Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

VREDENBURG

Overzicht | Biografie | Foto's | Audio/Video

Online

Website

Vredenburg

Muziekcentrum Vredenburg in Utrecht is sinds de jaren zeventig een belangrijk en groot podium, waar breed wordt geprogrammeerd, van klassiek, jazz, pop en rock tot blues wordt geprogrammeerd. Tussen 2009 en 2014 wordt het muziekcentrum verbouwd tot een nieuw Muziekpaleis.
Volledige biografie...

Genoemd in de biografie van

2010   Harriet Krijgh
2014   Pieter Vis

Biografie Vredenburg

Muziekcentrum Vredenburg in Utrecht is sinds de jaren zeventig een belangrijk en groot podium, waar breed wordt geprogrammeerd, van klassiek, jazz, pop en rock tot blues wordt geprogrammeerd. Tussen 2009 en 2014 wordt het muziekcentrum verbouwd tot een nieuw Muziekpaleis.

1979 - 2003

Muziekcentrum Vredenburg - naar een ontwerp van architect Herman Hertzberger - wordt geopend op het plein Vredenburg. Het muziekcentrum stapt in een rijke traditie: in eerdere eeuwen waren hier diverse schouwburgen. Het muziekcentrum is onder meer het huispodium van het Utrechts Symfonie Orkest en van de Hilversumse omroeporkesten. Ook veel grote namen uit de popmuziek, van David Bowie tot The Smashing Pumpkins, doen het podium aan. Op het gebouw zelf is echter veel kritiek, onder meer door de verbinding met het winkelcentrum Hoog Catharijne. Het grijze uiterlijk wordt door veel mensen verfoeid, terwijl bezoekers binnen verdwalen in de gangen. Over de akoestiek is iedereen het echter wel eens: die is uitstekend.

2004

Utrecht beslist per referendum over de toekomst van het stationsgebied en daarmee ook over het muziekcentrum. Er wordt gekozen voor een grootscheepse verbouwing. Op de plaats van het muziekcentrum moet een groot Muziekpaleis komen, bestemd voor Vredenburg, Tivoli en SJU Jazzpodium.

2007

Het muziekcentrum sluit en een groot deel wordt verbouwd. Alleen de grote zaal blijft behouden. Herman Hertzberger mag ook het nieuwe gebouw ontwerpen. De activiteiten gaan door op twee verschillende locaties: Vredenburg Leeuwenbergh en Vredenburg Leidsche Rijn, ook wel De Rode Doos genoemd.

2009

De Utrechtse band Stairs To Nowhere dringt tot drie keer toe het leegstaande muziekcentrum binnen en maakt er opnames.

2012

De openingsdatum van het nieuwe Muziekpaleis is enige malen verzet en is nu gepland in 2012.

In de discografie worden officiƫle opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Vredenburg

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer