Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

WILLY SCHOBBEN

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Willy Schobben

Periode

1915 - 2009

Genre

amusementsmuziek, instrumentaal, trompet

Willy Schobben

Willy Schobben (1915-2009) is een trompettist en orkestleider uit Limburg. In de eerste helft van de jaren zestig heeft hij wereldwijd zijn grootste successen met singles als Mexico en Heisser Sand. Vanaf de jaren zeventig is Schobben voornamelijk actief als orkestleider van Limburgse harmonieorkesten. De trompettist is Ridder in de ...
Volledige biografie...

Instrumenten

trompet

Genoemd in de biografie van

1948   John Kristel

Biografie Willy Schobben

Willy Schobben (1915-2009) is een trompettist en orkestleider uit Limburg. In de eerste helft van de jaren zestig heeft hij wereldwijd zijn grootste successen met singles als Mexico en Heisser Sand. Vanaf de jaren zeventig is Schobben voornamelijk actief als orkestleider van Limburgse harmonieorkesten. De trompettist is Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

In bezetting van

Skymasters   trompet

1915 - 1960

Ondanks zijn zwakke longen mag Willy Schobben (Maastricht, 5 september 1915) al op zijn zesde trompet spelen in de de plaatselijke harmonie waar zijn vader voorzitter van is. Hij is veertien als hij een klassieke opleiding volgt aan het muzieklyceum te Maastricht. In 1929 wordt hij trompettist in het Maastrichts stedelijk orkest, het latere Limburgs Symfonie Orkest. In 1941 ontvlucht de muzikant bezet Nederland en verblijft hij enige tijd in Zwitserland. In deze periode componeert hij onder meer zijn latere succesnummer Trumpet Tango en speelt hij samen met organist Pierre Palla en zangeres Vera Lynn. Na de oorlogsjaren gaat Schobben naar Hilversum en maakt hij deel uit van The Skymasters, het radio-orkest van de Avro. Begin jaren vijftig richt de trompettist zijn eigen orkest op waarmee hij optreedt in binnen- en buitenland.

Skymasters

1961 - 1966

De single Mexico wordt een grote hit. In Nederland alleen gaan er meer dan 100.000 van de single over de toonbank. Het levert hem een gouden plaat en zelfs een gouden trompet op. Platen van Willy Schobben worden wereldwijd uitgebracht, in de Verenigde Staten onder meer via het label Reprise. Meerdere hitsuccessen volgen met de singles Ching Ching (Happy Jose), Heisser Sand en Java. De single Benfica is opgedragen aan de gelijknamige Portugese voetbalploeg. Willy Schobben reist de wereld over voor optredens, onder meer in Kopenhagen tijdens een televisieshow met Bing Crosby, Bob Hope en Betsy Duncan. In eigen land treedt hij onder andere op voor koningin Juliana en de Britse koningin Elizabeth.

1965

Als dirigent behaalt Willy Schobben in oktober 1965 samen met Koninklijke Harmonie De Bazuin uit Gorinchem de eerste plaatst tijdens een concours in Kaatsheuvel.

1967 - 1973

Tijdens het WK Schaatsen in Oslo in 1967 verzorgt Willy Schobben op verzoek van Kees Verkerk een optreden voor de schaatskampioen. Hij levert een gastbijdrage op de single Adagio (1968) van De Maskers. Schobben woont enige tijd in Utrecht, maar verhuist in oktober 1972 naar Nuth. Terug in Limburg met zijn Deense vrouw is Schobben in 1972 enige tijd dirigent van Harmonie St. Cecilia te Susteren. Als orkestleider van Harmonie Beesel speelt hij meer populair repertoire dan het gebruikelijke harmoniegenre. Met het orkest staat hij in Nederland en Duitsland (o.a. het Grugapark te Essen en de Stadthalle in Mönchengladbach). Schobben verlaat het orkest begin 1978.

ZZ en de Maskers

1974 - 1980

Willy Schobben Door zijn drukke werk als orkestleider (ook voor harmonieën in Zwijndrecht, Tegelen en Nuth) heeft hij geen tijd meer om zelf trompet te spelen. 'Incidenteel wil ik voor een of ander liefdadig doel nog wel eens blazen,' vertelt hij in een interview, 'maar voor de rest moet de trompet voortaan de ijskast in.' Vanaf de jaren tachtig pakt hij zijn instrument weer geregeld op.

1999

Op 84jarige leeftijd brengt Willy Schobben de cd Voice Of The Trumpet uit. Het album bevat een mengeling van nieuwe en bestaande nummers als Pavane In Blue, Spanish Eyes en Danke Schön.

2004

De trompettist is nog steeds actief. Elke dag speelt hij enkele uren trompet in de plaatselijke muziekstudio van zijn woonplaats Kerkrade waar hij woont met zijn vrouw Lie Grooten. Voor orkestleider Danny Malando arrangeert hij de trompettango Second Tango.

Malando

2005

Op negentigjarige leeftijd doet Schobben zijn allerlaatste concert samen met een jubileumorkest vol oudgedienden.

2009

Na een kort ziekbed thuis in Kerkrade overlijdt Willy Schobben op 25 maart op 93-jarige leeftijd.

Discografie Willy Schobben

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Willy Schobben

Audio/Video Willy Schobben

Video Willy Schobben

Willy Schobben ♪ Chalana ♫
Willy Schobben ♪ Chalana ♫
Willy Schobben ♪ Daar Gaa...
Willy Schobben ♪ Daar Gaat Ze ♫
Willy Schobben ♪ Kon ik m...
Willy Schobben ♪ Kon ik maar even bij je zijn ♫
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Willy Schobben ♪ Chalana ♫

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer