Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

WC EXPERIENCE

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

WC Experience in 2004

Periode

1989 - heden

Genre

carnaval, dialectpop, Nederlandstalig, rock

Online

Officiële website

WC Experience

WC Experience is een Brabantse feestband die zijn oorsprong vindt in Raamsdonksveer. In het begin bewerkt de groep bekende nummers door er onzinteksten in het Brabantse dialect aan toe te voegen. Later schrijven ze ook eigen nummers. Tijdens liveoptredens worden bekende Nederlandse popartiesten gepersifleerd zoals Sugar Lee Hooper en Frans ...
Volledige biografie...

Bezetting

Arjan van den Broek   gitaar
Raymond De Graaf   drums
Peter Jansen (2)   basgitaar
René van Rooij   accordeon, toetsinstrumenten, zang
Patrick Marcelissen   gitaar, zang

Overige muzikanten

Richard Verschuren   gitaar, zang
Hans Van Schijndel   basgitaar
Gino Schipperen   drums, zang
Richard Maas   gitaar
Corne Den Ridder   toetsinstrumenten

Biografie WC Experience

WC Experience is een Brabantse feestband die zijn oorsprong vindt in Raamsdonksveer. In het begin bewerkt de groep bekende nummers door er onzinteksten in het Brabantse dialect aan toe te voegen. Later schrijven ze ook eigen nummers. Tijdens liveoptredens worden bekende Nederlandse popartiesten gepersifleerd zoals Sugar Lee Hooper en Frans Bauer.

1989

Richard Verschuren en Patrick Marcelissen richten de Sandoelse Vioolrockers op. Al snel veranderen ze de naam in WC Experience. Met Gino Schipperen als drummer treden ze voor het eerst op in het uitverkochte dorpshuis De Haven te Raamsdonksveer. Het trio wint met het liedje Wip Wap Wee het plaatselijke Blerconcours.

1990

Bassist Peter Jansen maakt zijn livedebuut. Het eerste optreden buiten Raamsdonksveer vindt plaats in Oosterhout tijdens een Mavo-feest in de Katjeskelder. Jansen gaat een lange reis maken richting het oosten en verlaat de groep. Hij wordt vervangen door Hans van Schijndel die voor het eerst met de band op het podium tijdens de Veerse Dag in woonplaats Raamsdonksveer.

1991

Als ook Hans van Schijndelal na 16 optredens de band verlaat, wordt WC Experience in deze periode geen eerste prioriteit en storten de overige muzikanten zich op andere bandjes, studie en voetbal.

1992

Op verzoek van fans komt de groep toch weer bij elkaar en samen met de teruggekeerde bassist Jansen treedt WC Experience op in Molenschot.

1993

Voile Shitzooi is de eerste cd van WC Experience. De cd wordt opgenomen met Wilbert Montens en Ton Bouwens. Het titelnummer is een bewerking van Queen's We Will Rock You. Deze cd wordt in eigen beheer uitgebracht.

1994

Tijdens het carnaval in Raamsdonksveer maakt toetsenman Corne den Ridder zijn debuut. De groep gaat de studio in voor het tweede album Zesdelig Pak. De plaat wordt ten doop gehouden op het Herenplein tijdens de jaarlijks terugkerende Veerse Dag. WC Experience gaat de provinciegrens over en speelt voor het eerst in Limburg. Drummer Gino Schipperen neemt afscheid van de band in een overvolle sporthal te Kaatsheuvel. De achttien jaar jonge Raymond de Graaf neemt de drumstokjes over. Het eerste buitenlandse optreden is in België. De band wordt opgepikt door Radio 3. DJ Jack Spijkerman draait vier weken achter elkaar muziek van de band in zijn uitzendingen. Zijn aandacht wekt de interesse van de Hilversumse platenmaatschappij Bunny Music. Nummers van de eerste twee cd's worden verzameld op De Beste Voile Shitzooi.

1995

WC Experience in 1995 Jack Spijkerman nodigt WC Experience uit voor een liveoptreden op Radio 3. Fans uit Waspik richtten een fanclub op voor de band. Een van de vele optredens dit jaar is in het voorprogramma van Rowwen Hèze. Ongeveer 6000 mensen zijn tijdens de Veerse Dag op het Hereplein te Raamsdonksveer getuige van een optreden met vuurwerk, een hijskraan en verschillende gastbijdragen.

Rowwen Hèze

1996

WC Experience in 1996 Het contract met Bunny Music wordt verlengd. De opnames voor de vierde cd vinden plaats in de Fendal Sound Studio's te Loenen aan de Vecht samen met geluidstechnicus Hans van Vondelen (ex-The Shorts) en producer Peter Koelewijn. Faktor 183 wordt gepresenteerd in een feesttent in Raamsdonksveer.

Peter Koelewijn The Shorts

1997

WC Experience deelt in Kruisland het podium met Rowwen Hèze en Golden Earring. De groep presenteert tijdens Duimpop te Raamsdonksveer een nieuwe show. Toetsenist Corne den Ridder verlaat de band en neemt afscheid in Café Modern te Dongen. Hij wordt vervangen door Rene van Rooij uit Oss.

Golden Earring

1998

WC Experience in 1998 In de Bullet Sound Studio's te Nederhorst den Berg neemt WC Experience samen met geluidstechnicus Han Nuyten het vijfde album op. Ja We Nou behaalt de 32ste plaats in de Album Top 100. De groep doet vele optredens waaronder het festival Duimpop (cd-presentatie), het voorprogramma van Rowwen Hèze in Zundert, in de feesttenten te Almkerk en Gilze en op de derde fanclubavond in Zaal Den Bolder te Waspik.

1999

WC Experience staat op de verzamel-cd Holland Rock. De groep speelt de nummers Pannekoek en Daor Hed Een Doif Oep De Veurroit Geschete live op Radio 3 bij de Steen & Been Show. Het levert ze optredens op in Rotterdam en Zeeland. Zanger/gitarist/oprichter Richard Verschuren kondigt zijn vertrek aan.

2000

WC Experience in 2000 In het kader van De Week Van De Nederlandse Popmuziek is WC Experience de hoofdband op Radio 3 bij het programma Kort & Klijn. De carnavalssingle Kletsproatpolonaise bereikt de 48ste plaats in de Mega Top 100. Gitarist Richard Maas uit Geffen komt de groep versterken als vervanger voor Richard Verschuren. Aangezien Maas na het vertrek van Verschuren niet op de voorgrond wil treden, neemt toetsenist Van Rooij de taak van frontman op zich. Het zesde album Klets wordt opgenomen bij Hans Aalbers Recordings te Nederhorst Den Berg. De cd wordt eind juni gepresenteerd tijdens het festival Duimpop. Een paar maanden later volgt het zevende album Dus Zodoende, een compilatie met nummers van de voorgaande vijf albums.

2001

Bij optredens van WC Experience in augustus in feesttenten te Gilze en Almkerk maakt de band opnames voor de live-cd Live In De Tent. Onder de noemer Brabant Plat-toer rijdt de band in december op een open trailer door Brabant om binnen een dag veertien miniconcerten te geven.

2002

WC Experience in 2002 WC Experience spelen in Parijs de nummers Er Hèt Een Doif Op De Voorruit Geschete en Kakkerlakkenkak tijdens Eurotrash, een televisieshow die wekelijks wordt uitgezonden op het Engelse Channel Four. Dankzij aandacht bij DJ Giel Beelen op 3FM en programma's als 5 In 't Land wordt WC Experience steeds vaker gevraagd op grotere festivals.

2003

In januari wordt de carnavalssingle Is Everybody Sjaggerijnig gepresenteerd. Om de single te promoten organiseert WC Experience in Zaal Boelaars te Raamsdonksveer een eenmalige Wereldkampioenschap Sjaggerijnig Kijken. De single Mijn Klompkes Doe Ik Aan van De Havenzangers blijkt een kopie te zijn van Rammpsteiner Kloempestoemper van WC Experience. Als een rechtstreekse onderhandeling op niets uitloopt, wordt de zaak voorgelegd aan de Vaste Commissie Plagiaat van BUMA/STEMRA. De uitspraak is in het voordeel van WC Experience en alle auteursrechten gaan met terugwerkende kracht terug naar de oorspronkelijke auteurs Patrick Marcelissen en Rene van Rooij. Rammsteiner Kloempestoemper vormt ook de basis van de hit Klumpestoemper van de après-skigroep Van Bill. Bij deze house-uitvoering staan de oorspronkelijke auteurs wel vermeld op de hoes. In april gaat de Sjaggerijnig Toer 2003 van start.

2004

WC Experience in 2004 Tijdens hun optreden op Radio 3FM in het programma van Maurice Verschuuren speelt de WC Experience al enkele nummers van het album Watt 'n Balle. De plaat wordt met Roel Jongenelen (ex-V.O.F. de Kunst) opgenomen in Studio Rosmalen. Na vier jaar bij de band te hebben gespeeld wordt gitarist Richard Maas vervangen door Arjan van den Broek uit Baarle-Nassau. Van den Broek maakt zijn debuut tijdens een optreden in de Ster te Nieuwkuijk waar hij gehuld gaat in een koeienpak.

V.O.F. de Kunst

2005 - 2007

Het album In De Vorstverlet (2005) bevat akoestische versies van oude en nieuwe nummers, geselecteerd uit opnamen van alle akoestische optredens tijdens de VorstVerlet-Toer. De fanclubdag 2006 in Den Bolder, met in het voorprogramma AC DIXI uit Groenlo, is weer een groot succes. Het fanclubblad van de band heet Pleeboy. De band presenteert het album Ruwe Mix (2007) met een optreden in 013 terzijde gestaan door veel speciale gasten waaronder Bertus Staigerpaip en Cesar Zuiderwijk (Golden Earring).

2010

Voormalige gitarist Richard Maas speelt vanaf juni in de coverband Big Nick.

Big Nick

Discografie WC Experience

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's WC Experience

Audio/Video WC Experience

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer