Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

YORAM ISH-HURWITZ

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1968 - heden

Genre

klassiek, piano

Online

Officiële website

Yoram Ish-Hurwitz

Als eerste Nederlandse pianist studeert Yoram Ish-Hurwitz aan de Juilliard School in New York. In tegenstelling tot andere pianisten is Yoram Ish-Hurwitz geen liefhebber van een uiteenlopend repertoire. Ish-Hurwitz bijt zich liever vast in één project om zo tot een verdieping van het werk te komen en ontdekkingen te doen ...
Volledige biografie...

Instrumenten

piano

Biografie Yoram Ish-Hurwitz

Als eerste Nederlandse pianist studeert Yoram Ish-Hurwitz aan de Juilliard School in New York. In tegenstelling tot andere pianisten is Yoram Ish-Hurwitz geen liefhebber van een uiteenlopend repertoire. Ish-Hurwitz bijt zich liever vast in één project om zo tot een verdieping van het werk te komen en ontdekkingen te doen waaraan anders voorbij zou worden gegaan.

1968

Yoram Ish-Hurwitz wordt in 1968 te Amsterdam geboren. Bij de buren kruipt hij achter de piano en vanaf dat moment weet hij wat hij wil: piano spelen. De sensatie van het indrukken van een toets met als gevolg een warme klank verovert hem, ook al wordt er in de familie voornamelijk viool gespeeld. Hij begint zijn pianostudie bij Danièle Dechenne en Jan Wijn aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam.

1988

In 1988 wint Ish-Hurwitz de tweede prijs op het Eduard Flipse Pianoconcours in Rotterdam.

1991

De Jacques Vonk Prijs wordt hem in 1991 door een internationale jury unaniem toegekend. Sindsdien treedt hij veelvuldig op in Nederland en ver daarbuiten, waaronder Noorwegen, Duitsland, Slowakije, Italië, Tsjechië, Groot-Brittannië, België, Spanje en de Verenigde Staten. Ish-Hurwitz gaat voor twee jaar studeren aan de Juilliard School bij de Hongaarse pianist György Sándor. Na het voltooien van deze studie in 1993 wordt hij opgenomen in de solistenklas van de vermaarde pianopedagoog Karl-Heinz Kämmerling in Hannover bij wie hij eveneens twee jaar studeert.

2003

Vanaf 2003 is Ish-Hurwitz 'Steinway Artist', een titel voor pianisten die ervoor hebben gekozen uitsluitend op piano's van het merk Steinway te spelen en tevens eigenaar te zijn van minstens één exemplaar. Een van de projecten waar naast muziek ook andere kunsten aan bod komt is 'Op pelgrimstocht met Liszt' waarin naast de integrale uitvoering door Ish-Hurwitz van de 'Années de Pèlerinage' van Franz Liszt, ook over Liszts liefdesleven, zijn hang naar natuur en uiteindelijk religie wordt verteld door schrijver en verteller Frédéric Bastet en acteur Carel Alphenaar. Helemaal in de gedachte van Liszts ideeën over de Eenheid der Kunsten.

2008

Een ander project is de theatervoorstelling 'De pianist' over de Joodse pianist Szpilman tijdens de Tweede Wereldoorlog, waarin Ish-Hurwitz naast Edwin de Vries zowel acteur als pianist is. De voorstelling wordt genomineerd voor de Toneel Publieksprijs 2008.

2009

Ter gelegenheid van het honderdste sterfjaar van Isaac Albéniz in 2009 en diens honderdvijftigste geboortejaar in 2010 speelt Ish-Hurwitz de cyclus 'Iberia'. Dit project is een multidisciplinaire concertvoorstelling met filmbeelden van het alledaagse leven van Andalusië afgewisseld met de muziek van Albéniz. In Nederland en in België vinden meer dan dertig optredens plaats.

2010

In 2010 wordt Ish-Hurwitz benoemd tot artistiek leider van het kamermuziekfestival Landgoedconcerten Oranjewoud.

2011

Sinds 2011 is Ish-Hurwitz lid van het Fresco Trio met violiste Birthe Blom en celliste Katharina Gross. Met de contrabasspeler Szymon Marciniak vormt hij het duo 2Base.

Discografie Yoram Ish-Hurwitz

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Yoram Ish-Hurwitz

Audio/Video Yoram Ish-Hurwitz

Video Yoram Ish-Hurwitz

Yoram Ish-Hurwitz - Malag...
Yoram Ish-Hurwitz - Malaga from Iberia Suite, Isaac Albéniz
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Yoram Ish-Hurwitz - Malaga from Iberia Suite, Isaac Albéniz

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer