Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

WENDE

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Uit de muziekcollectie van Beeld en Geluid: het album No.9

Periode

10-10-1978 - heden

Genre

chanson, Gouden Harp, pop, zang

Online

Officiële website

Wende

Enkele jaren na de afronding van haar studie aan de Academie voor Kleinkunst te Amsterdam krijgt zangeres Wende Snijders nationale bekendheid als jonge, getalenteerde zangeres van het Franse chanson. Later maakt ze de overstap naar meer elektronische Engelstalige muziek. Vervolgens heeft ze veel succes met een Nederlandstalig theaterprogramma en album.
Volledige biografie...

Instrumenten

zang

Bezetting

Bart Wolvekamp   arrangeur, piano
Sebastiaan Koolhoven   arrangeur, componist, gitaar, viool
Guus Bakker   contrabas
Arthur Lijten   drums
Nout Ingenhousz   achtergrondzang, drums

Overige muzikanten

Sanne Van Delft   contrabas
Ro Krauss   altviool
Rogier Bosman   accordeon, trompet
Bouke Feleus   accordeon, arrangeur
Jeanne Biessen   viool
Meer resultaten... Minder resultaten

Genoemd in de biografie van

2001   Robin Berlijn
2003   Friso Wiegersma
2006   Ad Visser
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Wende

Enkele jaren na de afronding van haar studie aan de Academie voor Kleinkunst te Amsterdam krijgt zangeres Wende Snijders nationale bekendheid als jonge, getalenteerde zangeres van het Franse chanson. Later maakt ze de overstap naar meer elektronische Engelstalige muziek. Vervolgens heeft ze veel succes met een Nederlandstalig theaterprogramma en album.

1978 - 1998

Wende Snijders wordt 10 oktober 1978 geboren te Beckenham, Engeland. Voordat ze met haar ouders naar Zeist verhuist woont ze twee jaar in Indonesië en drie jaar in Guinee-Bissau. In Afrika krijgt ze les op een Franse school. Na haar eindexamen VWO studeert Snijders aan de Academie voor Kleinkunst te Amsterdam.

1999

In de laatste twee maanden van 1999 speelt Wende Snijders mee in het muziektheaterstuk Verdi E Morto van regisseur Ruut Weissman.

2001

Tijdens het Concours de la Chanson van Alliance Française in de Kleine Komedie te Amsterdam wint de zangeres in februari zowel de hoofdprijs als de publieksprijs. Wende speelt in maart de rol van kassameisje in Daar Vliegen De Panters. In juni is ze Assepoester in de musical Into The Woods en tot en met juli is ze een van de vocalisten in de musical Foxtrot van Annie M.G. Schmidt.

Annie M.G. Schmidt

2002

Aan het begin van haar afstudeerjaar neemt Snijders in eigen beheer met hulp van drummer Michiel van Zundert, bassist John van der Putten en opnametechnicus Daan van Aalst haar eerste cd Wende op. De plaat is niet verkrijgbaar in de winkels. Wende treedt op in Klein-Bellevue, Toomler, op de Floriade, tijdens het It's Festival en tweemaal in Paradiso. Ook is ze vanaf augustus tot en met december te zien in het theaterstuk Popcorn van de Britse komiek Ben Elton.

2003

2003 is het jaar waarin Wende doorbreekt naar het grote publiek. Na optredens in o.a. de Nieuwe de La Mar tijdens een hommage aan Jacques Brel, 't Spant in Bussum, het Lucent Theater, het televisieprogramma Maandag Prinsjesdag en Volgspot op Radio 2 zingt de zangeres in oktober in de talkshow van Barend en Van Dorp. Het optreden levert haar een contract op bij het label Brigadoon. In oktober gaat ook haar theatrale chansonprogramma Wende in première in theater Bellevue. De regie is in handen van Ruut Weissman. Begeleid door Bart Wolvekamp (piano), Ro Krauss (altviool), Bouke Feleus (accordeon), Katja Dirven-Didychenko (cello), Jeanne Biessen (viool) en Sanne van Delft (contrabas) speelt ze eigen repertoire en bewerkingen van onder andere Jacques Brel, Edith Piaf en Barbara.

2004

Uit de muziekcollectie van Beeld en Geluid: het album Quand Tu Dors In januari en februari staat Wende Snijders samen met Nynke Laverman en Toncy van Eersel in Bellevue met de lunchvoorstelling Pit, geïnspireerd door het werk van schrijver Gabriel Garcia Marquez. In juni presenteert Snijders haar tweede cd Quand Tu Dors met optredens in Panama te Amsterdam. De plaat bevat naast enkele eigen composities bewerkingen van klassieke Franse chansons van onder meer Juliette Gréco en Jacques Brel en een Franstalige versie van Telkens Weer, het lied dat Willeke Alberti zingt in de film Rooie Sien (1975). De zangeres wordt begeleid door o.a. het Metropole Orkest onder leiding van Arjan Tien. In juni treedt Wende op in het televisieprogramma Villa BvD dat wordt uitgezonden tijdens het EK Voetbal in Portugal. Vanaf september trekt de zangeres met haar show Wende langs de Nederlandse theaters. Het album en de shows leveren lyrische recensies op bij zowel vakgenoten als in muziek-, dag- en weekbladen. Zo schrijft Youp van 't Hek over haar: 'Soms heb je een talk of the town. Er is een nieuwe opgestaan.(...) Ik wil later kunnen zeggen dat ik erbij was. Toen! Die eerste keer! In dat kleine zaaltje!'.

Metropole Orkest Nynke Laverman Willeke Alberti

2005

Wende Wende krijgt in januari het publiek stil tijdens een uitverkochte editie van Noorderslag in de Oosterpoort te Groningen. Rogier Bosman (accordeon/trompet) en multi-instrumentalist Sebastiaan Koolhoven maken deel uit van de zeskoppige begeleidingsgroep. Op 14 februari wint Wende Snijders een Edison in de categorie Kleinkunst/Luisterlied. Wende Snijders wint in maart de British American Tobacco Prijs 2004. De prijs, voorheen de Pall Mall Export Prijs, is een stimulans voor jonge talenten op het gebied van kleinkunst in Nederland. Volgens de jury weet Snijders met haar Franse lied een jong publiek te interesseren voor een genre waarvan vele dachten dat het geweest was. De jury roemt haar durf en doorzettingsvermogen om een dergelijk programma in de theaters gespeeld te krijgen. Wende levert een bijdrage aan Pom Pom Politieman, het tweede album in de serie Trapperdetrap vol kinderliedjes geschreven door componist en toetsenist Thijs Borsten. De dvd Au Suivant bevat 24 chansons en 13 'impressies' opgenomen in de Schouwburg De Meerse te Hoofddorp op 28 juni en met het Metropole Orkest in Muziek Centrum voor de Omroepen te Hilversum op 31 mei en 1 juni. De dvd gaat vergezeld van een cd met acht nieuwe opnamen.

Metropole Orkest

2006

artwork album La Fille Noyée (2006) Het derde album La Fille Noyée bevat naast Franse chansons ook Nederlandstalig materiaal. Op de cd staat werk van Jacques Brel, Barbara, het schrijversduo Jacques Prévert en Joseph Kosma, Kurt Weill, Erik Satie en Nino Rota. De plaat bevat ook een duet met Huub van de Lubbe van De Dijk. De zangeres wordt begeleid door onder meer contrabassist Egon Kracht, drummer Nout Ingenhousz en cellist Saartje van Camp. Ter promotie geeft Wende in september een aantal exclusieve, uitverkochte optredens in concertzalen als Vredenburg, de Philharmonie te Haarlem en Paradiso. Wende Snijders is betrokken bij de muziektheaterproductie Het Verschil dat te zien is in het seizoen 2006/2007. Het stuk is een mengvorm van muziektheater, cabaret, toneel en stand-up comedy bedacht, ontwikkeld en geregisseerd door Ruut Weissman samen met schrijver Rob de Graaf en tekstdichters Jurrian van Dongen, George Groot en Ivo de Wijs. Naast Snijders zijn ook bijdragen te zien van Jenny Arean, acteurs Ali Çifteci en Manoushka Zeegelaar Breeveld en stand-up comedians Raoul Heertje en Jan Jaap van der Wal. Wende Snijders is een van de vocalisten tijdens de speciale voorstelling Nederlandse Artiesten Zingen Toon Hermans, een televisieshow die op 27 november plaats vindt in het Park Theater te Hoorn en op tweede kerstdag wordt uitgezonden door de Avro uitgezonden.

De Dijk Ivo de Wijs Jenny Arean Toon Hermans

2007

Op 26 maart wint Wende Snijders een Gouden Notekraker in de categorie muziek. Deze prijs van uitvoerende kunstenaars voor uitvoerende kunstenaars wordt uitgereikt door de NORMA, de naburige rechtenorganisatie voor musici, acteurs en alle andere uitvoerende kunstenaars. Het juryrapport schrijft: 'Door deels werk met een ongebruikelijke inspiratiebron (Franse chansons) met nieuw elan en grote passie leven in te blazen en het gebruik van bijzondere, afwijkende arrangementen, is Wende Snijders uitzonderlijk origineel. Daarbij houdt zij ook op het podium heel expliciet de regie in eigen handen.' De zangeres geeft in april een speciaal concert met het Metropole Orkest in het Concertgebouw Amsterdam. Voor het album La Fille Noyee krijgt Wende in november haar tweede Edison.

2008

In april wint Wende met haar zelfgeschreven liedje De Wereld Beweegt de Annie M.G. Schmidtprijs. 'Het heeft een goede opbouw, een kop en een staart, de melodie brengt de tekst naar een hoger plan en inhoudelijk gaat het ergens over,' aldus juryvoorzitter Nico Knapper. Wende ontvangt een door Frank Rosen gemaakt borstbeeld van Annie M.G. Schmidt en 3500 euro. Het liedje maakt deel uit van haar theaterprogramma en staat ook op haar album La Fille Noyée. In deze periode wordt de zangeres begeleid door Bart Wolvekamp (piano), Guus Bakker (bas) en Arthur Lijten (percussie). In september verschijnt Wende's album Chante!, een live-cd opgenomen tijdens haar theaterconcert inclusief een dvd van het openluchtconcert dat de zangeres in september 2007 in Amsterdam heeft gegeven met het Metropole Orkest. In september gaat ook de documentairefilm De Wereld Beweegt, een portret van Wende door filmmaker Roel van Dalen, in première. Later in het jaar wordt de film op televisie uitgezonden door de NPS. Voor haar volgende album trekt Wende 9 maanden uit om op reis te gaan, andere genres te ontdekken en die in haar eigen muziek te verwerken, zoals dance, pop, rock, singer-songwriter en blues. De zangeres schrijft voor het eerst haar eigen teksten, leert gitaar te spelen en componeert het nieuwe repertoire samen met Jan van Eerd (producer, drums, vibrafoon).

2009

Uit de muziekcollectie van Beeld en Geluid: het album No.9 Wende verzorgt op 27 juni samen met trompettist Erik Vloeimans, en in samenwerking met het Koninklijk Concertgebouworkest, in het Concertgebouw de opening voor de twintigste editie van de Robeco Zomerconcerten. Ze heeft tijdens de Zomerconcerten van 7 augustus tot en met 9 augustus ook een eigen weekend waarbij ze in wisselende bezettingen optreedt: Jeroen van Vliet (piano), Guus Bakker (bas), Arthur Lijten (drums), het JeugdOrkest Nederland ol.v. Jurjen Hempel en Titus Tiel Groenesteege (regie) op 7 augustus, Bart Wolvekamp (piano), Bakker, Lijten en Ruut Weissman (regie) op 8 augustus, en Van Vliet, Jan van Eerd (muzikale leiding) en Groenesteege op 9 augustus. Aan de uitgave van het Engelstalige album No.9 (oktober) wordt een gelijknamige poptournee langs tien grote Nederlandse poppodia gekoppeld die, na een try-out in Apeldoorn (30 oktober), op 5 november van start gaat in Paradiso, Amsterdam en op 28 november eindigt in het Patronaat, Haarlem.

2010

Op 12 januari treedt Wende op met Amsterdam Sinfonietta en danseres Annabelle Lopez Ochoa. Voor de cd No.9 ontvangt ze op 3 maart uit handen van Paul de Leeuw een Gouden Harp. Tijdens haar theatertournee laat Wende zich begeleiden door een combinatie van elektronica en een klassiek strijkerensemble. De regie is in handen van Titus Tiel Groenestege. De zangeres sluit de tour af met een show op 29 november in Koninklijk Theater Carré in Amsterdam.

2011

Op donderdagavond 13 januari ontvangt Wende in de Stadsschouwburg Amsterdam tijdens de uitreiking van de ELLE Style Awards 2011 (waarvoor de zangeres is genomineerd voor een Personal Style Award) een Gouden Plaat voor haar album No. 9. Er zijn dan inmiddels 25.000 exemplaren van verkocht. Tijdens het Gala van de Popmuziek, op 11 mei in de Melkweg Rabozaal te Amsterdam, worden de Duiveltjes uitgereikt, de jaarlijkse prijzen van Muziek Centrum Nederland voor het live-popcircuit. Wende ontvangt een Duiveltje in de categorie Beste Zangeres. Op 21 oktober verschijnt de dvd Carré met een registratie van het optreden op 29 november 2010. Naast repertoire van het album No.9 bevat de dvd bewerkingen van nummers als De Wereld Beweegt, Rip The Ribbon en nooit eerder uitgebracht repertoire.

2013

Het album Last Resistance is de eerste internationale samenwerking van Wende. De zangeres neemt de plaat op met producers Nackt (o.a. Apparat, Warren Suicide) en Tilman Hopf uit Berlijn. Michael Ilbert (o.a. The Hives, Royal Republiek, Pink) doet de mix in de Hansa Studios. Op het album komen popmuziek, elektronische muziek en theater samen. Voordat Last Resistance op 10 mei uitkomt, gaat 28 maart de Last Resistance Clubtour – The Naked Sessions van start in Heerlen.

2014

In februari gaat de theatertour Last Resistance - The Theatre Sessions van start. De voorstelling is een combinatie van muziek, dans, performance en visual arts.

2015

Wende gaat vanaf januari op tournee met het stuk Winterreise, gecomponeerd door Boudewijn Tarenskeen. Ze wordt in de reeks theaterconcerten op piano begeleid door Gerard Bouwhuis. Ook maakt ze haar speelfilmdebuut in de film Zurich van Sacha Polak.

Boudewijn Tarenskeen Gerard Bouwhuis

2017 - 2018

Het theaterprogramma 'Mens' krijgt lovende kritieken. Wende zingt Nederlandstalige teksten van onder meer Dimitri Verhulst en Joost Zwagerman.
Als huiskunstenaar van Koninklijk Theater Carré krijgt ze de kans om haar ideale avond te programmeren. Onder de titel 'Wende's Kaleidoscoop' zijn op 4 oktober 2018 o.a. Blaudzun, Nationale Opera & Ballet en Jeangu Macrooy te gast.

Discografie Wende

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Wende

Audio/Video Wende

Video Wende

Wende - Roses in June (Of...
Wende - Roses in June (Official Videoclip)
Wende - No.9 Trailer
Wende - No.9 Trailer
Wende Snijders - Last Res...
Wende Snijders - Last Resistance - The Theatre Sessions (trailer)
Wende Snijders - DEVIL'S ...
Wende Snijders - DEVIL'S PACT (official videoclip)
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Wende - Roses in June (Official Videoclip)

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer