Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

WOUT OOSTERKAMP

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

wout oosterkamp

Periode

1950 - heden

Genre

bas-bariton, De Nederlandse Muziekprijs, hedendaags, klassiek, opera

Wout Oosterkamp

Wout Oosterkamp ontwikkelt een zangcarrière op internationaal niveau. Hij treedt op in Europa en de Verenigde Staten met bekende orkesten en beroemde dirigenten, aanvankelijk als operazanger, maar later ook als lied- en oratoriumzanger. Hij is regelmatig te gast op internationale festivals zoals het Holland Festival, het Glyndebourne Festival en de ...
Volledige biografie...

Instrumenten

bas-bariton

Biografie Wout Oosterkamp

Wout Oosterkamp ontwikkelt een zangcarrière op internationaal niveau. Hij treedt op in Europa en de Verenigde Staten met bekende orkesten en beroemde dirigenten, aanvankelijk als operazanger, maar later ook als lied- en oratoriumzanger. Hij is regelmatig te gast op internationale festivals zoals het Holland Festival, het Glyndebourne Festival en de Biënnale van Venetië. Op zijn repertoire staan werken uit alle stijlperiodes, met name ook veel hedendaagse composities. De componisten Jan van Vlijmen, Daan Manneke en Nigel Osborne schreven speciaal voor hem een aantal operarollen.

1950 - 1980

Wout Oosterkamp wordt geboren als vijfde in een gezin van zes kinderen. Hij groeit op in Maastricht. Muziek is gedurende zijn jeugd dagelijkse kost; als kind zingt hij al graag en veel en als middelbare scholier speelt hij orgel in de parochiekerk en zingt hij gregoriaans in de hoogmis. Op zeventienjarige leeftijd wordt Oosterkamp aangenomen op het Maastrichts Conservatorium waar hij zang studeert bij Marilyn Tyler en piano bij Jean Antonietti. Nadat hij zijn diploma voor piano behaalt, neemt hij zanglessen bij Bodi Rapp in Amsterdam en bij Pierre Bernac in Parijs. Voorafgaand aan de uitreiking van de Nederlandse Muziekprijs, in het kader van de bijbehorende studie, krijgt Oosterkamp de kans enkele jaren bij Lola Rodriguez y Aragon in Madrid te studeren.

1982

Wout Oosterkamp maakt zijn debuut bij de Nederlandse Operastichting als Hariadeno in 'L'Ormindo' van Francesco Cavalli.

1985

Ter gelegenheid van de uitreiking van de Nederlandse Muziekprijs schrijft Robert Heppener voor Oosterkamp de liedcyclus 'Tussen bomen', op gedichten van Chris van Geel. Oosterkamp wordt hoofdvakdocent zang aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.

Robert Heppener

1986

Oosterkamp speelt de rol van Heinrich von Kleist tijdens de première van Geert van Keulens 'Aan de Wannsee'.

Geert van Keulen

1990

Tijdens de première van de opera 'Un malheureux vêtu de noir' van Jan van Vlijmen zingt Wout Oosterkamp de rol van dokter.

Jan van Vlijmen

2003 - 2004

Oosterkamp zegt zijn zangcarrière vaarwel en treedt toe tot de Minderbroeders Capucijnen in het Emmaüsklooster te Velp: “In een leven dat zo gevuld was, vond ik niet voldoende tijd voor mijn geestelijke ontwikkeling, terwijl mijn behoefte aan religieuze beleving altijd groot was.” Hij geeft regelmatig gastcolleges aan de Fontys Hogeschool in Tilburg voor de afdeling Theologie en Levensbeschouwing.

2005

Wout Oosterkamp leeft als novice in de broederschap van Capucijnen in Breda. Hij schrijft, ter afsluiting van een cursus Franciscanologie, een scriptie over de 'Psalmen' van Franciscus. Hierna zet hij zich in voor het project 'Klooster in de stad' waarin allerlei activiteiten omtrent zingeving en spiritualiteit worden georganiseerd.

2010

Hoewel Wout Oosterkamp gestopt is met zijn zangcarrière, blijft zijn fascinatie voor de stem een leidraad in zijn leven en zijn werkzaamheden. Sinds het begin van zijn religieuze zoektocht probeert hij op verschillende manieren vocale kunst te koppelen aan spiritualiteit. In Velp geeft hij bijvoorbeeld de workshop 'Muziek als verbeelding' waarin hij met de deelnemers een Franciscus-psalm instudeert: “Zodra je teksten reciterend zingt, wordt de concentratie steeds groter. Je krijgt dan een mantra, zoals ze dat in de Oosterse wereld noemen.” (De Gelderlander, 12 februari 2010)

Discografie Wout Oosterkamp

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Wout Oosterkamp

Audio/Video Wout Oosterkamp

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer