Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

WESTERN JUSTICE

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1974 - 1975

Genre

symfonische rock

Online

Officiële website

Western Justice

Western Justice is een eenmalige project van de Nederlandse zanger/fotograaf Machiel Botman en de Amerikaanse tekstschrijver Jack Rieley (voormalig manager van de Beach Boys).
Volledige biografie...

Bezetting

Machiel Botman   zang
Jack Rieley   componist, tekstschrijver, zang

Genoemd in de biografie van

1975   Jan De Hont

Biografie Western Justice

Western Justice is een eenmalige project van de Nederlandse zanger/fotograaf Machiel Botman en de Amerikaanse tekstschrijver Jack Rieley (voormalig manager van de Beach Boys).

1974 - 1975

De Amerikaanse manager Jack Rieley is in Nederland aanwezig bij de opnamen van het album Holland van The Beach Boys. Rieley levert ook tekstbijdragen op de plaat. De Amerikaan blijft in Nederland en vestigt zich in Broek In Waterland. Samen met de bevriende fotograaf Machiel Botman werkt hij een ambitieus plan uit voor een muzikaal project, een 'rock book' onder de naam Western Justice. Ondersteund door Roel Kruize, de directeur van Bovema, werken ze gedurende 250 studio-uren met hulp van 94 muzikanten aan Excerpts From A Diary (kosten: meer dan 150.000 gulden). De plaat is een als dagboek vormgegeven, rijk georkestreerd, politiek conceptalbum inclusief boekwerk, geïnspireerd door een fictieve natuurramp in de Westerse Wereld die leidt tot een machtsverschuiving naar de Derde Wereld. Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van een anonieme Amerikaan en speelt zich af op 16 tot en met 27 augustus in een niet nader genoemd jaar. Naast medewerking van arrangeur Gerard Stellaard en bekende Nederlandse (sessie)muzikanten als Jan Hollestelle, Jan de Hont, Jos Hermeler en Nippy Noya bevat de plaat ook bijdragen van Eddie Jobson (Roxy Music), geluidstechnici Pierre Geoffroy Chateau (Kayak), John Leckie (o.a. Pink Floyd) en Nick Webb (o.a. The Pretty Things). In de muziek zijn invloeden te horen van The Beach Boys. De plaat verschijnt in maart 1975 en krijgt veel aandacht, onder meer middels uitgebreide artikelen in de Telegraaf, het Parool en de Volkskrant. De verkoop valt echter tegen en plannen voor optredens en een animatiefilm worden in de ijskast gezet.

Gerard Stellaard Jan De Hont Kayak

2002

Excerpts From A Diary verschijnt op CD.

Discografie Western Justice

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Western Justice

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer