes nieuwe nummers) The Last Teardrop. Zanger Ian Parry begint aan een solocarrière. Arjen Lucassen probeert het aanvankelijk met de groep Plan Nine (met bassist Peter Vink en zanger Robert Soeterboek), maar besluit vervolgens ook het solopad op te gaan.

Helloïse

1993

Onder de naam Anthony komt Arjen Lucassen met het uitermate poppy klinkende Pools Of Sorrow, Waves Of Joy. Ian Parry debuteert met de eerste van zijn drie te volgen solo-CD's: Symphony Of Dreams. Voor de broodnodige live-optredens treedt hij een tijdlang toe tot de glitterrock-coverformatie The Block Busters, om in 1996 weer op te duiken als frontman van Elegy.

Arjen Lucassen Elegy Ian Parry

1994

Met name door toedoen van Ian Parry verschijnt in Japan een speciale verzamel-CD met daarop een aantal niet eerder verschenen demo-opnamen.

1995

Arjen Lucassen presenteert onder de naam Ayreon de cd The Final Experiment. Op de rockopera krijgt hij steun van vrijwel iedereen met wie hij in het verleden gewerkt heeft, plus Golden Earring-zanger Barry Hay, Kayak-zanger Edward Reekers en Kingdom Come-vocalist Lenny Wolf.

Ayreon

1996

Arjen Lucassen brengt zijn tweede Ayreon-CD uit: Actual Fantasy en blijkt de man achter de cover-CD met grootste hits uit de jaren zestig en zeventig die hij onder de naam Strange Hobby eigenhandig in een nieuw jasje gestoken heeft.

1997

Vengeance Hernieuwde samenwerking tussen Arjen Lucassen en Leon Goewie. In Arjens eigen studio worden nieuwe opnames gemaakt, die resulteren in het album Back From Flight 19. Voor het gitaarwerk worden, naast Lucassen zelf, zowel Peter Verschuren als Jan Somers aangetrokken. Voor bas en drums worden respectievelijk Barend Courbois en Paul Thissen aangetrokken, Roland Bakker is de nieuwe toetsenist. Bij de single Planet Zilch wordt een videoclip gemaakt en de band gaat weer optreden.

1998

Vengeance heeft het oude Osmonds-nummer Crazy Horses bewerkt en opgenomen. Ook verschijnt er een compilatie-album getiteld Rock 'n Roll Shower 1984-1998. Niet lang hierna houdt gitarist Jan Somers het voor gezien.

2000

Het album Wings Of An Arrow verschijnt op Transmission Records. Het gaat hier om een geremasterde heruitgave van het in Japan uitgebrachte Last Of The Fallen Heroes.

2001

Bassist Jan Bijlsma wordt docent bij Fontys Music Management te Tilburg.

2005

Voormalige leden Peter Verschuren en Ernst van Ee spelen mee op het album Lady Macbeth van de Amerikaanse zangeres Lana Lane.

2006

Vengeance Op 14 januari overlijdt drummer Paul Thissen in zijn slaap. Hij wordt slechts 32 jaar oud. In 2005 eindigde Thissen nog in de top 5 van beste hardrock/metal-drummers van de Benelux, gekozen door de lezers van Slagwerkkrant. Vengeance is in april terug met het album Back In The Ring. De basisbezetting bestaat dan uit zanger Leon Goewie, bassist Barend Courbois en drummer Hans In 't Zandt. De cd is geproduceerd door Michael Voss (Silver, Casanova, Mad Max) en bevat gastbijdragen van onder meer drummer Michael Eurich (Warlock, Casanova), gitarist Wolf Hoffmann (Accept), gitarist Arjen Lucassen en zanger Mat Sinner (Sinner, Primal Fear). Lucassen speelt in juni ook mee als de band optreedt tijdens het Bang Your Head Festival in het Duitse Balingen. De ritmesectie Courbois en Hans in 't Zandt touren in de maanden april en mei mee in de band van de Amerikaan Steve Fister en spelen met hem in Nederland, Duitsland, België, Oostenrijk, Polen, Tsjechië en Zwitserland. Voormalige gitarist Peter Verschuren speelt enige tijd in 666 The Nightmare, een glamrockcoverband uit Bergen op Zoom, en richt daarna zijn eigen band Into The Arena op.

666 The Nightmare Ayreon

2007

Vengeance Naast enkele Nederlandse data speelt Vengeance op het Headbangers Festival te Brande-Hörnerkirchen in Duitsland. Na de uitgave van het livealbum Same/Same... But Different bij het label Metal Heaven volgt vanaf eind november een uitgebreide 25-jarige jubileumtournee door Europa.

2008

Het achtste studioalbum Soul Collector wordt opnieuw geproduceerd door Michael Voss. Volgens de Aardschok van januari/februari 2009 is het bandgeluid op de cd dankzij de vocalen van Leon Goewie nog steeds 'uit duizenden herkenbaar'. De bezetting in deze periode bestaat naast Goewie, Courbois en Jan Somers uit drummer Erik Stout en Somers' ziin Timo op gitaar.

2011 - 2012

Op 28 januari 2011 overlijdt gitarist Jan Somers aan een hartstilstand. Hij wordt 46 jaar. Timo Somers treedt in april officieel toe tot de bezetting van Delain. Hij is nog wel als speciale gast te horen op het album Crystal Eye dat in februari verschijnt bij SPV. De bezetting is voor de gelegenheid volledig omgegooid en bestaat naast zanger Leon Goewie uit de 64-jarige drummer Chris Slade uit Wales (ex-AC/DC, Tom Jones, Asia), de Amerikaanse gitarist Keri Kelli (ex-Alice Cooper) en de Schotse bassist Chris Glen (ex-Michael Schenker Group, The Sensational Alex Harvey Band). Crystal Eye is geproduceerd door Michael Voss, die samen met Leon Goewie de meeste nummers schrijft. Het titelnummer is geschreven door Arjen Lucassen. Tony Martin (ex-Black Sabbath) heeft meegeschreven aan Whole Lotta Metal. Het album eindigt met het instrumentale Jan’s End Piece waarop de laatste gitaarsolo’s van Jan Somers zijn te horen zijn. Vengeance gaat in maart en april 2012 op tournee.

Delain

2013

Leon Goewie en Timo Somers nemen met bassist Barend Courbois en drummer John Emmen het album Piece Of Cake op dat 28 oktober uitkomt bij Steamhammer/SPV. Op de Facebook-pagina van Vengeance wordt ook gitarist Leon Sibum genoemd als bandlid. De Duitse tournee met Mad Max die voor november staat gepland wordt in oktober afgelast vanwege een blessure bij de gitarist van de Duitse band.

Discografie Vengeance

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Vengeance

Audio/Video Vengeance

Video Vengeance

VENGEANCE - DREAMWORLD (L...
VENGEANCE - DREAMWORLD (LIVE 1987)
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
VENGEANCE - DREAMWORLD (LIVE 1987)

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer