Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

WIBOUD BURKENS

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1966 - heden

Genre

arrangeur, componist, sessiemuzikanten, toetsinstrumenten

Online

Officiële website

Pseudoniemen

Wipe Out

Wiboud Burkens

Wiboud Burkens komt tot wasdom in de bands Hipbone Connection en Horn Of Plenty. Hij speelt twee jaar bij Marco Borsato en doet sessiewerk voor verschillende artiesten. Burkens zit in de bands The Vito Brothers, How2be en Daughters Of Soul en doet tournees met internationale sterren als Leon Ware, Keith ...
Volledige biografie...

Instrumenten

arrangeur, componist, toetsinstrumenten

Genoemd in de biografie van

1999   Ro Krom
2007   J.B. Meijers
2007   Manuel Hugas
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Wiboud Burkens

Wiboud Burkens komt tot wasdom in de bands Hipbone Connection en Horn Of Plenty. Hij speelt twee jaar bij Marco Borsato en doet sessiewerk voor verschillende artiesten. Burkens zit in de bands The Vito Brothers, How2be en Daughters Of Soul en doet tournees met internationale sterren als Leon Ware, Keith Caputo, Michael Franti (Spearhead), Carleen Anderson (Brand New Heavies) souldiva N'Dambi (Badhu). Daarnaast speelt hij muziek in voor speelfilms en tv-series.

In bezetting van

Daughters Of Soul   toetsinstrumenten
Hipbone Connection   toetsinstrumenten
Horn Of Plenty   toetsinstrumenten
How2Be   arrangeur, componist, toetsinstrumenten
Jazzmeteors   toetsinstrumenten
Liquid Spirits   arrangeur, componist, toetsinstrumenten
Marco Borsato   toetsinstrumenten
Otis Redding Revue   toetsinstrumenten
The Wishing Well   toetsinstrumenten
Vitobrothers   toetsinstrumenten

1966

Wiboud Burkens wordt geboren in 1966 in Den Haag.

1994

Burkens begint zijn muzikale carrière in de hiphopscene. Hij gaat spelen bij de Hipbone Connection dat dan al twee jaar bestaat. In 1994 doet hij met die band meer dan honderd optredens in Nederland. Hipbone Connection bewijst met funk, jazzdance en hiphop een uitstekende live-band te zijn, maar het lukt ze niet een platencontract in de wacht te slepen.

Hipbone Connection

1995

Met de Hipbone Connection doet hij een Europese tour. Burkens gaat daarnaast ook zes maanden spelen in Horn Of Plenty. De band zet zich op de kaart door de herkenningstune van Studio Sport te spelen. Het origineel van Tonny Eyk wordt in een ander jasje gestoken.

Horn Of Plenty

1996

Burkens levert gastbijdragen op albums van The Working Girls (7-Tease) en Alex van Voorst (The Gentle Fox).

1997 - 1998

Burkens speelt in de band van Marco Borsato. In 1997 doet hij een uitgebreide clubtour met de zanger en in het najaar staat hij veertien keer in Ahoy'.

Marco Borsato

1999 - 2000

Burkens maakt ook deel uit van de jazzgroep French Kiss en componeert voor deze formatie onder meer het nummer Yoopie. Naast Burkens op Fender Rhodes bestaat de band uit Eric Hoeke (drums), Fer van Duuren (percussie), Jeff Ariës (bas) en Maric Bien (gitaar). Burkens levert composities voor hun album Funky Chacha dat op het label Via Jazz uitkomt.

The Wishing Well

2001

Burkens is als sessiemuzikant betrokken bij de opnamen van de musical De Griezelbus van Fons Merkies. Hij is ook te horen op de soundtrack van Merkies voor de speelfilms Familie (Willem van de Sande Bakhuyzen) en Monte Carlo (Norbert ter Hall). Van The Wishing Well verschijnt het album A Dime A Dozen.

2002

De VPRO neemt in de serie TV 7 de commerciële televisie op de hak. Wiboud Burkens speelt de toetspartijen in van de leader. De VPRO zendt ook de kinderserie Willem Is Een Weerwolf uit. Burkens schrijft en produceert de leader. Hij is ook componist van het liedje Spinnekop op het 23ste album van Kinderen Voor Kinderen en Ik Zoek voor een documentaire van Arold Langeveld. Voormalig bandlid van Marco Borsato Jan Tekstra brengt zijn album Kaele Frerskes uit. Wiboud Burkens is co-producer en schrijft de arrangementen. Burkens is te horen op de single Real Good van Do en het album Keep Your Hands Up van Chris Zegers.

Do Jan Tekstra Kinderen Voor Kinderen

2004

Burkens is 'musical director' van en toetsenist in Daughters Of Soul, een groep met dochters van soullegendes Nina Simone, Donny Hathaway, Chaka Khan en George en Gwen McCrae. De toetsenist speelt mee op de debuutplaat Rely On Me van Boris, die de tweede editie van Idols op zijn naam schrijft. Met het door Burkens geschreven Hey Boy belandt zangeres Kim-Lian in de top 10 van de hitparade. Voor de cd Kinderen Voor Kinderen 25 levert hij de compositie Mijn Moeder Is Een Stresskip. Met Eric Hoeke (drums) en Manuel Hugas (bas) vorm hij het jazztrio The Vito Brothers. Een multimediaproject met geïmproviseerde muziek op bestaande beelden van films en documentaires.

Boris Daughters Of Soul Vitobrothers

2005

Op Dox verschijnt ook de cd How To Be Enlightened In 48 Hours van How2be, de band die Wiboud Burkens vormt met Ben van den Dungen (sax), Michael Varekamp (trompet), Ed Verhoeff (gitaar) en Jeroen Vierdag (bas). Samen met percussionist Joshua Samson, vocalist Sandhya Sanjana en Ofra Avni op bansuri en tampura maakt How2be wereldmuziek met invloeden uit India. Burkens compositie Stapelgek is te vinden op het album 2005 van Kinderen Voor Kinderen.

How2Be

2006

Burkens componeert het liedjes Fed Up waarmee zangeres Lara in de Top 100 terecht komt. De single komt in de Top 40 niet verder dan een tipnotering. Voor de jaarlijkse editie van Kinderen Voor Kinderen levert hij het liedje Hallo, Ben Geen Baby Meer. Monique Klemann (Loïs Lane) zingt als Lynn Bloem liedjes in de misdaadserie Parels & Zwijnen op de commerciële zender Talpa. Het liedje Don't Speak is geschreven door Wiboud Burkens. Burkens is arrangeur en bandleider van het Kindred Spirits Ensemble, een gelegenheidsformatie opgericht in september 2006 ter gelegenheid van de tachtigste geboortedag van jazzsaxofonist John Coltrane. Tijdens een concert van het ensemble in Paradiso, Amsterdam staat Coltrane’s album A Love Supreme (1965) centraal. In oktober verschijnt het debuutalbum van The Vito Brothers.

Loïs Lane

2007 - 2008

Wiboud Burkes is betrokken bij Studies, een muzikale project met composities van Born en arrangementen door bassist Eric van der Westen. Deze combinatie van jazz, alternatieve rock, dance, improvisatie en hedendaags gecomponeerde muziek gaat 10 augustus in première op Theaterfestival Boulevard in 's-Hertogenbosch. Andere muzikanten die meedoen aan Studies zijn gitarist Robin Berlijn, drummer Dirk-Peter Kolsch, trompettist Angelo Verploegen, altsaxofonist Guido Nijs, trombonist Hans Sparla en violist Herman van Haaren. De toetsenist gaat in de periode november 2007/april 2008 op theatertournee met de roadmusical Route 66. De cast bestaat uit Frank Lammers, Bastiaan Ragas, Loes Haverkort, Jim de Groot, Juda Goslinga, Alexandra Alphenaar en de Haagse zanger Martin van der Starre. De begeleidingsband wordt naast Burkens gevormd door J.B. Meijers, Manuel Hugas, Cyril Directie en Martijn Bosman.

Bastiaan Ragas Born J.B. Meijers Jim de Groot Manuel Hugas Robin Berlijn

2009

Van het Kindred Spirits Ensemble ‎verschijnen het album en de 12” Love Is Supreme met onder meer een gastbijdrage van rapper Pete Philly. Samen met Manuel Hugas produceert Burkens Take 6, een cd in de serie Unsigned van Muziek Centrum Nederland (voorheen Popinstituut) die geheel in het teken staat van acts die pop combineren met jazz.

2010

Motion Unlimited (motion-unlimited.nl) is een orkestraal project op initiatief van Burkens, Ben van den Dungen en Job Geheniau. Dit gezelschap treedt op met Boulevard Of Broken Beats, een audiovisuele reis door 24 uur in de levens van bewoners van een grote stad, met VJ en een vermenging van live beats, jazz, klassieke muziek en hedendaagse muziekstijlen. Een ander project van Motion Unlimited is Mumbai Mundial, een combinatie van film, dans, Indiase klassieke muziek, westerse klassieke muziek, Hindi pop en jazz, onder meer te zien op 14 en 15 oktober 2010 in Theater de Regentes, Den Haag.

Ben van den Dungen

2012 - 2013

Burkens produceert het debuutalbum Hidden van de jonge Amsterdamse Afrobeatgroep en festivalfavoriet Jungle By Night. Hij speelt mee op de cd Back In Town van Urban Heroes en de EP Guanyin Psittacines van danceproducer Jameszoo. Voor het derde theaterprogramma Thuus van cabaretier Jeffrey Spalburg (ex-Hipbone Connection) schrijft Wiboud Burkens de muziek. Het liedje Hengelo-o-o wordt in 2013 een onverwachte zomerhit voor Spalburg.

Overzicht van gastbijdragen op platen van acts die geen eigen entry hebben in de Encyclopedie:


gastmuzikant

1996 - (A Band Called) Sebastian 'Race Of Angels'
1996 - Alex van Voorst 'The Gentle Fox'
1996 - The Working Girls '7-tease' (single)
1998 - 'BNN voor Warchild' (single)
2000 - Keith Caputo 'Why' (single+album)
2002 - Chris Zegers 'Keep your hands up' (single)
2002 - Stephen Melillo 'Walk on the Water' (klassiek)
2003 - 'De Koe' (compilatie)
2003 - 'Friends for Warchild' (dvd)
2003 - David 'Running Away'
2004 - Meikbar 'Liston' (12'')
2006 - Lara 'Fed Up' (single)
2007 - Boya 'Boya' (demo)
2007 - Lalah Hathaway 'Self Portrait'
2010 - Pam Feather ‎'You'

co-componist/co-productie
1999 - French Kiss 'Funky chacha'

arrangeur/producer
2002 - Loenatik de Moevie 'Naar Huis'

Jameszoo Jeffrey Spalburg Jungle By Night Urban Heroes

Discografie Wiboud Burkens

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Wiboud Burkens

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer