Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

VLIEGENDE PANTERS

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Vliegende Panters

Periode

1995 - 2008

Genre

cabaret, Nederlandstalig

Vliegende Panters

Cabarettrio, dat met zijn eerste programma meteen naam maakt. Vertegenwoordigers van de nieuwe generatie cabaretiers, die zogenaamde zapcabaret maken.
Volledige biografie...

Bezetting

Remko Vrijdag   zang
Diederik Ebbinge   zang
Rutger De Bekker   zang

Genoemd in de biografie van

1990   Ricky Koole
1995   Lucretia
2008   Heideroosjes
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Vliegende Panters

Cabarettrio, dat met zijn eerste programma meteen naam maakt. Vertegenwoordigers van de nieuwe generatie cabaretiers, die zogenaamde zapcabaret maken.

1995

De klasgenoten Rutger de Bekker, Diederik Ebbinge en Remko Vrijdag besluiten in het laatste jaar van hun studie aan de Amsterdamse Kleinkunstakademie te gaan samenwerken. Ze willen alle drie liever zelf een programma schrijven, dan stage te lopen bij een bestaand gezelschap. Als stageproject schrijven ze daarom, onder de naam Vliegende Panters, een korte voorstelling. Met die voorstelling schrijven ze zich in voor het Amsterdams Kleinkunst Festival. Het trio wint en ontvangt de Wim Sonneveldprijs. Ze gaan in op de aanbieding van de impresario van Youp van 't Hek en in een jaar tijd wordt de voorstelling uitgebreid tot een avondvullend programma.

Youp van 't Hek

1996

Het trio maakt in het najaar haar theaterdebuut met het programma Sex, waarin drie jongetjes in korte broek op zoek zijn naar het mysterie van het leven en de dood. Het is geen traditioneel cabaret, wat wel blijkt uit de veelgebruikte aanduiding zapcabaret. De eerste avondvullende show van het trio wordt door de pers zeer positief ontvangen.

1997

Dankzij het succes van Sex kan het trio van kleine naar middelgrote zalen overstappen.

1998

De plaat Sex Live verschijnt, een registratie van de theatershow Sex. In het voorjaar beginnen de Panters met het schrijven van hun nieuwe programma Hype. Na een groot aantal try-outs in den lande, gaat de voorstelling eind november in het Nieuwe de la Mar theater te Amsterdam in première en vervolgens in roulatie. De voorstelling gaat over de gehaaide yuppen Xander, Xavier en Marnix (alias Triple X), die de ultieme hype willen ontketenen. Ruut Weissman is de regisseur.

1999

Begin januari zendt de VARA het programma Sex op televisie uit. Met de theatervoorstelling Hype gaan de Panters het hele land door. In januari bereikt het nummer Het Dorp (een cover van Wim Sonneveld) de tipparade. In augustus zijn De Vliegende Panters te zien op het Lowlands festival. Opvallend is dat de meeste mensen de teksten van het trio van buiten kennen.

Wim Sonneveld

2000

De ongeveer tweehonderdzeventig voorstellingen van Hype eindigen met een optreden in Carré in december.

2001

Vanaf maart tot en met juli neemt de groep Daar Vliegende Panters op. De negendelige televisieserie wordt vanaf oktober van dat jaar wekelijks uitgezonden bij de VARA. In hetzelfde jaar verschijnt een CD met liedjes uit de serie. De hitsingle Houdoe is een liedje van De Kassameisjes.

2002

Uitgeverij Thomas Rap brengt in het voorjaar een boekje uit met de teksten van de voorstellingen SEX en HYPE. De Vliegende Panters ontvangen een Edison in de categorie Beste Kleinkunst. Onder regie van Ruut Weissman starten in het voorjaar de try-outs van de theatervoorstelling De Grote Drie. De voorstelling gaat op 26 september in het Nieuwe de la Martheater in première. De Grote Drie reist in de seizoenen 2002-2003-2004 langs de Nederlandse theaters.

2004

Op 5 mei vliegen De Vliegende Panters voor War Child door Nederland voor optredens tijdens de bevrijdingsfestivals in Vlissingen, Haarlem, Assen, Zwolle en Wageningen.

2005

Vliegende Panters Het derde theaterprogramma De Grote Drie is vanaf januari ook op dvd te koop. Bij het bonusmateriaal onder meer de optredens tijdens het bevrijdingsfestival van 2004 en tijdens het Friendsconcert voor Warchild. Na het succes van Houdoe verschijnt van De Kassameisjes de single Houdios, geïnspireerd door vakantie op Salou. Vanaf 12 november zendt de VARA op Nederland 3 een nieuwe serie van negen afleveringen uit van De Vliegende Panters. Het album Daar Vliegende Panters II bevat liedjes uit de serie waaronder de single Bloemenbuurt, uitgevoerd door de fictieve nederhopformatie de V*M*B*O. en voorzien van een lapdance-videoclip. Ook de tracks Bling Bling en Luister Schatje zijn parodieën op urban.

2006

Het vierde, zelfreflecterende programma Ebbinge, Vrijdag En De Bekker wordt door de Telegraaf omschreven als 'opnieuw een aaneenschakeling van hoogtepunten'. Ook de recensies in het Algemeen Dagblad en Het Parool zijn laaiend enthousiast. In het programma wordt onder meer uitgebreid stilgestaan bij seksualiteit in al zijn vormen.

2007

De Vliegende Panters staan met Ebbinge, Vrijdag En De Bekker onder meer in oktober zes avonden in Carré te Amsterdam. Het trio speelt een rol in de Nederlandse romantische komedie Alles Is Liefde (oktober) van regisseur Joram Lürsen.

2008

De Vliegende Panters gaan in het voorjaar voor onbepaalde tijd uit elkaar. De groepsleden storten zich op andere activiteiten. Diederik Ebbinge speelt een politicus in de speelfilm Vox Populi van Eddy Terstall. Rutger de Bekker gaat de muziek in en leent zijn stem aan het kinderluisterboek Om Te Zoenen en de animatiefilm Bolt. Remko Vrijdag staat in de zomer op De Parade. Hij is een van de cabaretiers die betrokken is bij de cabaretshow Manie! Manie! van de Limburgse punkband Heideroosjes. De Nederlandse première van Manie! Manie! is op 13 oktober in De Kleine Komedie in Amsterdam en de Belgische première op 6 november in de AB in Brussel.

2009

Remko Vrijdag geeft voorstellingen met violist Micha Molthoff. Hun programma Transformers bevat serieuze luisterliedjes. Vrijdag maakt vanaf oktober deel uit van de cast van Dromen...Zijn Bedrog, een musicalkomedie die is geschreven rondom liedjes uit de Nederlandse popgeschiedenis. Diederik Ebbinge is scenarist en regisseur van Gewoon Hans, een televisiefilm over de 17-jarige Katinka (Jamie Grant) die kampt met angsten en waanbeelden over Hans Teeuwen. Op advies van haar psychiater heeft ze een ontmoeting met de cabaretier. Ton Kas en Renee Fokker spelen de vader en moeder. Gewoon Hans wordt op 30 december uitgezonden door de VPRO.

Hans Teeuwen

2011

De Bekker, Ebbinge en Vrijdag doen op 5 juni, tijdens de opening van het optreedseizoen van het Openluchttheater, een eenmalig gezamenlijk optreden in het Vondelpark te Amsterdam. Het trio zingt zes liedjes, begeleid door New Cool Collective en strijkkwartet Fuse.

New Cool Collective

Discografie Vliegende Panters

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Vliegende Panters

Audio/Video Vliegende Panters

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer