Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

WILLEM STOPPELENBURG

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1943 - heden

Genre

hedendaags

Online

www.willemstoppelenburg.com

Biografie Willem Stoppelenburg

Wim Stoppelenburg werd geboren op 25 maart 1943 te Berkenwoude. Opleiding Na de middelbare school in Gouda voltooide hij in Rotterdam de onderwijzersopleiding. Hij verhuisde in 1966 naar Groningen en studeerde aan het Stedelijk Conservatorium piano, (alt)viool, schoolmuziek (1970) en orkestdirectie (1973). Hij vervolgde deze laatste studie bij Anton Kersjes aan het ...
Volledige biografie...

Biografie Willem Stoppelenburg

1943

Wim Stoppelenburg werd geboren op 25 maart 1943 te Berkenwoude.


Opleiding

Na de middelbare school in Gouda voltooide hij in Rotterdam de onderwijzersopleiding. Hij verhuisde in 1966 naar Groningen en studeerde aan het Stedelijk Conservatorium piano, (alt)viool, schoolmuziek (1970) en orkestdirectie (1973). Hij vervolgde deze laatste studie bij Anton Kersjes aan het Amsterdams Conservatorium en nam intussen deel aan dirigentencursussen (Salzburg, Wenen, Hilversum).Hij volgde instrumentatielessen bij Hans Henkemans, maar is als componist autodidact.


Activiteiten

Van 1966 tot 1985 was hij muziekdocent in Appingedam, Winschoten en Meppel. Hij maakte veel arrangementen voor het toenmalige Overijssels Philharmonisch Orkest, waarvoor hij de jeugdconcerten mede voorbereidde en leidde. Hij was enige jaren dirigent van studentenorkesten in Groningen (Bragi) en Enschede (Musica Silvestra) en leidde diverse oratoriumverenigingen in het noorden en midden van Nederland. De laatste jaren is hij meestentijds als dirigent en pianist actief in projecten met nieuwe muziek uit Noord-Nederland. Verder treedt hij op als pianobegeleider. Sinds 1988 is hij voorzitter van de Stichting Noordelijke Componisten. In Noord-Nederland is hij bekend als publicist en muziekrecensent.


Composities

Zijn reeds tamelijk omvangrijk oeuvre omvat diverse genres: koormuziek (met en zonder begeleiding), instrumentale kamermuziek (o.a. de serie De kleine kamermuziek, twee Pianotrio's (1996), Strijkkwartet (1996), Lassusvariaties (2003) voor blaaskwintet), liederencycli waaronder Het liedboek van Meng Jiao (1993), symfonische muziek waaronder de Westerbork Symfonie (1992), symfonische blaasmuziek (o.a. Schiermonnikoog (1984) en twee opera's: Salto mortale (1980) op een libretto van Belcampo, en Het uitstel (1990) over het leven van Van Gogh.


Prijzen

In 1998 ontving hij de Culturele Prijs van Drenthe.

Anton Kersjes

In de discografie worden officiƫle opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Willem Stoppelenburg

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer