Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

VITESSE

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Vitesse

Periode

1975 - 1994

Genre

rock

Vitesse

Rockgroep die vele bezettingswisselingen kent. Vaste basis is drummer/zanger Herman van Boeyen. De band is voornamelijk in het begin van de jaren tachtig succesvol met hitsingles als Rosalyn en Good Lookin'.
Volledige biografie...

Bezetting

Otto Cooymans   toetsinstrumenten
Ruud Englebert   basgitaar
Carl Carlton   gitaar
Herman van Boeyen   drums, zang

Overige muzikanten

Nippy Noya   percussie
Ross Recardi   gitaar
Gerrit Veen   basgitaar
Rob van Donselaar   gitaar
Paul Bagmeyer   basgitaar
Meer resultaten... Minder resultaten

Genoemd in de biografie van

1972   Freddie Cavalli
1972   Rob ten Bokum
1975   Alquin
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Vitesse

Rockgroep die vele bezettingswisselingen kent. Vaste basis is drummer/zanger Herman van Boeyen. De band is voornamelijk in het begin van de jaren tachtig succesvol met hitsingles als Rosalyn en Good Lookin'.

1975

Vitesse De rockgroep Vitesse wordt in Amsterdam opgericht door slagwerker Herman van Boeyen (ex-Red White & Blue en Carlsberg). Naast Van Boeyen maken ook Herman Brood (zang, piano), die uit Cuby & The Blizzards is gestapt, bassist Rob ten Bokum (ex-Blue Eyed Bluesband) en gitarist Peter Smid deel uit van Vitesse. Gedurende dit jaar zullen gitaristen komen en gaan. Na het vertrek van Smid nemen achtereenvolgens Ferdy Karmelk (ex-Stud), Paul Bagmeyer (ex-Carlsberg) en Rob van Donselaar (ex-Blue Eyed Bluesband) de openstaande plaats in.

Carlsberg Cuby + Blizzards Red White 'n Blue Stud

1976

Vitesse Vitesse sleept een platencontract bij Reprise in de wacht en brengt het titelloze debuutalbum uit waarop energieke rock te horen is. De bezetting op de plaat is: Van Boeyen, gitarist Rudy de Queljoe, bassist/zanger André Versluijs en gitarist/zanger Jan van der Meij. De hoesfoto is van Anton Corbijn. Van het album worden de singles Do You Wanna Dance/Stay A Little Stranger en April Wind/Steady Rollin' Man getrokken. Vitesse bestaat vervolgens naast Van Boeyen uit Herman Brood, gitarist/pianist Jan-Piet den Tex (ex-Electric Tear), bassist Gerrit Veen en de Amerikaanse gitarist Ross Recardi (ex-Randy). Herman Brood stapt uit de groep om een solocarrière te beginnen en neemt in zijn kielzog Gerrit Veen mee, die wordt vervangen door Jaap van Eik (ex-Trace). Henry van Dijk neemt de plaats in van gitarist Ross Recardi.

1977

Opnieuw rommelt het in de Vitesse-gelederen. Nieuwe groepsleden zijn zanger/gitarist Jan van der Mey (ex-Garden), bassist Toeroe Leerdam (ex-Chain Of Fools en Footswitch) en gitarist Rudy de Queljoe (ex-Brainbox). Bij Negram verschijnt het tweede album Rendez-Vous. De single You Can't Beat Me bereikt de tipparade.

Brainbox Chain Of Fools

1978

Vitesse Met opnieuw Jan van der Mey als belangrijkste vocalist wordt de elpee Out In The Country opgenomen. Nippy Noya speelt bas. De groep oogst veel succes in West-Duitsland. Nederland blijft vooralsnog een beetje achter. De twee van het album getrokken singles We'll Do The Music Tonight en Out In The Country halen de hitparade dan ook niet.

1979

Met de single Rock & Roll Band wordt een eerste hit gescoord. Ook het album Rock Invader verkoopt goed en behaalt een 29e plaats in de albumlijst. Toeroe Leerdam en Rudy de Queljoe vertrekken naar Massada. In Peter van Straten (ex-Valley Of Dolls) wordt een vervangende bassist gevonden.

Massada

1980

Vitesse De single Whole Lot Of Travellin' reikt niet verder dan de tipparade en de daaropvolgende singles Running And Hiding en Goin' Up floppen. Wanneer in het najaar de Wild Romance onderuit gaat, probeert Van Boeyen het wederom met Herman Brood in de gelederen, maar de samenwerking mislukt. Brood trekt Peter van Straten met zich mee, maar na twee dagen keert de bassist weer terug. Voor Van Boeyen is de sfeer evenwel verpest en hij geeft er de voorkeur aan zonder Van Straten en Jan van der Mey verder te gaan. Het tweetal richt de formatie Powerplay op. Vitesse gaat verder met Mark Boon (ex-Tutti Frutti) en Freddie Cavalli (ex-Herman Brood).

Herman Brood Powerplay

1981

Met Peter Langerak en André Versluijs wordt een nieuwe bezetting gevormd. Ook gitarist Mark Boon maakt dit jaar deel uit van de band. Het album Good News en de daarvan getrokken singles floppen wederom. Reden voor Van Boeyen om het roer weer om te gooien.

1982

Met de voormalige Hollander-leden Otto Cooymans (toetsen) en Ruud 'Rudy' Englebert (basgitaar) en Carl Carlton (gitaar), die Langerak en Versluijs vervangen, zal Vitesse het meeste succes boeken. De singles Rosalyn en Good Lookin' behalen respectievelijk een negende en een vierde plaats in de hitparade. Ook het album Live In Germany doet het met een negentiende plaats in de albumlijst zeker niet slecht. De compilatie Incomplete Works And Other Hits doet het met een vijftiende plaats nog beter. Langerak zal via Sfinx in The Blues Rock 'n Soul terecht komen. In oktober speelt de band tijdens Veronica's Popnacht in de Maaspoort in Den Bosch.

Sfinx The Blues Rock 'n Soul Review

1983

De single Julia wordt met een dertigste plaats in de hitlijsten slechts een bescheiden hitje. Cooymans verlaat na onenigheid met Van Boeyen Vitesse en trekt zijn beide maatjes Englebert en Carlton mee in de nieuw te formeren groep Raiders Of The Last Corvette. Carlton speelt later mee in bands van vooral Duitse popsterren, maakt even deel uit van de band Helicopter en richt rond 2000 The Songdogs op waarmee hij twee cd's uitbrengt. Van Boeyen weet ex-Brood gitarist Danny Lademacher te strikken, evenals bassist Michel Legrand.

Helicopter The Raiders Of The Last Corvette

1984

De single Vanity Islands reikt niet verder dan de tipparade en de gelijknamige elpee haalt de albumlijsten niet eens.

1985

Vitesse Er wordt koortsachtig gezocht naar een nieuwe koers, die de groep opnieuw in Top Pop zal moeten plaatsen. Maar ondanks de hulp van producer Nick Tauber wil dit op het album Keepin' Me Alive niet echt lukken. De singles die van het album getrokken worden, Spanish Heat, Lights In The Air en Keepin' Me Alive, floppen allen. Reden voor platenmaatschappij Philips het vertrouwen in de band op te zeggen.

1986

Gitarist Willem van Eijk (Taurus) maakt in de eerste helft van het jaar deel uit van de bezetting. Ook met de single A Dirty Mind Is A Joy Forever, die op 21 Records verschijnt, lukt het Vitesse niet om de aandacht van het grote publiek te krijgen. Van Boeyen is ondertussen naar Dortmund verhuisd, waar hij onder de hoede van een in de olie-business rijk geworden zakenman aan zijn carrière blijft werken.

Taurus

1987

Van Boeyen blijft het met Vitesse proberen, maar ook de singles Room To Move en I Don't Lose A Friend doen in Nederlands niets.

1988

Op Antilope Records verschijnt de compilatie-cd The Best alsmede de single The Risin' Yen.

1989

Mark Boon en Michel LeGrand verlaten Vitesse en richten The Zoo op.

The Zoo

1990

Na een afwezigheid van twee jaar, die te maken heeft met Van Boeyen's drugsverslaving, probeert Vitesse het opnieuw. De in het begin van het jaar uitgekomen single Ever Since I Met You doet in Nederland niet veel, maar is in Duitsland redelijk succesvol. Vitesse bestaat dan, op Van Boeyen na, geheel uit Duitsers, namelijk de gitaristen Kai Kalastikow en Mario Timme en bassist Guido Ludwig.

1991

Marcus Wienstroer versterkt de Vitesse-gelederen.

1992

Met het toepasselijk getitelde album Back On Earth, dat op Red Bullet verschijnt, doet Vitesse een vergeefse comeback poging. Het album flopt evenals de single Happy. Vitesse bestaat dan, naast Van Boeyen uit de Duitsers Ralph Mutz, Guido Ludwig en Marcus Wienstroer.

1993

Ook de single Mrs. Everlast verovert de harten van het Nederlandse publiek niet

1994

Wanneer de single All Of The Time ook niet de gewenste aandacht krijgt, besluit Van Boeyen om na negentien jaar een punt te zetten achter het hoofdstuk Vitesse.

2007

EMI brengt in het voorjaar de drie albums Rendez-vous, Out In The Country en Rock Invader uit in 1 cd-box. 13 oktober vindt in Bazart te Den Haag een tribute plaats aan Vitesse en Herman van Boeyen. De zeskoppige gelegenheidsformatie Viteffe (Michael Riesenbeck, Rob Boshuijzen, René van Spanje, Johan Volman, John Kuster en Marco Miedema) speelt klassiekers van Vitesse waarbij gastbijdragen geleverd worden door oud-Vitesseleden als Ruud Englebert, Peter Langerak, Otto Cooymans en Guido Ludwig. Van het eenmalige concert worden cd- en dvd-opnamen gemaakt.

2009

De opnamen van het eenmalige optreden van tributeband Viteffe in 2007 zijn via Fonos verkrijgbaar op cd en dvd.

Discografie Vitesse

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Vitesse

Audio/Video Vitesse

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer