Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

WILMA

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Wilma

Periode

1957 - heden

Genre

amusementsmuziek, levenslied, Nederlandstalig, zang

Online

Officiële website

Wilma

Op aandringen van haar ambitieuze (en gescheiden) vader wordt Wilma Landkroon op 11-jarige leeftijd door Gert Timmerman 'ontdekt'. Wilma is het muzikale antwoord op kindersterretje Heintje; haar eerste single is een antwoordlied op Ich Bau Dir Ein Schloss van Heintje: Heintje (Bau Ein Schloss Für Mich). Haar eerste drie hits ...
Volledige biografie...

Instrumenten

zang

Genoemd in de biografie van

1968   Gert & Hermien
1970   Vader Abraham
1971   Vader Abraham
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Wilma

Op aandringen van haar ambitieuze (en gescheiden) vader wordt Wilma Landkroon op 11-jarige leeftijd door Gert Timmerman 'ontdekt'. Wilma is het muzikale antwoord op kindersterretje Heintje; haar eerste single is een antwoordlied op Ich Bau Dir Ein Schloss van Heintje: Heintje (Bau Ein Schloss Für Mich). Haar eerste drie hits zijn geproduceerd door Gert Timmerman. Later ontfermt Pierre Kartner zich over haar. Tussen 1968 en 1972 heeft Wilma acht hits in de top 40, waaronder een nummer-1 duet met Vader Abraham: Zou Het Erg Zijn Lieve Opa. Een poging tot een wat volwassener repertoire met de Makkers in 1973 mislukt. Nadien raakt Wilma diverse malen in opspraak en in aanraking met de politie door recalcitrant gedrag.

1968

Heintje (Bau Ein Schloss Für Mich) is de eerste single van Wilma (Enschede, 28 april 1957), een 11-jarig kindsterretje dat door Gert Timmerman wordt gelanceerd als tegenhanger van Heintje. Van de single worden 500.000 exemplaren verkocht, met name in Duitsland.

Gert & Hermien Heintje

1969

Een Klomp Met Een Zeiltje en 80 Rode Rozen zijn redelijk grote hits. Ze speelt bijrollen in drie Duitse films waaronder Unser Doktor Ist Der Beste van regisseur
Harald Vock. Eind 1969 stopt de samenwerking met Gert Timmerman. De productie van de platen komt in handen van de Duitse producer Klaus Lorenzen. Timmerman brengt Wilma onder bij manager Ben Essing (volgens Wilma vangt hij daarvoor 30.000 gulden), de man die The Beatles naar Blokker haalde. Essing regelt woonruimte voor Wilma en haar vader in Oudorp (gemeente Alkmaar). Door de vele optredens (soms drie op 1 avond) en haar veeleisende vader gaat het slecht op school. Ze doet drie jaar over de zesde klas van de basisschool.

1971

Men probeert een wat minder kinderlijk repertoire voor Wilma te vinden. Pierre Kartner schrijft het nummer Zou Het Erg Zijn Lieve Opa. Hoewel het officieel een single is van Wilma en Vader Abraham blijft de bijdrage van Kartner beperkt tot het een aantal malen zingen van 'Nee mijn kleine meisje, als jij maar van me houdt.' Het duo trekt vooral de aandacht bij tv-optredens, waarbij de 13-jarige Wilma op de schoot van de dan pas 38-jarige 'opa' Kartner zit. Het duo tourt door het land met de Vader Abraham Show. De single staat twee weken op de eerste plaats van de Top 40 en wordt dan verdrongen door een ander Kartner-succes: Manuela. Het zangeresje reist in juli naar Canada om op te treden voor aldaar wonende Nederlanders. In november heeft Wilma nu echt solo een hit met Ik Heb Een Vraag. Met operettezanger John van Kesteren wordt Schenkt Man Sich Rosen In Tirol opgenomen.

Vader Abraham

1972

De carrière van Wilma is voorbij. Ze keert terug naar Enschede waar ze terecht komt in een kindertehuis.

1975

In maart komt Wilma in het nieuws als ze samen met een groepje vrienden gearresteerd wordt na inbraak en vernieling in hotel Atlanta te Enschede. Wilma trouwt op achttienjarige leeftijd. Niet lang daarna overlijden zowel haar vader als Ben Essing.

1981

Na een scheiding leeft ze met twee zonen in de buurt van haar moeder.

1994

Bij de brand van Wilma's huis gaan ondermeer haar gouden platen verloren. Ze probeert tevergeefs een comeback te maken met de single Het Leven Is Oneerlijk.

1995

Als ook de door haar broer geschreven single Recht Op Een Beetje Geluk geen hit wordt, keert Wilma de showbusiness definitief de rug toe.

2008

Tijdens de cd-presentatie van Wilma's broer Henny Thijssen in Enschede ontmoet Wilma zangeres Sylvia Corpièr. Corpièr weet Wilma over te halen samen een duet op te nemen. Het resultaat is de single Niets Of Niemand.

Sylvia Corpièr

2010

Zangeres Dorethé Roos zingt op haar single Nog Zo Klein over het leven van Wilma Landkroon. Het liedje is geschreven door Frank van Etten en broer Henny. Wilma is grootmoeder en vertelt in interviews dat ze nu alle rust heeft om ook de positieve dingen van haar kindertijd te zien.

Dorethé Roos Frank van Etten

Discografie Wilma

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Wilma

Audio/Video Wilma

Video Wilma

Wilma ♪ Zomer in Amsterd...
Wilma ♪  Zomer in Amsterdam ♫
Wilma ♪ Frühling In Acapu...
Wilma ♪ Frühling In Acapulco ♫
Wilma - Ouwe Vuurtorenwac...
Wilma - Ouwe Vuurtorenwachter (remake)
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Wilma - Ouwe Vuurtorenwachter (remake)

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer