Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

VIKTOR LIBERMAN

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

10-01-1931 - 17-07-1999

Genre

dirigent, klassiek, viool

Viktor Liberman

"De viool is mijn leven", dat zegt violist Viktor Liberman in een interview door de Nederlandse krant Het Parool. Een andere uitspraak is: "Voor een muzikant is maar één ding belangrijk: alles wat je doet moet echt zijn". Verder zegt Liberman nooit enige affiniteit te hebben gevoeld met de Communistische ...
Volledige biografie...

Instrumenten

dirigent, viool

Genoemd in de biografie van

1958   Lorre Lynn Trytten
1997   Noord Nederlands Orkest

Biografie Viktor Liberman

"De viool is mijn leven", dat zegt violist Viktor Liberman in een interview door de Nederlandse krant Het Parool. Een andere uitspraak is: "Voor een muzikant is maar één ding belangrijk: alles wat je doet moet echt zijn". Verder zegt Liberman nooit enige affiniteit te hebben gevoeld met de Communistische Partij in de Sovjet-Unie maar dat hij zich ook geen dissident voelde.

1931 - 1957

Viktor Liberman wordt op 10 januari 1931 geboren te Leningrad. Op zijn zesde jaar begint hij met het vioolspel. Hij gaat viool studeren aan het Conservatorium van Leningrad volgens de vioolschool van Leopold Auer. Als tiener wordt Liberman aangenomen in de eerste violengroep bij het Leningrader Philharmonisch Orkest.

1958

In 1958 wint Viktor Liberman een prijs in de Internationale Tsjaikovsky wedstrijd voor viool in Moskou.

1968 - 1978

Zijn carrière binnen de eerste violen groeit en zodoende wordt Liberman in 1968 aangesteld als concertmeester van het Leningrader Philharmonisch Orkest dat onder leiding staat van Jevgeni Mravinski. 29 jaar lang zal hij aan dit orkest verbonden blijven.

1979 - 1984

In 1979 emigreert Viktor Liberman naar Nederland. Hij wordt, op aanraden van zijn vriend Kirill Kondrasjin, concertmeester van het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Hij heeft nog nooit van het orkest gehoord en weet alleen van Rotterdam als een haven waar 'miljoenen schepen komen'. Liberman leert het dirigeren in de praktijk zoals met een klein barokensemble in Rotterdam en later in Utrecht met het Conservatoriumorkest. Volgens Liberman vraagt dirigeren veel meer tijd dan viool spelen in een orkest aangezien men voor de interpretatie van een stuk de hele partituur in het hoofd moet hebben. Daarnaast moet men volgens Liberman om het werk heen literatuur lezen.

Rotterdams Philharmonisch Orkest

1985 - 1995

In Amsterdam bij het Koninklijk Concertgebouworkest wordt Liberman in 1985 aangesteld als concertmeester. Met dit orkest treedt Liberman ook regelmatig solistisch op, zoals op 18 januari 1987 in het vioolconcert van Tsjaikovsky, onder leiding van de Italiaanse dirigent Riccardo Chailly. Naast musicus is Liberman ook viooldocent aan het Utrechts Conservatorium en geeft hij regelmatig masterclasses.

Koninklijk Concertgebouworkest

1996

Bij het afscheid van het Concertgebouworkest in 1996 wordt Liberman benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw, een van de hoogste Koninklijke onderscheidingen in Nederland. Zelf staat hij bij zijn afscheidsconcert op de bok en dirigeert het Concertgebouworkest in onder andere de vijfde symfonie van Sjostakowitsj. Maar Liberman stopt niet met dirigeren: hij wordt vaste gastdirigent van het Noord Nederlands Orkest in Groningen.

Noord Nederlands Orkest

1998

Viktor Liberman staat nog een keer voor het Concertgebouworkest ter vervanging van de Italiaanse dirigent Carlo Maria Giulini, tijdens een concert op 15 oktober 1998. Liberman verandert voor dit concert alleen de nummers van de opgegeven componist: niet de vierde en de zevende symfonie van Beethoven, maar de zesde en de vijfde. Ook blijft Liberman solistisch optreden en is hij gastdirigent bij verschillende Europese orkesten, waaronder in Nederland het Nieuw Sinfonietta Amsterdam en het Nationaal Jeugdorkest.

1999

Op 17 juli 1999 overlijdt Viktor Liberman te Amsterdam aan de gevolgen van leverkanker.

Discografie Viktor Liberman

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Viktor Liberman

Audio/Video Viktor Liberman

Video Viktor Liberman

Schnittke Concerto Grosso...
Schnittke Concerto Grosso No. 3 I Allegro
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Schnittke Concerto Grosso No. 3 I Allegro

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer