Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

WILLEKE ALBERTI

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Willeke Alberti

Periode

03-02-1945 - heden

Genre

amusementsmuziek, Nederlandstalig, songfestival, tieneridolen, zang

Online

Officiële website

Willeke Alberti

Willeke Alberti is al decennia lang een succesvolle zangeres en actrice. Ze is de dochter van de Amsterdamse tenor napolitano Willy Alberti. Haar levenswandel is zo bloemrijk dat in 1994 een musical over haar leven verschijnt. Ze is dan zelf nog allerminst uitgezongen.
Volledige biografie...

Instrumenten

zang

Genoemd in de biografie van

1944   Willy Alberti
1947   Jack Bulterman
1960   Willy Alberti
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Willeke Alberti

Willeke Alberti is al decennia lang een succesvolle zangeres en actrice. Ze is de dochter van de Amsterdamse tenor napolitano Willy Alberti. Haar levenswandel is zo bloemrijk dat in 1994 een musical over haar leven verschijnt. Ze is dan zelf nog allerminst uitgezongen.

1958

Op dertienjarige leeftijd maakt Willeke Alberti (Amsterdam, 3 februari 1945) reeds haar podiumdebuut. In 1958 maakt ze haar eerste singletje met haar vader: Zeg Pappie Ik Wilde U Vragen en valt zij succesvol in voor haar zieke vader. Dat optreden markeert het begin van haar carrière. Eerst moet Willeke echter de MULO afmaken, omdat vader Alberti zijn dochter liever in een ordentelijk beroep ziet (pedicure).

Willy Alberti

1959

Willeke maakt haar radio- en televisiedebuut in 1959. Begin jaren zestig is zij succesvol met liedjes als Midi Midinette, Hé Niet Zoenen Op Het Zebrapad en Norman, veelal vertalingen van buitenlands repertoire.

1963

Spiegelbeeld, een vertaling van Tender Years van George Jones, behaalt de eerste plaats in de hitparade. In 1964 krijgt ze een gouden plaat voor Spiegelbeeld. Willeke zingt in de musical Jij Bij Nacht En Jij Bij Dag.

1964

De Winter Was Lang behaalt eveneens de eerste plaats op de hitparade, terwijl Mijn Dagboek op nummer 2 blijft steken. Willeke Alberti behoort met Rob de Nijs en Anneke Grönloh tot de populairste tienersterren. Willeke treedt met succes op in het Knokke Songfestival.

Anneke Grönloh Rob de Nijs

1965

Willy en Willeke hebben een eigen televisieshow. Morgen Ben Ik De Bruid betekent letterlijk en figuurlijk het einde van Willekes jeugdjaren. December 1965 trouwt ze met Jumping Jewels' bassist Joop Oonk. Een Edison vormt de bekroning van haar carrière als tienerster. Volgens Skip Voogd in zijn boek Sjout! Met Tienersterren Praten zal Willeke, 'als ze blijft zoals ze nu is, wel, dan zal ze een graag geziene vokaliste met een eigen 'personality' blijven.'

1967 - 1969

Willeke maakt in de periode 1967-1969 enkele succesvolle platen met haar vader: Dat Afgezaagde Zinnetje (Somethin' Stupid), Chiribiri Bom Pom Pom en Een Reisje Langs De Rijn. De single Danielle uit 1968 markeert de geboorte van haar eerste dochter.

1970 - 1971

Willeke Alberti speelt vanaf december 1970 de hoofdrol in de 29-delige televisieserie De Kleine Waarheid, naar de trilogie van Jan Mens. De regie is in handen van Willy van Hemert en de muziek wordt gecomponeerd door Harry de Groot, Hans van Hemert en Cor Lemaire. Liedjes uit de serie verschijnen op twee albums: Liedjes Van Marleen en Niet Bang Zijn. Alberti en Van Hemert krijgen in april 1971 de Gouden Televizierring voor hun bijdragen aan De Kleine Waarheid. De zangeres maakt haar toneeldebuut in het stuk Twee Op De Wip, een bewerking van Two For The Seesaw van William Gibson dat in 1958 op Broadway in première ging met Henry Fonda en Anne Bancroft. De zangeres speelt het stuk samen met Jeroen Krabbé. Willy van Hemert is verantwoordelijk voor bewerking en regie en Ruud Bos componeert de muziek. Naar aanleiding van de uitvoering in de Stadsschouwburg in Haarlem schrijft de Volkskrant op 19 oktober (1971) dat de actrice de aandacht weet vast te houden en 'binnen een bepaald register over doeltreffende uitdrukkingsmogelijkheden beschikt'.

Ruud Bos

1975

Willeke speelt de hoofdrol in de speelfilm Rooie Sien van Frans Weisz. Het bekende nummer Telkens Weer (een tekst van Friso Wiegersma) is uit deze film afkomstig; de lp Rooie Sien is genoteerd in de lp-hitparade. Met Bonnie, Ronnie, Ciska, Nico, Harmen, Ome Jan en Peter zingt ze op de kersthit Een Heel Gelukkig Kerstfeest.

Friso Wiegersma

1977

Willeke Alberti heeft plotseling weer een top-40 hit met het lichtvoetige Carolientje. De plaat behaalt een vijfde plaats.

1981

Willeke ontvangt de Gouden Harp van Conamus. Er verschijnt een dichtbundel: Doodgewone Dingen.

1983

Willeke en Willy Alberti scoren weer een ouderwetse hit met Niemand Laat Zijn Eigen Kind Alleen, een vertaling van de nr. 1-hit Save Your Love van Renee & Renato.

1992

Een duet met Paul de Leeuw, Gebabbel, een vertaling van het bekende Franse chanson Paroles, brengt het als b-kant van Vlieg Met Me Mee Naar De Regenboog tot de tweede plaats in de Top 40.

Paul de Leeuw

1993

Het nummer Ome Jan bezorgt Willeke een top 10-hit.

1994

Tot ieders verbazing wordt de 49-jarige Willeke Alberti uitverkoren om Nederland op het Eurovisie Songfestival te vertegenwoordigen met het liedje Waar Is De Zon, een compositie van Edwin Schinsheimer op tekst van Coot van Doesburgh. Nederland behaalt een teleurstellende 23ste plaats en wordt daardoor verbannen naar de voorronden. Waar Is De Zon is aanleiding voor een nieuwe cd: Zomaar Mijn Dag. Op de dubbele livecd Encore, opgenomen 7/8-1-1994, van songfestivalfreak Paul de Leeuw zingt zij wederom een duet: 't Is Nog Niet Voorbij.Met De Glimlach Van Een Kind heeft Willeke een posthume hit met Willy.

1995

Willeke, De Musical, een musical over het bepaald niet rimpelloze leven van Willeke Alberti van Hans de Wolf, is van januari tot juni in 50 theaters te zien. Joke de Kruijf speelt de titelrol en Frits Lambrechts de rol van Willy Alberti.

Frits Lambrechts Joke de Kruijf

1996

Willeke Alberti heeft een hitje met De Meer is Niet Meer, maar treedt ook op bij de opening van de Amsterdam Arena met het nummer Samen Zijn in de Amsterdam Arena Hit Medley. De dubbelcd Live In Carré Een Halve Eeuw Willeke verschijnt.In het seizoen 96/97 doet Willeke een tournee langs 47 theaters: Willeke Alberti - Theaterconcert '96-'97, begeleid door een combo onder leiding van Edwin Schimscheimer. Het repertoire bestaat uit nieuw werk van Paul de Leeuw en Coot van Doesburgh, hitmedleys en 'levensliederen.' De liedjes uit de theatershow verschijnen aangevuld met kerstliedjes op de cd Op Dit Moment. Willeke zingt de titelsong van de SBS6-soap Goudkust. Een televisieserie bij de TROS met Monique van de Ven en Linda de Mol wordt door de zwangerschap van laatstgenoemde op de lange baan geschoven.

1998

Bij uitgeverij Kosmos verschijnt de biografie Verliefd Op Het Leven, geschreven door zangeres Carmen Sars.

1999

Samen met staatssecretaris Vliegenthart zingt Willeke het Lied Van De Generaties op de Internationale Dag Van De Ouderen. Het album Liedjes Voor Altijd verschijnt. De plaat bevat twaalf duetten met o.a. Herman Brood, Karin Bloemen, Acda en de Munnik, Guus Meeuwis en Rob de Nijs. De opbrengst van het album gaat naar het Koningin Wilhelmina Fonds.

Acda en De Munnik Guus Meeuwis Herman Brood Karin Bloemen

2000

Willeke Alberti breekt met platenmaatschappij Dino. Begin september gaat de revue Meer Dan Brood Alleen in premiere. De show, waar Alberti een rol in speelt, is gemaakt ter ere van het honderdjarig bestaan van de CNV Hout- en Bouwbond. De teksten zijn geschreven door Ivo de Wijs.

Ivo de Wijs

2001

Het album 't Komt Allemaal Weer Goed bevat ingetogen, serieuze liedjes met ondermeer een tekst geschreven door acteur/regisseur Jeroen Krabbé en een duet met Boudewijn de Groot.

Boudewijn de Groot

2002

Op dinsdag 28 januari is Willeke Alberti een van de acts tijdens het feestje in de Arena ter gelegenheid van het huwelijk van kroonprins Willem-Alexander en Máxima Zorreguieta. Alberti verzorgt samen met Jenny Arean een theatertour. Samen met komiek André van Duin presenteert Willeke bij de TROS Willeke en André's SterrenBingo. De liedjes van haar vader Willy Alberti staan op het repertoire waarmee de zangeres optreedt in verpleeg- en verzorgingstehuizen. Een van die optredens is te zien in Ramses, de documentaire over Ramses Shaffy van Pieter Fleury.

André van Duin Jenny Arean

2003

De doelstelling van de Willeke Alberti Foundation is om structureel, door het organiseren van uiteenlopende culturele activiteiten, het welzijn en de levenskwaliteit van senioren, kinderen en zieken in verpleeginstellingen en verzorgingshuizen te verbeteren. Mede door het in leven roepen van deze stichting wordt Alberti door Universiteit Nijenrode benoemd tot Jaarmoeder.

2004

Tijdens Vrienden Van De Amstel Live in Ahoy' te Rotterdam zingt Willeke Alberti haar klassieker Telkens Weer samen met de rockband Fontane, de band van Volle Maan-acteur Michiel Huisman. De zangeres Wende Snijders zet een Franstalige versie van Telkens Weer op haar debuutalbum Quand Tu Dors. Op het Tilburgse Festival van het Levenslied brengt Alberti een ode aan haar in 1985 overleden vader. In juli wordt bekend gemaakt dat de zangeres op 28 maart 2005 de Radio 2 Zendtijdprijs 2005 krijgt overhandigd. De prijs gaat elk jaar naar een artiest die van blijvende betekenis is voor de Nederlandse radio. In november gaat de door Albert Verlinde geproduceerde musical Hello Dolly in première met naast Jos Brink en Jamai Willeke Alberti in een van de hoofdrollen.

Jamai Jos Brink

2006

Op 23 september gaat in Rotterdam de jubileumtheatershow Goud in première. De zangeres wordt tijdens deze muzikale autobiografie begeleid door een orkest onder leiding van Edwin Schimscheimer en op het podium vergezeld door onder meer zangeres Brigitte Nijman en zanger/danser Frans Schraven. De regie is in handen van Barry Stevens.

Edwin Schimscheimer

2007

Tijdens het laatste optreden van de tournee Goud wordt Willeke Alberti op 6 februari in Carré onderscheiden met het ereteken van verdienste. Ze krijgt de prijs uit handen van de Amsterdamse cultuurwethouder Carolien Gehrels. 19 april verschijnt Voor Altijd, een vier dvd's tellende box met hoogtepunten uit de vijftigjarige carrière van Willeke Alberti. De box bevat gastoptredens van o.a. Jeroen Krabbé, André van Duin, Paul de Leeuw, Ted de Braak en Willem Ruis.

2009

Willeke Alberti is te horen in de rol van Tante Peerenboom in het hoorspel dat Dinand Woesthoff van de band Kane heeft geschreven voor de cd bij het kinderboekje Zomaar Een Dag over de hondjes Woezel en Pip. Op haar album Alle Mensen Willen Liefde (november) zingt Willeke Alberti twaalf liedjes van Toon Hermans, persoonlijk voor de zangeres uitgezocht door Hermans' zoon Maurice.

Kane Toon Hermans

2010

Tijdens een jubileumgala, op 23 februari in Theater Carré ter gelegenheid van Alberti's 65ste verjaardag, ontvangt de zangeres uit handen van André van Duin de Radio 5 Nostalgia Oeuvreprijs. Alberti ontvangt de prijs vanwege haar grote verdiensten voor de Nederlandse muziek en haar populariteit. Aan de prijs is een bedrag van vijfduizend euro verbonden, dat de ontvanger mag doneren aan een goed doel naar keuze. In het voorjaar trekt Willeke Alberti door het land met de theatershow Willeke. Tijdens de show neemt ze samen met haar eigen orkest het publiek mee op een muzikale reis door haar lange en omvangrijke carrière.

2011 - 2012

Voor het NTR-programma Verborgen Verleden gaat de zangeres op zoek naar haar familiegeschiedenis. De reis brengt haar in het gevangenismuseum Veenhuizen waar ze informatie vindt over haar voorouders Aaltje Kwak en Jacob van Belzen die eind negentiende eeuw in bedelaarsgesticht Veenhuizen 3 verbleven. Vanaf september 2012 speelt Willeke Alberti de rol van Tante Na in de klassieke Nederlandse musical De Jantjes. Ook is ze te zien in de succesvolle Nederlandse speelfilm Alles Is Familie.

2014

Met haar zoon Johnny de Mol neemt ze het duet De Glimlach Van Een Kind op. De single wordt uitgebracht in het kader van De Week Van Het Vergeten Kind, een campagne georganiseerd door de Guusje Nederhorst Foundation waarvan Johnny de Mol ambassadeur is. Het nummer bereikt de 4e plaats in de GfK Single Top 100.

2015

Ter gelegenheid van haar 70e verjaardag verschijnt de autobiografie Een Leven Als Een Lied. Haar levensverhaal is opgetekend door Belinda Meuldijk.

Belinda Meuldijk

2019

De zangeres geeft in oktober twee shows in de grote Amsterdame concertzaal Afas Live.

2020

Haar 75e verjaardag wordt gevierd met twee speciale concerten in Het Concertgebouw in Amsterdam.

Discografie Willeke Alberti

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Willeke Alberti

Audio/Video Willeke Alberti

Video Willeke Alberti

Willeke Alberti & Johnny ...
Willeke Alberti & Johnny de Mol - De Glimlach van een Kind
Willeke Alberti - Telkens...
Willeke Alberti - Telkens weer | Beste Zangers 2016
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Willeke Alberti & Johnny de Mol - De Glimlach van een Kind

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer