Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

WILLEM NIJHOLT

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Foto genomen voor de KRO, 1978 (Bron: fotocollectie Beeld en Geluid)

Periode

19-07-1934 - heden

Genre

cabaret, Gouden Harp, luisterlied, musical, Nederlandstalig, zang

Online

Beeld en Geluidwiki

Willem Nijholt

Willem Nijholt is een veelzijdig Nederlands acteur, danser en zanger. Zijn werk op het toneel, in musicals, speelfilms, televisieprogramma's, liedjesprogramma's en cabaretvoorstellingen spreekt een groot publiek aan. Vanaf september 2008 is hij in Nijmegen artistiek adviseur bij De Willem Nijholt Academie (WNA) voor Musical- en Muziektheater.
Volledige biografie...

Instrumenten

zang

Genoemd in de biografie van

1967   Jasperina de Jong
1971   Wim Sonneveld
1975   Neerlands Hoop
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Willem Nijholt

Willem Nijholt is een veelzijdig Nederlands acteur, danser en zanger. Zijn werk op het toneel, in musicals, speelfilms, televisieprogramma's, liedjesprogramma's en cabaretvoorstellingen spreekt een groot publiek aan. Vanaf september 2008 is hij in Nijmegen artistiek adviseur bij De Willem Nijholt Academie (WNA) voor Musical- en Muziektheater.

1934 - 1961

Willem Adrianus Nijholt wordt op 19 juli 1934 geboren op Gombong in Nederlands-Indië als zoon van een KNIL-instructeur. Als de oorlog uitbreekt belandt Nijholt op zijn achtste in een Japans interneringskamp en raakt hij met zijn broertje en zusje enige tijd gescheiden van zijn ouders. Na de Tweede Wereldoorlog verhuist het gezin naar Nijmegen. Nijholt volgt de HBS, kiest korte tijd voor de Marine (waar hij na drie maanden vertrekt met S5) en meldt zich op zijn 23ste aan voor de Amsterdamse Toneelschool waar hij onder meer les krijgt van Ton Lutz. In zijn eindexamenjaar speelt hij in de producties Man Der Toekomst, Doden Zonder Graf en Shakespeare's De Storm. Lutz brengt hem onder bij het Rotterdams Toneel. Willem Nijholts eerste televisieoptreden is in De Huzaren (1960). Zijn eerste musicalervaring krijgt hij in de rol van Douceur in Irma La Douce (1961).

1962 - 1966

Na onder meer de rol van Valvert in Cyrano De Bergerac speelt de acteur in 1962 zijn eerste grotere rol in Commissaris Fennedy van Gerard Reve. Nijholt heeft een korte affaire met Reve. In 1963 verruilt hij het Rotterdams Toneel voor de Nederlandse Comedie waar hij Hans Croiset vervangt. Tijdens het I.C.C. Concours 1963 voor jonge 'tonelisten' wint Nijholt de tweede prijs met een monoloog van Anouilh en het lied The Irish Ballad. De acteur wisselt theater (o.a. Het Sprookje Van De Wolf in 1964 en Een Verwarrend Nachtje in 1966) af met televisie (o.a. Schuld En Boete in 1963 en Majoor Barbara in 1964).

1967 - 1969

Tijdens de musical De Stunt, waarin Willem Nijholt de rol vertolkt van kapper Nero Blijdenstein, staat hij op het podium naast vedette Jasperina de Jong. Terug bij het Rotterdams Toneel speelt hij Romeo in Romeo & Julia (1968) met Rick Nicolet als Julia. Met Nicolet speelt hij daarna ook in Nu van John Osborne. Omdat de sfeer bij het gezelschap hem niet bevalt, keert Nijholt na één seizoen terug bij de Nederlandse Comedie. Na een van de uitvoeringen van De Storm (1969) van Shakespeare, met Nijholt in de rol van Ariël, wordt tijdens het slotapplaus met tomaten gegooid. Het is niet de enige actie van Aktie Tomaat waarmee de acteur wordt geconfronteerd. Ook de uitvoering van Toller (1969) wordt verstoord, onder meer door geïnfiltreerde figuranten. Aangeslagen stopt Willem Nijholt een tijdje met toneel.

Jasperina de Jong

1970 - 1975

Op aanraden van actrice Marjan Berk vraag cabaretier Wim Sonneveld Willem Nijholt in zijn team waar ook Gorrie van Gorp deel van uitmaakt. De acteur is dan al een bekende Nederlander aan het worden en vooral bij de jeugd populair dankzij zijn rol van Koen de Graaf in de televisieserie Oebele (1968-1972). Uit de serie komt Kunt U Mij De Weg Naar Hamelen Vertellen, Mijnheer? voort waarin Nijholt te zien is als Clovis van Wamp. Met Conny Stuart speelt Willem Nijholt in de musical Wat Een Planeet (1973), geschreven door Annie M.G. Schmidt met Harry Bannink als componist en Paddy Stone als regisseur/choreograaf. Tijdens de tournee hoort Nijholt het nieuws dat Wim Sonneveld op 8 maart 1974 overlijdt. Op televisie doet de acteur veel stof opwaaien met gewaagde scènes samen met Pleuni Touw in het televisiesucces De Stille Kracht (1974). Ton Lutz ziet Nijholts activiteiten in musicals met lede ogen aan en vraagt de acteur voor De Stilte Aan De Andere Kant Van De Heg (1975). Nijholt kan het zingen en dansen niet laten en gaat in op de uitnodiging van Neerlands Hoop om de rol van stamhoofd te spelen in hun eerste en enige musical Een Kannibaal Als Jij En Ik (1975). Het gezelschap, met ook Corrie van Gorp, heeft veel plezier in de musical en krijgt goede recensies, maar het stuk is geen doorslaand succes.

Annie M.G. Schmidt Conny Stuart Harry Bannink Neerlands Hoop Wim Sonneveld

1976 - 1979

Na het toneelstuk Een Doos Vol Kruimels (1976) van Neil Simon, met onder meer Josephine van Gasteren en Marja Liewen, krijgt Nijholt naast Trudy Labij de hoofdrol in Foxtrot (1977) van Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink over een plattelandsmeisje dat in de grote stad in een artistiek milieu terechtkomt en daar verliefd wordt op een homoseksuele jongen. Het jeugdige publiek volgt Nijholts avonturen in de spannende, dertiendelige jeugdserie De Kris Pusaka (1977-1978) die zich afspeelt in Indonesië. In 1977 werd de acteur onderscheiden met de Johan Kaart Prijs. Voor de serie keert Nijholt na dertig jaar terug op zijn geboortegrond. Na het liedjesprogramma Alle Laatjes Open (1979) met Conny Stuart, op teksten van Schmidt, Guus Vleugel en Michel van der Plas, heeft Willem Nijholt even genoeg van musicals.

Guus Vleugel

1980 - 1985

De jaren tachtig beginnen met wat Nijholt zelf als een van zijn meest geslaagde creaties beschouwd: de rol van componist Salieri in de toneelstuk Amadeus (1980). Nijholt is ook als regisseur actief voor de musical Onder De Vlag Van Hollywood (1980). Tijdens de uitvoering van De Olifantman (1981), onder regie van Eddy Habbema, speelt Nijholt voor het eerst samen met Anne Wil Blankers. In Kinderen Van Een Mindere God (1981) is Rick Nicolet zijn tegenspeelster. In 1980 en 1981 presenteert Willem Nijholt de eerste twee afleveringen van Kinderen Voor Kinderen. De acteur moet samen met actrice Linda van Dyck de uitvoering van het toneelstuk Sukses (1982) combineren met de opnamen van de televisieserie Willem Van Oranje. In 1984 speelt hij het solostuk De Val van Albert Camus. Na de film Daniël uit 1971 is zijn rol van oom Henri in Ciske De Rat (1984) een van de weinige keren dat de acteur voor de filmcamera staat. In zijn soloprogramma De Willem Nijholt Show (1985) verwerkt Nijholt voor het eerst zijn ervaringen in het Jappenkamp, onder meer in het nummer Kiotske, Kere, Naore.

Kinderen Voor Kinderen

1986 - 1990

De acteur kruipt in de huid van Frank Sinatra in het televisiestuk Reagan: Let's Finish The Job (1986) (Nijholt was in 1975 bij Sinatra's optreden in het Concertgebouw). Hij is regisseur van de door Seth Gaaikema geschreven musical Publiek (1986). Nijholt noemt zijn werk in het televisiestuk Maarten En Maarten (Eric Oosthoek, 1987) het beste dat hij ooit op televisie heeft laten zien. Voor de titelrol van de speelfilm Havinck (Frans Weisz, 1987) krijgt hij een Gouden Kalf. Ook de eindexamenfilm Alaska (1989) van latere Oscarwinnaar Mike van Diem levert, mede dankzij de rol van Willem Nijholt, een Gouden Kalf op. Op het toneel is hij in deze periode te zien in Memoires: Het Leven Van Sarah Bernhardt (1988), De Verbroken Code (1988) van Hugh Whitemore, de musical Cabaret (1989) voor Joop van den Ende met Alexandra van Marken als Sally Bowles (de cast wint een Edison Lichte Muziek in de categorie Muzikaal/Theater/Cabaret/Chanson), en Private Lives (1991) van Noël Coward.

Alexandra van Marken

1991 - 1995

Willem Nijholt is op televisie te zien in onder meer Bij Nader Inzien (1991), Oog In Oog (1991), De Nietsnut (1992) en Op Afbetaling (1993). Van Noël Coward voert hij De Markiezin (1992) en Later Is Te Laat (1994) uit. Voor de uitvoering van T.S. Eliots Moord In De Kathedraal wordt de Sint Bavo in Haarlem gebruikt als locatie. Nijholt is blij verrast als regisseur Ivo van Hove hem uitnodigt mee te doen als Claudius in Hamlet (1993) door het Zuidelijk Toneel. Na een val moet Nijholt noodgedwongen enkele uitvoeringen op krukken acteren. Voor het Nationale Toneel speelt hij in 1993 in Kleine Zielen. Het televisiestuk Respect (1994), met Antonie Kamerling als tegenspeler, is geschreven door Robert Long. In het televisiestuk Wie Aus Weiter Ferne (1994) speelt Nijholt een gedreven dirigent. Voor de rol laat de acteur zich inspireren door Edo de Waart en Leonard Bernstein. In de bioscoop is hij te zien de speelfilm Hoogste Tijd (Frans Weisz, 1995) in de rol van Etienne. Rijk de Gooyer wint voor de hoofdrol in deze film een Gouden Kalf. Nijholt is Cole Porter in de productie You're The Top (1995/1996). 'Nijholt geniale Porter in musical met diepgang,' kopt de recensie in De Volkskrant. 'Niemand die met zo veel ogenschijnlijk gemak de elegance, het snobisme en de ondeugd, maar ook de verveling en de verbittering van zo'n succesvol man kan vertolken als hij,' schrijft de NRC. De rol levert hem een nominatie op voor een Louis d'Or.

Edo de Waart Rijk de Gooyer Robert Long

1996 - 2000

De tweede helft van de jaren negentig staat grotendeels in het teken van Miss Saigon. Willem Nijholt is in deze musical De Regelaar. De dagbladrecensenten zijn lyrisch over zijn vertolking. Voor zijn bijdrage aan het VPRO-jeugdprogramma Masterclass Acteren (1998) krijgt Nijholt het Gouden Varken. Met Gerrie van der Klei speelt hij in de muzikale productie En Nu Wij (1998). Willem Nijholt krijgt op 15 februari 1999 uit handen van stichting Conamus in de RAI een Gouden Harp uitgereikt. Na de allerlaatste uitvoering van Miss Saigon, op 4 juli 1999, wordt in het Circustheater in Scheveningen een bronzen beeld van het hoofd van Willlem Nijholt onthuld, gemaakt door beeldhouwer Kees Verkade in opdracht van Joop van den Ende. Na Arjan Ederveen neemt de acteur de rol van Fagin voor zijn rekening in de musical Oliver!

2001 - 2009

Willem Nijholt gaat met zangeres Greetje Kauffeld en The Small Big Band van Johan Plomp op tournee met het programma The Award Winners (2000) waarin ze bekroonde Amerikaanse, Franse, Duitse en Nederlandse liedjes uitvoeren. In het nieuwe millennium speelt hij rollen in de kinderspeelfilms Pietje Bell (zowel in deel 1 als deel 2) en De Griezelbus (2005). In 2002 doet Nijholt nog eenmaal een stuk van Noël Coward en staat hij met Anne Wil Blankers en Pleuni Touw op de bühne met Lied In De Schemering. Tijdens de productie De Vrouw Die Haar Man Opvrat (2004) wordt bij Nijholt een gezwel in zijn keel aangetroffen. Na zijn operatie bouwt hij zijn carrière in het theater af. Hij moet de aangeboden rol van Higgins in de musical My Fair Lady (2006) afzeggen en is alleen nog te zien in het toneelstuk Perfect Wedding (2007-2008) van Toneelgroep Amsterdam waar hij de rol overneemt van de overleden acteur Joop Admiraal. Op televisie maakt Nijholt deel uit van de jury in de talentenjachten Op Zoek Naar Evita (2007), Op Zoek Naar Joseph (2008) en Op Zoek Naar Mary Poppins (2009). Vanaf september 2008 is zijn naam verbonden aan de musicalopleiding van het ROC in Nijmegen. In 2009 verschijnt de biografie Willem Nijholt, geschreven door theaterwetenschapper Hilde Scholten en journalist Ruud Buurman. Op de slotdag van de nationale leescampagne Nederland Leest treedt Nijholt eenmalig op in Carré waar hij op 20 november uit Oeroeg voordraagt, in een theaterbewerking van Yvonne Keuls.

Greetje Kauffeld

2010 - 2011

Willem Nijholt maakt met Erwin van Lambaart en Pia Douwes deel uit van de jury van Op Zoek Naar Zorro. In deze vierde van de reeks talentenshows Op Zoek Naar ... wordt gezocht naar een hoofdrolspeler voor de Nederlandstalige productie van de musical Zorro. Tijdens de jaarlijkse lintjesregen wordt Willem Nijholt in 2011 bevorderd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Het boek Met Bonzend Hart: Brieven Aan Hella Haasse, uitgegeven door Querido, is een biografie samengesteld uit de brieven van Willem Nijholt aan Hella S. Haasse. De twee kennen elkaar sinds hun bijdrage in 1996 aan het televisieprogramma Villa Felderhof van Rik Felderhof.

Discografie Willem Nijholt

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Willem Nijholt

Audio/Video Willem Nijholt

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer