Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

WILLEM VAN DER BILT

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1901 - 08-01-1990

Genre

componist, klassiek

Willem van der Bilt

Willem van der Bilt heeft tot op hoge leeftijd zijn beroep - tandarts - uitgeoefend. Maar zijn leven is 'muziek' in hart en ziel, hij is in wezen meer musicus dan tandarts. Tot zijn vele muziekvrienden behoren Karel Mengelberg en Jo Vincent, die hij in 1932 al begeleidt. In zijn ...
Volledige biografie...

Instrumenten

componist

Biografie Willem van der Bilt

Willem van der Bilt heeft tot op hoge leeftijd zijn beroep - tandarts - uitgeoefend. Maar zijn leven is 'muziek' in hart en ziel, hij is in wezen meer musicus dan tandarts. Tot zijn vele muziekvrienden behoren Karel Mengelberg en Jo Vincent, die hij in 1932 al begeleidt. In zijn woning in Amsterdam en later Blaricum worden vele huisconcerten gegeven met onder anderen de cellist Frits Gaillard en de violist Paul Godwin. In zijn composities voor piano zijn zijn grote voorbeelden Frédéric Chopin, Edvard Grieg, Sergej Rachmaninov, Robert Schumann, Maurice Ravel, Isaac Albéniz en Manuel de Falla. Enige titels zijn: Burleske (1937), Marche funebre (1945) en Pianosuite (1977). Ook componeert hij een aantal liederen voor zangstem en piano.

1901 - 1990

Willem van der Bilt wordt in 1901 te Amsterdam geboren. Hij krijgt zijn eerste pianolessen van zijn vader. Naast zijn opleiding tot tandarts studeert Van der Bilt in de dertiger jaren piano en compositie bij Maurice van IJzer. Componisten Henk Badings en Bertus van Lier hebben ook bijgedragen aan zijn muzikale ontwikkeling. Begin vijftiger jaren, zelfs tot op late leeftijd, heeft hij pianoles van Jaap Spaanderman. Van der Bilt overlijdt op 8 januari 1990 in Blaricum.

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Willem van der Bilt

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer