Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

YURI LANDMAN

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Yuri Landman

Periode

01-02-1973 - heden

Genre

basgitaar, experimenteel, gitaar, noise, rock, zang

Yuri Landman

Yuri Landman is medeoprichter van de band Zoppo, gitarist in Avec Aisance en ontwerper van experimentele gitaren.
Volledige biografie...

Instrumenten

basgitaar, gitaar, zang

Biografie Yuri Landman

Yuri Landman is medeoprichter van de band Zoppo, gitarist in Avec Aisance en ontwerper van experimentele gitaren.

In bezetting van

Avec Aisance   basgitaar, gitaar, zang
Beukorkest   gitaar
Bismuth   gitaar, percussie
Zoppo   basgitaar

1999 - 2004

Striptekenaar Yuri Landman verlaat de band Zoppo, waar hij vanaf de oprichting basgitaar speelt, en runt enkele jaren een stripwinkel. Landman kan het musiceren toch niet laten en richt samen met drummer en producer Valentijn Holländer de groep Avec Aisance op. Met gastmuzikanten neemt de band in 2003 in de Boeton Studio te Amsterdam het tien nummers tellende debuut Vivre Dans l'Aisance op. De cd bevat korte nummers die zich bevinden op het grensvlak tussen melodieuze noise en punk. Vivre Dans l'Aisance verschijnt in januari 2004 en is verpakt in een door Landman opvallend ontworpen, langwerpige hoes.

Avec Aisance Zoppo

2005 - 2009

Landman bouwt eigen ontwerpen van elektronische snaarinstrumenten, waaronder The Moodswinger en de Moonlander, zowel voor eigen gebruik als voor bekende muzikanten uit de internationale rock avant-garde. Gitarist/drummer Aaron Hemphill van de Amerikaanse band Liars is de eerste die The Moodswinger krijgt aangeboden. Het instrument is te horen in het nummer Leather Prowler, op het vierde album van Liars uit 2007. The Moodswinger heeft overeenkomsten met de elektrische gitaar, maar is een elektrische twaalfsnarige boventoon citer met drie bruggen en afwijkende stemming. Na Lee Ranaldo van de New Yorkse noiseband Sonic Youth krijgen meer muzikanten en bands uit de internationale rockwereld een door Landman ontworpen snaarinstrumenten, zoals singer/songwriter Liam Finn (de oudste zoon van de Nieuw-Zeelandse muzikant Neil Finn), The Veils, dEUS, Blood Red Shoes, Lou Barlow, Enon, HEALTH, Micachu, David Holmes, Half Japanese en The Moi Non Plus. Voor de Canadese band The Luyas ontwikkelt Landman de Moodswinger II, een versie die minder zwaar is en makkelijker in het gebruik. Omdat de productie van de Moodswinger kostbaar en tijdrovend is, bedenkt Landman in 2009 de Home Swinger, een goedkopere Do-It-Yourself variant, die binnen vier uur volledig vervaardigd kan worden. Landman geeft in Europa en Amerika workshops op culturele festivals en in experimentele concertzalen, waaronder in The Knitting Factory in New York.

The Moi Non Plus

2010 - 2011

Vanaf april 2010 maken de Moodswinger en de afgeleide Home Swinger deel uit van de collectie van het Musical Instrument Museum (MIM) in Phoenix, Arizona, het grootste muziekinstrumentenmuseum ter wereld. Met tien stagiaires van de Zadkine Popacademie te Rotterdam vormt de gitarist de band Yuri Landman & KRGGHH*@#$%!!-Ensemble, gebruik makend van een serie Home Swingers en andere instrumenten, waaronder een snaarinstrument van 25 meter lang. De première van de groep is begin juni 2010 tijdens het Gideon Festival in Groningen met gastbijdragen van bevriende musici van Daily Bread, Pioneers Of Love, Neon Rainbows en Bonne Aparte. Met Home Swinger Gesamptkunstwerk doet Landman op locatie met telkens een wisselende groep mensen een DIY-workshop waarin een zestien mensen in vier uur tijd zestien elektrische instrumenten bouwen, gevolgd door een tweede dag waarop de groep een aantal stukken repeteert om deze vervolgens in de avond uit te voeren. Landman speelt in de composities mee op een aantal van zijn andere instrumenten, waaronder de 25 meter lange Long String installatie. De uitvoeringen variëren van informele amateurvoorstellingen tot projecten op universiteiten (Nantes en Bradford), conservatoria (RAM London) en popacademies (AvP Leeuwarden en Zadkine Rotterdam). Het project wordt ook op grote festivals geboekt als Vilette Sonique en Nuits Sonores in Frankrijk en Clandestino in Zweden en is te zien The Knitting Factory, New York en The Smell, Los Angeles. De uitvoeringen worden regelmatig aangevuld met bekende muzikanten uit de experimentele (pop)muziek, zoals de Franse gitaarimprovisator Noël Akchoté, de Franse cellist Gaspar Claus, de Chinese improvisator Wu Fei, de Amerikaanse zanger/gitarist Jad Fair, de Duitser Jürgen Teller, de Malinese singer/songwriter Sidi Touré en leden uit bands als The Moi Non Plus, The Go-Team (UK), Kate Nash (UK), Action Beat (UK), Foot Village (US), The Luyas (CAN) en Killed By 9V Batteries (AU).

The Moi Non Plus

2012

Yuri Landman in 2012 Tussen het touren door neemt Yuri Landman met René van Lien en Arnold van de Velde (beide NeonRainbows, ex-Feverdream) in Rotterdam muziek op met zijn andere instrumentarium. Het album That’s Right, Go Cats, op vinyl in 21 Europese landen en Japan uitgebracht door het Oostenrijkse label Siluh Records, bevat op kant A een op de Shephardtoon geïnspireerde symfonische noise drone track van 22 minuten met Jad Fair (Half Japanese) op zang. Kant B is gevuld met tracks gemaakt door Van Lien, Van de Velde en Landman. Gastbijdragen zijn van Ryanne van Dorst (Elle Bandita) en Cees van Appeldoorn (ex-Zoppo). De Franse noise artiest Philippe Petit (o.a. Lydia Lunch, Cosey Fanni Tutti, This Heat) verzorgt korte intermezzo’s. De Amerikaanse cd-uitgave op Thick Syrup Records komt in maart uit, tegelijk met een Amerikaanse tournee. Landman brengt met Bart Hopkin een gitaarleerboek uit: Nice Noise: Modifications And Preparations For Guitar. Het boek behandelt gitaartechnieken die doorgaans niet in gewone lesboeken voor gitaarspelen worden vermeld. Samen met Arnold van de Velde vormt Landman het duo Bismuth.

Bismuth Elle Bandita Feverdream NeonRainbows Zoppo

2013

Lucky Fonz III gebruikt een door Landman gebouwde gitaar in het nummer When My Wine Turns Into Water op zijn album All Of Amsterdam.

Lucky Fonz III

Discografie Yuri Landman

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Yuri Landman

Audio/Video Yuri Landman

Video Yuri Landman

Yuri Landman Landmine Lon...
Yuri Landman Landmine Long String Instrument, 25 meter.mp4
Yuri Landman
Yuri Landman
Yuri Landman - Dwarf Mink...
Yuri Landman - Dwarf Minke Violin with Bow
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Yuri Landman - Dwarf Minke Violin with Bow

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer