Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

WILLEM KES

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

16-02-1856 - 22-02-1934

Genre

componist, dirigent, klassiek, viool

Willem Kes

De dirigent Willem Kes is streng voor zijn orkestmusici: wie bij repetities te laat komt kan rekenen op een boete. Ook moeten slecht spelende muzikanten nablijven en ter plekke hun partij studeren. Het publiek moet er ook aan geloven: geen geklets of consumpties tijdens uitvoeringen.
Volledige biografie...

Instrumenten

componist, dirigent, viool

Biografie Willem Kes

De dirigent Willem Kes is streng voor zijn orkestmusici: wie bij repetities te laat komt kan rekenen op een boete. Ook moeten slecht spelende muzikanten nablijven en ter plekke hun partij studeren. Het publiek moet er ook aan geloven: geen geklets of consumpties tijdens uitvoeringen.

1856 - 1870

Willem Kes wordt op 16 februari 1856 geboren te Dordrecht. Hij volgt piano- en vioolles en krijgt ook onderwijs in compositie van kapelmeester A.J.F. Böhme.

1871 - 1874

In 1871 gaat Willem Kes in Leipzig viool studeren bij Ferdinand David.

1875 - 1876

Willem Kes vervolgt zijn vioolstudie bij Henryk Wieniawski in Brussel. In Berlijn studeert hij verder bij de violist Joseph Joachim. Daarnaast volgt hij muziektheorie en compositie bij Friedrich Kiel en Woldemar Bargiel.

1877 - 1887

In 1877 wordt Willem Kes benoemd tot concertmeester van het Amsterdamse Parkorkest. Als dirigent gaat hij van 1879 tot 1889 aan de slag bij Toonkunst in Dordrecht en vanaf 1883 bij het Amsterdamse Parkorkest. Ondertussen maakt Willem Kes als vioolsolist tournees door heel Nederland en speelt in Leipzig in 1881.
Op 21 december 1883 vindt de oprichtingsvergadering plaats van De Orchest-Vereeniging. In deze vergadering wordt de 27-jarige Dordtenaar Willem Kes benoemd tot dirigent. Op 3 april 1884 geeft De Orchest-Vereeniging haar eerste concert in de schouwburg aan de Cornelis de Wittstraat. Op het programma staan werken van Beethoven, Berlioz, Staden en Mendelssohn- Bartholdy.

1888 - 1894

In 1888 wordt Willem Kes gevraagd een orkest voor het nieuw gebouwde Concertgebouw in Amsterdam te formeren en wordt zodoende de eerste chef-dirigent. Op 3 november dirigeert hij het inaugurele concert. Door zijn inzet groeit dit orkest uit tot een kwalitatief hoogstaand ensemble met internationale bekendheid waarover Richard Strauss in 1897 zegt: "Wirklich prachtvoll, voll Jugendfrische und Begeisterung". Met het Concertgebouworkest voert Kes nieuwe werken uit van componisten als Richard Strauss, Dvorak, Stanford, Chausson, Tsjaikovsky, Chabrier en d'Indy. In 1890 start Kes een opleiding voor orkestmusici binnen het Concertgebouw.

Koninklijk Concertgebouworkest

1895 - 1897

In 1895 volgt Kes in Glasgow de dirigent George Henschel op. Hij aanvaardt de benoeming tot dirigent van het Royal Scottish National Orchestra en neemt afscheid van het Concertgebouworkest. Zijn functie in Amsterdam wordt opgevolgd door de dirigent Willem Mengelberg. Tijdens het afscheidsconcert speelt Mengelberg de pianosolo in het eerste pianoconcert in Es gr.t. (S.124) van Liszt. Vele vooraanstaande musici weet Kes naar Amsterdam te halen, zoals de violisten Pablo de Sarasate en Joseph Joachim en de pianist Eugen d'Albert.

Willem Mengelberg

1898 - 1904

Vanuit Schotland verhuist Willem Kes naar Moskou om daar van 1898 tot 1900 de Moscow Philharmonic Society te dirigeren. In 1901 wordt Kes aangesteld als dirigent van de Theateracademie in Moskou.

1905 - 1925

In 1905 keert Kes terug naar Duitsland waar hij General-Musikdirektor wordt van het Musikinstitut en de Musikverein te Koblenz.

1926 - 1933

In 1926 trekt Willem Kes zich terug uit het concertleven.

1934

Willem Kes overlijdt in München op 22 februari 1934.

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Willem Kes

Audio/Video Willem Kes

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer