Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

WOLFGANG WIJDEVELD

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

wolfgang wijdeveld

Periode

09-05-1910 - 12-12-1985

Genre

componist, hedendaags, klassiek, piano

Online

Officiële website

Wolfgang Wijdeveld

Wolfgang Wijdeveld is de zoon van de bekende architect en graficus Hendrik Wijdeveld maar de muzikale aanleg heeft Wolfgang van zijn moeder, de celliste Ellen Kohn en zijn Pools-Joodse grootmoeder, pianiste Ruscha Schönfeld. Zij kende vele grote figuren als Johannes Brahms, Richard Strauss, Cosima Wagner, Max Reger en stichtte in 1850 ...
Volledige biografie...

Instrumenten

componist, piano

Biografie Wolfgang Wijdeveld

Wolfgang Wijdeveld is de zoon van de bekende architect en graficus Hendrik Wijdeveld maar de muzikale aanleg heeft Wolfgang van zijn moeder, de celliste Ellen Kohn en zijn Pools-Joodse grootmoeder, pianiste Ruscha Schönfeld. Zij kende vele grote figuren als Johannes Brahms, Richard Strauss, Cosima Wagner, Max Reger en stichtte in 1850 een conservatorium in haar woonplaats Gleiwitz, Opper-Silezië (nu Glivice, Polen). Wijdeveld werkt als pianist en componist bij verschillende balletgezelschappen. Hij componeert een tiental balletten voor één of twee piano's en orkest. Tot zijn belangrijkste composities behoren een 'Symphonische Ouverture' voor orkest, liederen, sonates voor piano en werken voor accordeon en voor gitaar. Naast het componeren is Wijdeveld muziekcriticus en pianodocent. Hij is jarenlang medewerker bij schoolconcerten en houdt lezingen voor volksuniversiteiten.

1910 - 1930

Wolfgang Wijdeveld is geborenop 9 mei 1910 in Den Haag. Hij volgt pianolessen bij Cornelius Berkhout en harmonielessen bij Willem van Warmelo. Aan het Conservatorium in Amsterdam studeert hij vervolgens piano bij Willem Andriessen, theorie bij Sem Dresden en Anton Tierie, en viool bij Cor Kint. Later krijgt hij nog zangles van Saar van Alphen en twee jaar compositieles van Willem Pijper.

1930 - 1954

Wijdeveld werkt als pianist en componist bij de balletten van Yvonne Georgi, Estelle Reed en het Ballet der Lage Landen. Hij maakt in 1939 een tournee door de Verenigde Staten met het Ballet Yvonne Georgi. Van 1940 tot 1946 is Wijdeveld directeur van de Stedelijke Muziekschool in Zwolle en in 1946 wordt hij benoemd tot hoofdleraar piano aan het Utrechts Conservatorium.

1954 - 1972

Wolfgang Wijdeveld is voorzitter van de Vereniging van Docenten van het Utrechts Conservatorium. Hij maakt als pianist in 1962 en 1963 een tournee door de Verenigde Staten samen met zijn vader die lezingen geeft. Vanaf 1962 is hij tevens docent methodiek aan het Utrechts Conservatorium. Van 1966 tot 1970 doceert hij piano en methodiek aan het Conservatorium in Arnhem. Daarnaast is Wijdeveld van 1956 tot 1968 muziekcriticus bij het dagblad Het Vrije Volk en in 1960 wordt hij voorzitter van de afdeling Amsterdam van de Koninklijke Nederlandse Toonkunstenaars Vereniging.

1985

Wolfgang Wijdeveld overlijdt in Laren op 12 december 1985.

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Wolfgang Wijdeveld

Audio/Video Wolfgang Wijdeveld

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer