Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

WILLEM FREDERIK BON

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Willem Frederik Bon

Periode

15-06-1940 - 14-04-1983

Genre

componist, dirigent, hedendaags

Willem Frederik Bon

Willem Frederik Bon is dirigent, componist en compositiedocent. Zijn componeerstijl, duidelijk geïnspireerd door het Franse impressionisme, is modern maar niet atonaal. "Het mengsel van neoclassicisme en expressionisme in een overwegend beknopte, typisch Nederlands geserreerde vorm die nooit uitgesproken extravert is, sluit aan bij de traditie van Pijper, Badings en Orthèl.
Volledige biografie...

Instrumenten

componist, dirigent

Genoemd in de biografie van

1940   Maarten Bon
1952   Lowell Dykstra
1953   Liuwe Tamminga
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Willem Frederik Bon

Willem Frederik Bon is dirigent, componist en compositiedocent. Zijn componeerstijl, duidelijk geïnspireerd door het Franse impressionisme, is modern maar niet atonaal. "Het mengsel van neoclassicisme en expressionisme in een overwegend beknopte, typisch Nederlands geserreerde vorm die nooit uitgesproken extravert is, sluit aan bij de traditie van Pijper, Badings en Orthèl. De niet zelden wisselende stemmingen geven een zoekend, onbestemd karakter, filosofisch zo men wil en melancholiek." (Ernst Vermeulen). Van het Ministerie van CRM, de gemeente Amsterdam en het cultuurfonds Buma krijgt hij opdrachten voor het schrijven van werken voor orkest, filmmuziek en kamermuziek. Hij componeert ook een aantal jeugdconcerten.

1940 - 1967

Willem Frederik Bon wordt op 15 juni 1940 in Amersfoort geboren als vierde kind in een muzikale familie. Zijn oudere broer Maarten is concertpianist, zus Marja ook, en zus Charlotte is violiste. Bon studeert eerst klarinet bij Bram de Wilde in Amsterdam. Aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag studeert hij compositie bij Kees van Baaren en orkestdirectie bij Louis Stotijn en Willem van Otterloo.

Charlotte Bon Kees van Baaren Maarten Bon Willem van Otterloo

1967

Bon ontvangt hij de Visser Neerlandiaprijs voor zijn 'First wind quintet' (1966). De 'Miniaturen' voor piano (1966) zijn, aldus criticus Maarten Brandt, te beschouwen als "een soort late maar overtuigende Hollandse evenknie van Schönberg's 'Sechs kleine Klavierstücke' opus 19 [..]: uiterst gecondenseerde, hyperexpressieve en rijke muziek die het eens temeer onbegrijpelijk maken dat het werk van deze componist niet veel meer op de programma's prijkt."

1970

Bons eerste symfonie, 'Usher Symphony' (een werk dat aanvankelijk een opera had moeten worden) gaat in première tijdens het Holland Festival. 'Usher Symphony' is geïnspireerd op een verhaal van Edgar Allen Poe. Over zijn dit jaar geschreven 'Petite trilogie' voor trompet zegt een recensent: "Een jaar jonger dan Louis Andriessen, bleef Bon, de broer van de pianist en Stravinsky-bewerker Maarten, het symfonieorkest trouw, in tegenstelling tot de Notenkrakers. Elke noot is raak in de weergaloos gespeelde trilogie voor trompet, waarin Bon knipoogt naar Gershwins 'Summertime'. [...] IJselijk spannend, soms macaber, is het overdonderende pianotrio." (Huib Ramaer). Voor zijn compositie 'Games' voor orkest ontvangt hij de Jeugd en Muziekprijs.

1971

Willem Frederik Bon volgt al vanaf 1967 verscheidene dirigentencursussen in binnen- en buitenland, waarbij vooral Milan Horvat, Jean Fournet, Dean Dixon en Herbert von Karajan een grote betekenis voor hem hebben. Voor zijn eindexamen van het conservatorium dirigeert Bon zelf de première van zijn 'Symfonie no. 2, Les prédictions' (1970). Hij ontvangt de Compositieprijs van het Ministerie van CRM.en wordt hoofdleraar compositie aan het Conservatorium in Groningen.

1972 - 1975

Bij kamerorkest Amsterdam Sinfonietta wordt Willem Frederik Bon dirigent. In 1973 wordt hij assistent-dirigent van het Concertgebouworkest en daarnaast gastdirigent bij verschillende andere Nederlandse orkesten. Ook legt hij zich toe op jeugdconcerten.

Amsterdam Sinfonietta Koninklijk Concertgebouworkest

1976 - 1979

Bon componeert zijn grootste werk 'Les quatre saisons de Verlaine' voor sopraan, mezzosopraan, bariton, tenor en orkest. In 1977 wordt hij vaste dirigent van twee Noorse orkesten.

1979

Het meest bekende resultaat van zijn focus op de jeugd ziet het levenslicht: Willem Frederik Bon zet het boek 'Erik of het kleine insectenboek' van Godfried Bomans op muziek. De personages worden uitgebeeld door instrumenten en thema's: Eriks thema door de hobo, dat van de slak door een trage tuba en het fladderende vlindermotief door een fluit en piccolo.

1983

Willem Frederik Bon overlijdt op 14 april in Nijeholtpade aan een hersentumor.

1986

Na het overlijden van Willem Frederik Bon beleven nog een paar werken hun première, waaronder zijn 'Requiem' (1967) voor koor en strijkorkest, opgedragen aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Zijn broer Maarten Bon voltooit het nagelaten 'Concertino voor piano en orkest' uit 1964.

Discografie Willem Frederik Bon

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Willem Frederik Bon

Audio/Video Willem Frederik Bon

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer