Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

YOUP VAN 'T HEK

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

28-02-1954 - heden

Genre

cabaret, cabaretier, Nederlandstalig, zang

Online

Beeld en Geluidwiki
Officiële website

Youp van 't Hek

Een van Neerlands meest populaire grappenmakers. Verrijkt de taal met de termen als huppelkut en sleurhut en is in zijn eentje verantwoordelijk voor de ondergang van het biermerk Buckler. Verkoopt bijzonder veel boeken en cd's, waarop hij ook liedjes zingt.
Volledige biografie...

Instrumenten

cabaretier, zang

Overige muzikanten

Rens van der Zalm   accordeon, gitaar, mandoline, viool
Tom Barlage   saxofoon
Ton Scherpenzeel   achtergrondzang, arrangeur, componist, percussie, piano
Izak Boom   banjo, gitaar, mandoline
Ton Snijders   toetsinstrumenten
Meer resultaten... Minder resultaten

Genoemd in de biografie van

1976   Coen van Vrijberghe de Coningh
1981   Don Quishocking
1985   Ivo de Wijs
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Youp van 't Hek

Een van Neerlands meest populaire grappenmakers. Verrijkt de taal met de termen als huppelkut en sleurhut en is in zijn eentje verantwoordelijk voor de ondergang van het biermerk Buckler. Verkoopt bijzonder veel boeken en cd's, waarop hij ook liedjes zingt.

1973 - 1982

Youp van 't Hek (Naarden, 28 februari 1954) maakt in 1973 zijn debuut met het cabaret Nar met het stuk Meer Geluk Dan Wijsheid.

1984 - 1986

Van 't Hek krijgt een Edison voor De Eerste Officiele Echtscheidings CD. Bovendien maakt hij in het theater zijn solo-debuut met Verlopen En Verlaten. De cabaretier speelt mee in de door hem geschreven lunchvoorstelling Gebroken Glas van Toneelgroep Centrum onder regie van Peter Römer. Het Kerstnummer Flappie komt uit op single. Hoewel de plaat niet voorkomt in de hitlijsten, wordt de plaat rond kerstmis regelmatig gedraaid.

1987 - 1988

Opnieuw wint Van 't Hek een Edison. Ditmaal voor de dubbel CD Verlopen En Verlaten.

1989 - 1990

Het theaterprogramma Hond Op Het IJs levert Van 't Hek zowel de VSCD Cabaretprijs als de Scheveningen Cabaretprijs 1988 op. Van 't Hek breekt definitief door naar het grote publiek met zijn Oudejaarsconference. In deze conference haalt hij ondermeer uit naar het alcoholarme bier Buckler met als gevolg dat het nauwelijks meer wordt gedronken en door de fabrikant van de markt wordt gehaald.

1991 - 1994

De Oudejaarsconference 1989 is goed voor wederom een Edison in 1991. In het theater is Van 't Hek actief met Ergens In De Verte en Spelen Met Je Leven.

1995

De caberetier speelt Spel Met Je Leven vijfentwintig keer voor een uitverkocht Carré. Van 't Hek valt weer eens in de prijzen. Voor zijn dubbel CD Ergens in de Verte ontvangt hij zijn vierde Edison. Bovendien is de cabaretier tijdens de jaarwisseling weer op televisie te zien.

1996 - 1999

De Oudejaarsconference 1995 staat 12 weken in de albumlijst en behaalt de hoogste positie. De theatershow's Scherven (met ondermeer Rens van der Zalm als muzikale begeleider) en De Waker, De Slaper & De Dromer zijn binnen korte tijd uitverkocht.
Youp van 't Hek neemt op 31 december 1999 afscheid van het jaar en de eeuw met de oudejaarsconference Mond Vol Tanden.

2000

Van 't Hek overhandigt de eerste exemplaren van Kayak's album Close To The Fire aan de band. Ton Scherpenzeel schrijft al jaren het leeuwendeel van Youp's muziek.

Kayak Ton Scherpenzeel

2001

In het voorjaar tourt Van 't Hek door het land met de voorstelling De Wereld Draait Door. Rens van der Zalm en Tom Barlage zijn z'n muzikale begeleiders. De thematiek blijft sinds Ergens In De Verte onveranderd. De recensenten zijn zeer onder de indruk. Met het programma staat hij ook zes weken in Carré. De registratie van De Wereld Draait Door verschijnt op dubbel-cd.

2002

Youp Speelt Youp is de Oudejaars Conference die op 31 december door de VARA wordt uitgezonden. In de liedjes Dansvloer, Johannes en We Want More wordt hij begeleid door Ton Scherpenzeel (piano/accordeon), Rens van der Zalm (accordeon/gitaar/viool) en Ton Snijders (piano/accordeon).

2004

Op 27 november presenteert de cabaratier zijn eerste kinderboek. De verhalen in De Wonderlijke Broertjes Pim En Pietje : Waarom De Dieren In Artis Op Zaterdag Zo Moe Zijn zijn gebaseerd op de zelfverzonnen verhalen die Van 't Hek aan zijn eigen kinderen vertelde.

2005

Met het programma Prachtige Paprika's staat Van 't Hek zes weken lang vijf avonden per week in zijn geliefde theater Carré. Hij wordt muzikale terzijde gestaan door Ton Snijders, Ton Scherpenzeel en Izak Boom (als tijdelijke invaller van Rans van der Zalm). Tijdens een benefietvoorstelling voor de slachtoffers van de tsunami in Zuidoost-Azië haalt de cabaretier in januari 316.000 Euro op. Prachtige Paprika's verschijnt 14 maart op dubbel-cd. Op 12 februari ontvangt Van 't Hek drie gouden platen, voor de albums Terugblik, Scherven en Oudejaarsconference 1995. Aan het eind van het jaar verzorgt Van 't Hek een oudejaarshow in De Kleine Komedie.

2006

1 mei verschijnen de cd en de dvd Louterliedjes met daarop nieuwe versies van de beste liedjes uit de carrière van Youp van 't Hek, begeleid door het Matangi Strijkkwartet. De cabaretier is een van de vocalisten tijdens de speciale voorstelling Nederlandse Artiesten Zingen Toon Hermans, een televisieshow die op 27 november plaats vindt in het Park Theater te Hoorn en op tweede kerstdag wordt uitgezonden door de Avro uitgezonden.

Toon Hermans

2007

Youp van 't Hek schrijft het toneelstuk Hexen dat in september in première gaat als lunchvoorstelling in het Amsterdamse Theater Bellevue. De hoofdrollen worden gespeeld door Van 't Heks vrouw Debby Petter en actrice Wivineke van Groningen. De regie is in handen van Berend Boudewijn. Vanaf 30 oktober staat de cabaretier zes weken in het Koninklijk Theater Carré te Amsterdam met zijn voorstelling Schreeuwstorm, ditmaal zonder begeleiding van muzikanten, maar wel met Lotte Horlings in de rol van bloemenmeisje met wie hij ook een duet zingt. Iedereen Is Eigenaar Van Iets (oktober) is een bundeling van columns uit NRC Handelsblad.

Lotte Horlings

2008

Youp van 't Hek brengt in 2008 twee boekjes uit: Droomzomers (mei) met strandverhalen en de columnbundel Bacteriën (oktober). De cabaretier bereidt zich vanaf september met een reeks leesvoorstellingen voor op zijn oudejaarsconference Troost. In Troost neemt Van 't Hek in bijna 80 minuten het hele jaar door. Hij wordt begeleid door Ton Scherpenzeel, Ton Snijders, Rens van der Zalm en het strijkkwartet Matangi. Troost is een van de best bekeken programma's op oudejaarsavond.

2009

De toneelvoorstelling Mijn Man, geschreven door Youp van 't Hek, gaat in februari in première in theater Het Oude Raadhuis te Hoofddorp. De hoofdrollen worden vertolkt door Wiveneke van Groningen en Van 't Heks echtgenote Debby Petter. In zijn theaterprogramma Omdat De Nacht… wordt cabaretier in het najaar begeleid door musicalzangeres Lotte Horlings (Dommelen, 10 april 1979) plus drie muzikanten. Horlings was eerder te zien in de toegift van Van 't Heks programma De Schreeuwstorm.

2010

Youp van 't Hek en Guus Meeuwis zijn in de zomer allebei in Zuid-Afrika vanwege het WK voetbal. Tijdens een busrit na een safari schrijven ze samen het lied Majesteit. De twee voeren het liedje uit op 5 juli tijdens de uitzending van het tv-programma NOS Studio Sportzomer. Het nummer is daarna als download verkrijgbaar via de sites van beide zangers. De opbrengst van de single gaat naar de onafhankelijke internationale kinderrechtenorganisatie Save The Children. De optredens van Van 't Hek op 25, 26 en 27 november in Carré worden opgenomen voor latere uitgave op cd en dvd. Naast zijn vaste begeleiders (Ton Scherpenzeel, Christan Grotenbreg, Rens van der Zalm en Izak Boom) wordt hij daarbij terzijde gestaan door zangeres Lotte Horlings.

Guus Meeuwis Lotte Horlings

2011

Het dubbelalbum met een registratie van de voorstelling Omdat De Nacht is vanaf 4 februari verkrijgbaar. In december trekt de cabaretier door het land met zijn Oudejaarsavondconference 2011, getiteld De 2e Viool. Van ’t Hek legt in de Varagids uit dat deze titel niet slaat op gastmuzikant Emmy Verhey, maar ‘op de politieke mentaliteit die in het land hangt’. De tournee eindigt op 30 december in de Stadsschouwburg Groningen. De registratie van dat optreden wordt een dag later uitgezonden op televisie.

Emmy Verhey

2013

Op 1 juni doet Van ’t Hek met zijn programma Wigwam Carré in Amsterdam aan. De titel verwijst naar de wigwam waar de cabaretier vijftig jaar geleden als kind zijn tijd in doorbracht, ‘s zomers in de tuin en ’s winters op zolder, een beetje afgesloten en volkomen in zijn eigen wereld. In november staat hij opnieuw in Carré waar hij voor de tweehonderdste keer optreedt, een mijlpaal in zijn carrière.

2014

De cabaretier ontvangt een Edison Oeuvreprijs Kleinkunst. Volgens de stichting Edison heeft de prijsuitreiking te maken met een reeks mijlpalen in het leven van Van 't Hek: '60e verjaardag, 40 jaar in het vak en zijn 200ste voorstelling in Carré en zijn 30e album.

2015 - 2016

Van 't Hek moet regelmatig optredens afzeggen wegens hartritmestoornissen.
Eind december 2015 moet hij een bypassoperatie ondergaan. Zijn voorstellingen worden geannuleerd en ook moet hij het geplande optreden met Guus Meeuwis in Parijs afzeggen. Toch is hij eind maart 2016 voldoende opgeknapt om het publiek in de beroemde concertzaal Olympia te verrassen met een gastoptreden. In september ontvangt de cabaretier de VSCD-oevreprijs. De prijs wordt onregelmatig toegekend door de directeuren van schouwburgen en concertzalen in Nederland.

Guus Meeuwis

2017

Van 't Hek verzorgt voor de 9e keer de Oudejaarsconference.

Discografie Youp van 't Hek

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Youp van 't Hek

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer