Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

XAM XAM

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

2004 - heden

Genre

wereldmuziek

Xam Xam

Xam Xam maakt muziektheatervoorstellingen, waarin de deels naar het Engels vertaalde poëzie van Senegalese dichters en tekstschrijvers, vooral die van Léopold Senghor (1906-2001), dichter en ex-president van Senegal, centraal staat.
Volledige biografie...

Bezetting

Mola Sylla   componist, zang
Sylvia de Hartog   zang
Thijs Borsten   arrangeur, componist, piano, producer
Jeffrey Bruinsma   viool
Mark Haanstra   basgitaar
Meer resultaten... Minder resultaten

Overige muzikanten

Afra Mussawisade   percussie
Oene van Geel   viool

Biografie Xam Xam

Xam Xam maakt muziektheatervoorstellingen, waarin de deels naar het Engels vertaalde poëzie van Senegalese dichters en tekstschrijvers, vooral die van Léopold Senghor (1906-2001), dichter en ex-president van Senegal, centraal staat.

2004 - 2009

De teksten van Senghor inspireren pianist en componist Thijs Borsten tot het maken van nieuwe muziek in een beeldende theatervoorstelling. Naast poëzie van Senghor zijn er ook teksten te beluisteren van de uit Senegal afkomstige stemkunstenaar Mola Sylla. Zijn liederen worden vertolkt door de veelzijdige zangeres Sylvia de Hartog, in het Engels, en door Sylla zelf, in zijn moedertaal het Wolof. Videobeelden ondersteunen en versterken de Senegalese poëzie en geven een beeld van de dichters en hun thuisland. Poetry From Senegal (2005) en Liberation (2007) zijn kleurrijke en beeldende muziekvoorstellingen, waar tevens albums van worden uitgebracht. Deze verschijnen op het in 2001 door Thijs Borsten zelf opgerichte label Parea Records, dat zich concentreert op wereldmuziek, jazz en kinderrepertoire. Met Xam Xam worden in 2007 nog voorstellingen gedaan in onder meer de Amsterdamse Badcuyp, het Haarlemmer Houtfestival, het Amsterdamse Bimhuis, K13 te Velp, en clubs in Bergen, Amersfoort en Amsterdam. In 2009 doet de groep nog een optreden in het WMDC, het podium voor niet-westerse podiumkunsten te Rotterdam, maar inmiddels maakt Xam Xam nog maar voor een miniem percentage deel uit van de artistieke bezigheden van Thijs Borsten, zoals Sesamjazz uit het repertoire van Trapperdetrap, de jeugdproductie Slagschaduw, Weg Van Cuba, en in de Global Village Series: Wilskracht, en De Wereld Mix.

Mola Sylla

Discografie Xam Xam

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Xam Xam

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer