Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

WOLTER KROES

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

24-12-1968 - heden

Genre

amusementsmuziek, Nederlandstalig, zang

Online

Officiële website

Wolter Kroes

Zanger van het populaire Nederlandstalige lied.
Volledige biografie...

Instrumenten

zang

Genoemd in de biografie van

1992   Ton Dijkman
1995   Linda Snoeij
1997   Will Maas
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Wolter Kroes

Zanger van het populaire Nederlandstalige lied.

1973

Al op vijfjarige leeftijd krijgt Wolter Kroes (Wormerveer, 24 december 1968) drumles van de Volendamse jazzdrummer Jan Keizer.

1984

Op advies van zijn ouders neemt Kroes zangles bij zangpedagoge Aleida van Dongen, de moeder van cabaretière Lenette van Dongen.

1988

Kroes wint een landelijke talentenjacht in Discotheek Tendance te Wormerveer. Hij wint met de cover Spanish Nights van Engelbert Humperdinck en zingt ook een eigen nummer (I Love The Way). Vanaf dat moment gaat zijn zangcarrière van start. Kroes' vader is tijdens optredens zijn geluidstechnicus.

1989

Kroes brengt een single uit bij platenmaatschappij Telstar. De titel: Ik Mis Je Elke Dag Een Beetje Meer. De single flopt.

1990

Het door Peter de Wijn geschreven Walking On The Moon komt uit op single op het label VNC. In eigen beheer maakt Kroes dan een muziekcassette met de titel Just For Real.

Peter de Wijn

1993

Kroes neemt bij Willem van Kooten's platenmaatschappij Red Bullet de single Mag Ik Je Knuffelbeer Zijn op. Een gedeelte van de opbrengst van dit plaatje gaat naar Artis, waar hij de plaat ook presenteert. De producer en arrangeur van Kroes is de Italiaan Giovanni Caminita. Vanwege de hooikoorts van Kroes wordt de debuutplaat opgenomen in Caminita's geboorteplaats Palermo op het Zuid-Italiaanse eiland Sicilië. Kroes zingt in De Plashoeve te Vinkeveen, de stamkroeg van André Hazes, samen met zijn muzikale held het nummer Droomland.

André Hazes

1994

De opbrengst van de single Dan Pas Voel Ik Mij Vrij schenkt Kroes aan het Kinderkankerfonds. Op 1 juli wordt de Wolter Kroes-fanclub opgericht (driehonderd leden in 1998).

1995

Kroes breekt door. De single Laat Me Los, geschreven door Theun de Winter, wordt een grote hit. Talloze radio- en televisie-optredens zijn het gevolg. Het album met dezelfde naam houdt het zeven weken uit in de cd top 50. Op die plaat doet Kroes onder andere een duet met Willeke Alberti. Het lied Ontroerend Goed is de leadsong van de gelijknamige show van televisieproducer John de Mol.

Theun de Winter

1997

Kroes brengt de cd De Wereld In uit. Op deze plaat met ballades en vrolijke uptempo-nummers wordt hij bijgestaan door ervaren musici als bijvoorbeeld drummer Ton Dijkman, saxofonist Kees ten Dam en gitarist Rob Winter. Het nummer Bolero, een van de vijf singles die van het album De Wereld In worden getrokken, wordt een hitje.

Kees ten Dam Rob Winter Ton Dijkman

1998

Kroes treft voorbereidingen voor zijn derde album, dat in de herfst van 1998 uitkomt. Er is ook een kind op komst.

1999

Het album laat op zich wachten, er verschijnt wel een nieuwe single getiteld Het Seizoen Van Ons.

2000

Het album Niemand Anders verschijnt.

2001

Niemand Anders, de derde single van het gelijknamige album, verschijnt in april.

2002

Wolter Kroes presenteert op 25 november zijn album 24 Uur Per Dag in de Heineken Music Hall.

2004

Wolter Kroes Wolter Kroes doet mee tijdens het Concert des Levens op 10 apirl in de Heineken Music Hall ter ere van Johnny Hoes. Tijdens de herdenking van André Hazes in de Amsterdam Arena, naar aanleiding van diens overlijden op 23 september, zingt Kroes samen met Peter Beense het lied Het Is Koud Zonder Jou. Op 1 november staat de zanger in Ahoy' Rotterdam. Tegelijk met zijn optreden verschijnt een speciale editie van de single Met De Gordijnen Dicht in de vorm van een keycord.

André Hazes Johnny Hoes Peter Beense

2005

De dvd Live In Ahoy' komt in februari binnen op de eerste plaats in de DVD Muziek Top 30. Het is de eerste nummer 1 hit van Wolter Kroes. Het vijfde studioalbum Laat Me Zweven bevat onder meer de single Wat Een Heerlijke Dag. De plaat verschijnt aan de vooravond van de twee optredens die Wolter Kroes op 11 en 12 december geeft in Ahoy'.

2006

Na de single Ik Voel Me Goed verschijnt in het kader van het wereldkampioenschap voetbal in Duitsland een WK-lied van Wolter Kroes samen met Harry Vermeegen. Het album Laat Me Zweven krijgt een Originele Rembrandt, een prijs van Stichting Nederlandse Muziek voor albums die zich onderscheiden door oorspronkelijke Nederlandse composities en/of teksten. Op 5 en 6 november geeft Kroes twee concerten in Ahoy'. Het verzamelalbum Langzaam bevat een bloemlezing van de beste langzame liedjes uit het repertoire van de zanger. De single Ik Heb De Hele Nacht Liggen Dromen (een variatie op de single uit 2000) is een samenwerking met het duo Guillermo & Tropical Danny, de makers van de zomerhit Toppertje. Kroes is op 19 december een van de gasten tijdens het kerstconcert van Cor Bakker in de St. Bavo te Haarlem.

Cor Bakker Guillermo & Tropical Danny

2007

Op 1 juni 2007 treedt Wolter in Heemskerk in het huwelijk met zijn vriendin Tessa. De single Niet Normaal, geschreven door het producersduo Fluitsma & Van Tijn, behaalt de vierde plaats van de hitparade. Het is de eerste single van het album Echt Niet Normaal dat begin 2008 uitkomt. De zanger levert met het nummer Donker Om Je Heen een bijdrage aan het duettenalbum Samen Met Dré waarop bekende vocalisten postuum een duet vertolken met André Hazes.

2008

Kroes' dochter Pamela doet in het voorjaar mee aan de musical Pinokkio. Op 22 en 23 februari staat Wolter Kroes live in de Heineken Music Hall. De zanger maakt deel uit van het eerbetoon Samen Met Dré dat op 26 mei plaatsvindt in de Amsterdam ArenA. Op deze avond zingen Nederlandstalige artiesten duetten met André Hazes. De in 2004 overleden Hazes wordt daarbij geprojecteerd op een groot scherm. Het duet Donker Om Je Heen verschijnt op single. Speciaal voor het EK Voetbal brengt Kroes de single Viva Hollandia uit. Hij behaalt hiermee voor het eerst in zijn carrière de hoogste plaats in de Top 40. Echt Niet Normaal (mei), het tiende album van Wolter Kroes, komt uit met een dvd met daarop onder meer live-beelden van zowel de Heineken Music Hall als Ahoy'. Het nummer Het Leven Is Te Mooi Om Waar Te Zijn is geschreven door Fluitsma & Van Tijn. De zanger breekt eind december tijdens de wintersportvakantie zijn been op vijf plaatsen.

Fluitsma & Van Tijn

2009

In april gaat Kroes opnieuw onder het mes voor een kleine operatie aan zijn been. Hij moet daarom enkele concerten afzeggen. Zijn geplande optreden op het Museumplein tijdens Koninginnedag gaat niet door uit piëteit met de slachtoffers van de aanslag op de Koninklijke familie in Apeldoorn.

2011

Wolter Kroes in 2011 Wolter Kroes is vanaf 19 maart elke zaterdagavond te zijn in de derde serie De Beste Zangers Van Nederland. In dit televisieprogramma van de Tros, dat is opgenomen in Zuid-Frankrijk en wordt gepresenteerd door acteur Victor Reinier, staat elke aflevering één zanger(es) centraal die voor de andere deelnemers een lied uitgekozen heeft om te zingen. De andere vocalisten zijn Xander de Buisonjé, Lange Frans, Glennis Grace, Peter Koelewijn, George Baker en Do. Kroes neemt het duet Breken Van De Lijn op met zangeres Pearl Jozefzoon, deelneemster aan The Voice Of Holland. De single is terug te vinden op het album Breken Van De Lijn, waarop de zanger zich van zijn serieuzere kant laat zien.

Anita Meyer Do George Baker Glennis Grace Lange Frans Pearl Jozefzoon Peter Koelewijn Xander de Buisonjé

2012

Wolter Kroes in 2012 Samen met Ernst Daniël Smid en Yes-R neemt Wolter Kroes een voetbalsingle op in het kader van het EK voetbal in Polen en Oekraïne. Ben Je Ook Voor Nederland? (De Geluksvogeltjesdans) wordt gezongen op de melodie van de Vogeltjesdans van de Electronica's. Het Nederlands elftal wordt in de eerste ronde uitgeschakeld, maar de single behaalt wel de gouden status. Twee jaar voordat de aftrap plaatsvindt van het WK in Brazilië maakt Wolter Kroes bekend in aanloop naar het toernooi diverse Braziliaanse artiesten te gaan opzoeken om muzikale samenwerking te bespreken. In oktober ontmoet Kroes in Nederland als eerste de zanger Gusttavo Lima aan wie hij zijn nieuwe single Meer Dan Ooit laat horen.

Ernst Daniël Smid Yes-R

2013

Wolter Kroes doet mee aan de Mattheüs Masterclass bij de Evangelische Omroep. In het programma wordt hij door bariton Maarten Koningsberger klaargestoomd voor een uitvoering van de Matthäus Passion van Johann Sebastian Bach. Speciaal voor opening op 6 april van De Gedempte Grach in Zaandam schrijft en zingt Kroes het nummer Pracht Van Een Gracht. De gemeente Zaandam en de zanger bieden het nummer gratis aan als download. De zanger werkt samen met producer Edwin van Hoevelaak aan het koningslied Nederland Kleurt Oranje dat hij als gratis download uitbrengt in verband met de kroning van prins Willem-Alexander op 30 april.

Edwin van Hoevelaak Maarten Koningsberger

2014

In juni treedt Wolter Kroes op in het reality programma Utopia van SBS6. Bewoonster Isabella zingt mee met het nummer Ik Ben Je Prooi uit 2000. Na veel enthousiaste reacties wordt besloten het nummer opnieuw op te nemen, dit keer als duet. Eind augustus staat het nummer op de eerste plaats van de GfK Top 100.

Discografie Wolter Kroes

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Wolter Kroes

Audio/Video Wolter Kroes

Video Wolter Kroes

Wolter Kroes & Yes-R & Er...
Wolter Kroes & Yes-R & Ernst Daniël Smid - Ben Je Ook Voor Nederland? (De Geluksvogeltjesdans)
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Wolter Kroes & Yes-R & Ernst Daniël Smid - Ben Je Ook Voor Nederland? (De Geluksvogeltjesdans)

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer