Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

VOLUMIA!

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Volumia!

Periode

1993 - 2002

Genre

Nederlandstalig, pop

Volumia!

Maastrichtse band, die begint als coverband, maar uitgroeit tot een populaire liveband met eigen nummers.
Volledige biografie...

Bezetting

Harold Mingels   saxofoon
Tamara Hoekwater   zang
Axel Lindelauf   toetsinstrumenten
Birgit Ingen Housz   zang
Richard Ritterbeeks   basgitaar
Meer resultaten... Minder resultaten

Genoemd in de biografie van

1983   Michiel Hoogenboezem
1995   Han Kooreneef
1998   Haro Slok
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Volumia!

Maastrichtse band, die begint als coverband, maar uitgroeit tot een populaire liveband met eigen nummers.

1993

Volumia! wordt in mei opgericht door Hans Paul Nieskens. De naam is gebaseerd op de studentenvereniging Volupia uit Heerlen, waar Nieskens begin jaren negentig lid van was. De groep speelt als coverband op studentenfeesten in Limburg.

1996

De groep wil af van haar studentenband-imago. De leden gaan zelf nummers schrijven. Xander de Buisonjé is verantwoordelijk voor het grootste deel van de teksten.

1997

De band doet mee aan de Grote Prijs van Nederland, in de categorie Singer/songwriter. Direct na afloop van de finale tekent Volumia! een platencontract bij BMG/Ariola. Xander wordt aangewezen als frontman. Ineens negen personen aan het publiek voorstellen zou te veel zijn. De overige acht leden blijven noodgedwongen op de achtergrond. In september verschijnt de debuutsingle Het Is Over.

1998

Volumia! Het Is Over gaat de hitlijsten in. Na de eveneens succesvolle ballad Afscheid, volgt Hou Me Vast. Dat nummer is geschreven voor de speelfilm Het Veertiende Kippetje. Onder produktionele leiding van Haro Slok neemt de Maastrichtse formatie in de Arnold Mühren Studio te Volendam dertien nummers voor het debuutalbum op. In maart verschijnt de plaat, getiteld Volumia! Het album is al snel platina, de single Hou Me Vast eveneens. Door dit succes is de groep regelmatig op televisie te bewonderen. Op het jaarlijks terugkerend evenement De Uitmarkt in Amsterdam speelt Volumia! samen met het Metropole-orkest voor 25.000 mensen op de Dam. In december gaat de groep op toernee door Nederland.

Metropole Orkest

1999

Volumia! Volumia! is dubbel platina en in Belgie goud. Het regent prijzen. De groep is met drie prijzen (Beste popgroep, Beste single en Beste album) de grote winnaar van de TMF Awards. Hitkrant awards zijn er voor Beste Single en Beste Album. Ook wint de band een Rembrandt voor de filmmuziek bij Het Veertiende Kippetje en ontvangt een Edison. De populaire zanger Xander wordt door de roddelpers op de voet gevolgd. In juli verruild Xander Maastricht voor Weesp om samen te gaan wonen met SBS6-presentatrice Wendy van Dijk. Wanneer het dagblad De Gooi En Eemlander beweert dat Volumia! een concert vroegtijdig afbreekt vanwege druggebruik van Xander reageert deze furieus en spant een kort geding aan tegen de krant. Het concert werd niet vroegtijdig afgebroken en de zanger werd na afloop naar een ziekenhuis afgevoerd, omdat hij last had gekregen van een oude liesblessure. Flauw van het te lieve imago dat de band opgedrongen heeft gekregen besluit Volumia! om van het tweede album een meer rock en funk gerichte plaat te maken. Ook het imago wordt wat opgeruwd.

2000

Trompettist Erik van Oppen speelt naast Volumia! ook in de fanfare St.-Gabriël uit Hoensbroek. Zijn idee om deze twee muziekgezelschappen te combineren resulteert in een tour door Limburg, waarbij ze gezamenlijk het werk van Volumia! spelen. Het boek Volumia! De Weg naar succes verschijnt. Het is geschreven door Leon Verdonschot, die eerder, samen met Guus Hogaerts, al een boek over de Heideroosjes schreef. Dit jaar scoort de band nog beter bij de Hitkrant Awards. Beste Zanger, Album én Popgroep. Ook tijdens de TMF Awards worden ze uitgeroepen tot Beste Popgroep. Ze verzorgen het voorprogramma tijdens René Frogers concert in de Rotterdamse Kuip. Het album Wakker bereikt de platina status. De band speelt tijdens Sail Amsterdam met de kapel van de Koninklijke Marine. Eind november ligt de opnieuw opgenomen single Er Is Altijd Een Weg in de winkel. De opbrengst van de plaat, waarop ook de Belgische mondharmonicaspeler Toots Thielemans te horen is, gaat naar het Foster Parents Plan. Samen met vriendin Wendy van Dijk reist Xander de Buisonjé voor Foster Parents naar Malawi.

Heideroosjes René Froger

2001

Volumia! Na een rustperiode van drie maanden gaat Volumia! in maart een Brusselse studio in voor de derde cd Puur. De plaat wordt geproduceerd door Ronald Vanhuffel en Peter Bauwens die eerder werkten met ondermeer Bløf en 2 Unlimited. De cd komt eind juni uit en wordt voorafgegaan door de single Eeuwig Zou Te Kort Zijn. Drummer Zalm, toetsenist Lindelauf en bassist Ritterbeeks treden op 24 augustus voor het eerst met hun zijproject Shake Dog Shake (een jaar later omgedoopt tot The Crox). De band omschrijft zichzelf als 'New Rock met melodische zanglijnen'.

2 Unlimited Bløf The Crox

2002

Op 2 april wordt officieel bekend gemaakt dat Volumia! er na tien jaar mee ophoudt. Zanger Xander de Buisonjé begint een solocarrière. In april komt nog de cd The Best Of uit. Op 18 april geeft Volumia! een afscheidsconcert in de Heineken Music Hall.

2003

Op 7 februari start de tournee van Xander de Buisonjé met zijn eigen band in de Condor City Hall in Enschede. Een dag later ligt het debuutalbum van Volumia!-afsplitsing The Crox in de winkel. Zangeres Tamara Hoekwater gaat in april de studio in voor het eerste album dat ze aan het eind van het jaar onder de artiestennaam TAM gaat uitbrengen. In haar band zitten ook oud-Volumia!-muzikanten Eric van Oppen (trompet) en Harold Mingels (saxofoon). Ze zingt ook in de Jack Million Band (een big band onder leiding van Jack Coenen) en vijftien maal per jaar met de band Broodnodig waarmee ze nummers van Herman Brood speelt. In juni verschijnt De Beginjaren Live, een cd uit de tijd dat Volumia! nog een coverband was.

Broodnodig Jack Million Band TAM The Crox Xander de Buisonjé

2004

The Crox houdt op te bestaan en gaat in de zomer met zanger Bart Voncken (K-Otic) verder als de coverband Loudnezz. Tamara Hoekwater maakt samen met Frans Theunisz onder de naam Frans & Tamara de single Die Zomeravond.

K-otic Nachroaf F. Theunisz

Discografie Volumia!

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Volumia!

Audio/Video Volumia!

Video Volumia!

Volumia! - Afscheid
Volumia! - Afscheid
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Volumia! - Afscheid

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer