Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

WOLFERT BREDERODE

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Wolfert Brederode quartet

Periode

10-05-1974 - heden

Genre

impro, jazz, piano

Online

Officiële website

Wolfert Brederode

Pianist Wolfert Brederode (Castricum, 10 mei 1974) studeert piano aan zowel de klassieke als de jazzafdeling van het Haags conservatorium. Zijn aldaar geperfectioneerde techniek stelt hem in staat een persoonlijke en poëtische stijl te ontwikkelen. Die kan hij uiten in zijn eigen groepen – zoals het trio, kwartet, kwintet en ...
Volledige biografie...

Instrumenten

piano

Genoemd in de biografie van

2009   Yuri Honing

Biografie Wolfert Brederode

Pianist Wolfert Brederode (Castricum, 10 mei 1974) studeert piano aan zowel de klassieke als de jazzafdeling van het Haags conservatorium. Zijn aldaar geperfectioneerde techniek stelt hem in staat een persoonlijke en poëtische stijl te ontwikkelen. Die kan hij uiten in zijn eigen groepen – zoals het trio, kwartet, kwintet en de groep Nimbus – maar ook als sideman bij zangeres Susanne Abbuehl en in het akoestische kwartet van saxofonist Yuri Honing. Daarnaast speelt Brederode in duo's met slagwerker Joost Lijbaart, pianist Martin Fondse en saxofonist Harry Sokal.

1997

Wolfert Brederode begint een eigen trio, met veteraan Eric Ineke op drums en Gulli Gudmundsson op bas. De groep maakt in 1997 zijn plaatdebuut op A-Records met de CD Alternate Views, zeven jaar later gevolgd door En Blanc Et Noir # 9, waarop saxofonist Jasper Blom als gast in drie nummers meespeelt. De Zwitsers-Nederlandse zangeres Susanne Abbuehl vraagt Brederode voor haar groep, die voor Evoke Records de CD I Am Rose opneemt. De pianist speelt ook in haar kwartet, dat internationaal doorbreekt met twee albums voor het prestigieuze ECM-label: April (2001) en Compass (2004).

Eric Ineke Gulli Gudmundsson Jasper Blom

1999

Brederode breidt zijn trio met trompettist Jarmo Hoogendijk en saxofonist Harry Sokal uit tot een kwintet (hoewel het trio ook zelfstandig blijft optreden). De groep heet aanvankelijk het Wolfert Brederode/Eric Ineke Quintet, maar later valt de naam van de drummer weg uit de groepsnaam. Het Wolfert Brederode Quntet brengt twee platen uit op A-Records: Trinity (1999) en Pictures Of You (2001).

Jarmo Hoogendijk

2000

Eric Ineke is ook de drummer in een andere nieuwe groep die Wolfert Brederode opricht: Nimbus. Naast hem is Aimée Povel de tweede drummer. Gitarist Florian Zenker, cellist Tom van Lent en rietblazer Christof May completeren de bijzondere bezetting, waarvoor Brederode de meeste composities aandraagt. Na het plaatdebuut Far Enough (2000) volgt in 2003 de CD Festina Lente, waarop de Amerikaanse sopraansaxofonist David Liebman als gast meespeelt.

2001

De Duitse zangeres Anette von Eichel vraagt Brederode als pianist in haar groep, waarmee ze in 2001 in eigen beheer de CD Welcome To My World opneemt. Drie jaar later volgt Get Out Now op het Double Moon-label van Challenge. Met de band van de Oostenrijkse saxofonist Michael Erian is Brederode te horen op de CD Isonzo.

2005

Wolfert Brederode en drummer Joost Lijbaart beginnen een duo, dat na een aantal concerten de muziek gaat maken bij de dansvoorstelling In/Tolerance van de jonge choreografe Lonneke van Leth. Ook maken ze muziek voor het luisterboek Schaduwkind van P.F. Thomése. In 2006 neemt het duo zijn eerste CD op, onder de titel One. Zangeres Natasza Kurek maakt gebruik van Brederodes kwaliteiten op haar CD Incantation.

Joost Lijbaart

2006

Manfred Eicher, baas van het ECM-label, kent Brederode al van de groep van Susanne Abbuehl, en vraagt hem voor een plaat onder eigen naam. Die neemt de pianist op met een nieuw, internationaal kwartet, met twee Zwitsers (klarinettist Claudio Puntin en drummer Samuel Rohrer) en de Noorse bassist Mats Eilertsen. De CD Currents verschijnt in 2007 op ECM.

2007

Binary Orchid is de naam van de nieuwe band van bassist Gulli Gudmundsson, waarin Wolfert Brederode te horen is op piano, Fender Rhodes, melodica, en effecten. De Noorse trompettist Arve Henriksen completeert de groep.

2008

Saxofonist Yuri Honing formeert een nieuw kwartet, waarin hij voor het eerst een pianist opneemt. Wolfert Brederode, bassist Frans van der Hoeven en drummer Joost Lijbaart vormen de ritmesectie. Met collega-pianist Martin Fondse start Brederode het duo Key Figures, waarin het tweetal naast piano ook melodica, vibrandoneon, (kerk-)orgel en Fender Rhodes speelt. Ook met saxofonist Harry Sokal, een van de blazers uit het inmiddels ter ziele gegane Wolfert Brederode Quintet, begint hij een duo onder de naam Stories.

Martin Fondse Yuri Honing

2010

In februari verschijnt de de gelijknamige CD van het duo Stories. Gedurende het jaar is Brederode veelvuldig op de internationale podia te zien met zijn eigen kwartet, Stories, het Yuri Honing Acoustic Quartet en Joost Lijbaart. In de tussentijd neemt hij ook nog een nieuw album op.

2011

Begin 2011 staat Wolfert Brederode op de planken met de theaterproductie Klaarlichte Nacht, rond de Belgische dichter Herman de Coninck. Ook acteur Felix Strategier en cellist Ernst Reijseger werken daaraan mee. In maart start Brederode weer een nieuw project, Batik. Een maand later verschijnt Post Scriptum van het Wolfert Broderode Quartet, wat het jaar daarvoor werd opgenomen.

Ernst Reijseger

2013

Brederode reist in januari mee met het Yuri Honing Acoustic Quartet voor twee optredens tijdens het Red Sea Jazz Festival in de Israëlische stad Eilat.

Discografie Wolfert Brederode

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Wolfert Brederode

Audio/Video Wolfert Brederode

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer