Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

ZAPP 4

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Zapp 4 in 2010

Periode

1990 - heden

Genre

funk, jazz, wereldmuziek

Online

Officiële website

Pseudoniemen

Zapp String Quartet

Zapp 4

Zapp 4 (voorheen Zapp String Quartet) combineert jazz, klassiek, funk en wereldmuziek. Live improviseert de groep er lustig op los. Zangeres Vera van de Poel (Mimezine) wordt daarnaast vaak uitgenodigd als gastmuzikant.
Volledige biografie...

Bezetting

Oene van Geel   viool
Jasper Le Clercq   viool
Emile Visser   viool
Jeffrey Bruinsma   viool

Overige muzikanten

Friedmar Hitzer   viool
Vera van der Poel   zang

Genoemd in de biografie van

1995   Oene van Geel
1999   Mimezine
2000   Nits
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Zapp 4

Zapp 4 (voorheen Zapp String Quartet) combineert jazz, klassiek, funk en wereldmuziek. Live improviseert de groep er lustig op los. Zangeres Vera van de Poel (Mimezine) wordt daarnaast vaak uitgenodigd als gastmuzikant.

1990

Ward La Tiers richt in 1990 het Pop Strijk Kwartet op. De groep speelt covers van bekende popnummers op feesten en partijen.

1993

Als eerste muzikant van de huidige bezetting komt Emile Visser in 1993 de groep versterken.

1995

Twee jaar later komt de violist Oene van Geel spelen bij de formatie en gaat ook composities schrijven. De groep schuift dan langzaam van pop naar jazz en improvisaties.

Oene van Geel

1997 - 1998

In 1997 komt violist Jasper Le Clerq bij de groep spelen en wint het Zapp Strinquartet de Anova Jazz Competition. Een jaar later wordt de bandnaam gewijzigd. Het Pop Strijk Kwartet gaat verder door het leven als het Zapp Stringquartet. Belangrijke reden van de naamwijziging is dat de groep steeds minder popnummers op het repertoire heeft staan. De band speelt nu meer jazz, funk, wereldmuziek, country en doet daarbij veel improvisaties. Een andere reden is dat de band zapt van de ene muziekstijl naar de andere en daarom de bandnaam Zapp String Quartet meer gepast vindt.

1999

De groep nodigt Vera van der Poel uit om te komen zingen en zo de optredens nog levendiger te maken. Van der Poel zingt op dat moment ook bij de Amsterdamse triphopformatie Mimezine. Het Zapp String Quartet varieert vanaf nu instrumentale shows af met optredens met Van der Poel.

Mimezine

2000

In 2000 komt Friedmar Hitzer bij de band en is de huidige bezetting compleet. De groep doet in het najaar mee aan het project November Music. Het project bestaat uit verschillende bands die balanceren tussen pop en geïmproviseerde jazz. Met deze bands speelt de groep in Tilburg, Den Bosch en Gent (België). De groep is te gast bij een tv-special van de Nits die wordt opgenomen in de Lichthal in Haarlem.

2001

De Duitse componist Philipp Ludwig Stangl gaat in zijn land het theater in en vraagt het Zapp String Quartet om zijn muziekstukken in te spelen.

2002

Het kwartet debuteert in 2002 met het album Dextro. Vera van der Poel en violist Jeffrey Bruinsma leveren gastbijdragen voor de cd. Het album wordt positief door de landelijke pers opgepikt en er volgt een Nederlandse tour. De groep staat in 2002 maar liefst veertien keer in Vredenburg te Utrecht en speelt daarnaast ook op het North Sea Jazz Festival. De VPRO nodigt Oene van Geel uit om composities te schrijven voor het SJU Jazzfestival in Utrecht. Het Zapp String Quartet speelt zelf ook op het festival met gastmuzikanten David Kweksilber (klarinet) en de Belg Jozef Dumoulin (piano).

2003

De composities die Van Geel schrijft voor het festival bevallen hem zo goed dat hij die als basis gebruikt voor het tweede album Chamber Grooves dat in 2003 verschijnt. De cd wordt uitgebracht door het Amsterdamse jazzlabel Trytone.

2004

Het album Meltdown is een samenwerking tussen het kwartet en het Nederlands/Duitse jazztrio Agog (drummer Joost Lijbaart, bassist Mark Haanstra en de Duitse gitarist Frank Wingold). De cd wordt gepresenteerd tijdens een optreden op 18 april in de MusikTriennale te Keulen. Na een optreden met Agog in het Belgische St. Niklaas (13 mei) volgt een gezamenlijke Nederlandse tournee in mei en juni. Het Zapp String Quartet doet in Nederland diverse optredens en treedt ook op in Japan en Hongarije. Aan het eind van het jaar begint de groep te werken aan het derde album.

2005

In het voorjaar doet de groep een korte tournee door Nederland met Erik Vloeimans op trompet en Erik Vaarzon Morel op de Spaanse gitaar in het programma Miles Of Sketches Of Spain. In het najaar wordt het derde album Passaggio uitgebracht. Verschillende jazzmuzikanten, als Willem Breuker, Guus Janssen en Benjamin Herman (New Cool Collective), werken mee aan de plaat die in november wordt gepresenteerd in het Concertgebouw in Amsterdam. De cd bevat naast eigen composities ook werk van Ernst Reijseger, Guus Janssen en Arend Niks. De groep ontvangt de Kersjes van de Groenekan Prijs 2005 voor uitzonderlijk talent in de Nederlandse kamermuziek, uitgereikt door het Kersjes Fonds, één van de grootste particuliere stimuleringsfondsen in Nederland. Op 26 november gaat de tournee Passaggio van start.

Eric Vaarzon Morel New Cool Collective

2007

In het voorjaar reist het gezelschap naar de Verenigde Staten, onder meer voor een optreden tijdens het Rochester Jazz Festival. Na de zomer volgt een drukke agenda met optredens met Eric Vaarzon Morel, dichteres Tjitske Jansen tijdens het Gergiev festival, het Michiel Braam Trio en vocalisten Lucia Meeuwsen, Sean Bergin en Vera Westra en het stuk Nopera in Wageningen en Antwerpen, met Arnold Marinissen in de Oosterpoort te Groningen, saxofonist Frank Vaganée in het Belgische Ghent en tijdens de Dutch Chamber Music Meeting. Voor de opnamen van het album Peculiar gaan de muzikanten naar studio Fattoria Musica in Duitsland. Leden van het kwartet leveren bijdragen op het album MAREA van gitarist Eric Vaarzon Morel.

2008

De cd Peculiar (maart) komt voort uit het project Jumping The Rocky Mountains waarbij het Zapp String Quartet Amerikaanse en Canadese componisten als Mike Kenneally, Mark Feldman en John Scofield heeft gevraagd speciale composities te schrijven. Met klarinettist James Campbell gaat het kwartet eind maart/begin april op tournee door Canada. Later in het jaar tourt het Zapp String Quartet met de Belgische jazzsaxofonist Frank Vaganée en het programma New Chamber Grooves.

2010

Zapp 4 in 2010 Zapp String Quartet gaat op tournee met de Zapp Centrifuge Tour. Het programma bevat hoogtepunten uit het brede repertoire van de afgelopen elf jaar aangevuld met nieuwe composities. Violist Jeffrey Bruinsma heeft de plaats overgenomen van Friedmar Hitzer. Eind november maakt het kwartet bekend voortaan onder de naam Zapp 4 actief te zijn. Alle composities op het album Radiohunter zijn van de bandleden zelf. De cd is op 30 april, 1 en 2 mei opgenomen door Micha de Kanter in de Duitse studio Fattoria Musica.

Jeffrey Bruinsma

2011

Zapp 4 in  2011 Zapp 4 speelt van februari tot en met april samen met Holland Opera, gitarist Andreas Suntrop en de solisten Leonie van Veen, Marielle Woltring, Niek Idelenburg, Florian Just en Sinan Vural de jazzopera Feeks uit, gebaseerd op De Getemde Feeks van Shakespeare. De muziek is geschreven door Oene van Geel en Jasper le Clercq. Tussen de opera door treedt het kwartet ook een paar keer op met singer-songwriter Leine. Dit jaar speelt Zapp 4 onder meer in het Concertgebouw Amsterdam (25 juni met Thoro Borough Symphony en 12 november met Victor Gama), North Sea Round Town in Rotterdam (6 juli), de Nacht van de Poezië in Utrecht (17 september) en het Kinderboekenbal in Amsterdam (5 oktober).

2012

Zapp 4 wordt door een vakjury unaniem verkozen als winnaar van de Sena Performers Toonzetters Prijs 2012. De prijs, bestemd voor het mooiste muziekprogramma van het afgelopen jaar, wordt op 23 juni uitgereikt in het Muziekgebouw aan 't IJ tijdens Toonzetters als onderdeel van het Holland Festival. De jury roemt Zapp 4 'om haar toegankelijkheid en veelzijdigheid, een bijna niet te vangen kwartet, dat balanceert ergens op de grens tussen hedendaags gecomponeerd, jazz, geïmproviseerd, klassiek en pop. Zij brengen hun fantasievolle eigen composities vol passie en energie. De vonken spatten er vanaf en er wordt altijd zeer ingenieus geïmproviseerd en vol groove gespeeld. Hierdoor voelen liefhebbers van verschillende muziekstijlen zich bij Zapp 4 thuis en wordt ook een opvallend jong publiek bereikt'. Tijdens hun eigen concertserie 4x Zapp 4 werken de strijkers samen met onder anderen Spinvis, Eric Vaarzon Morel en Niti Ranjan Biswas. Het kwartet speelt daarnaast onder meer op het Orlando Festival in Kerkrade (augustus) en op Jazz International Rotterdam (november). Op het album We Suck Young Blood (The Radiohead Songbook) speelt Zapp 4 arrangementen van nummers uit het repertoire van de Britse band Radiohead, met interpretaties van onder meer Exit Music (For A Film), Paranoid Android, How To Disappear Completely en My Iron Long. De bandleden overhandigen de cd aan zanger Thom Yorke na het optreden van Radiohead in de Ziggo Dome, Amsterdam op 14 oktober.

Eric Vaarzon Morel Spinvis

2013

Zapp 4 geeft in januari enkele concerten tijdens het Storioni Festival in Breda, Tilburg en Helmond. In maart wordt bekend gemaakt dat Oene van Geel winnaar is van de VPRO/Boy Edgar Prijs, de belangrijkste prijs in Nederland voor jazz en geïmproviseerde muziek. Voor het seizoen 2013-2014 staat een nieuwe editie gepland van 4x Zapp 4 met deze keer 'Hemelse Chaos!' met schrijver Abdelkader Benali en blazer Maarten Ornstein, 'Poetic Dynamite' met gitarist Anton Goudsmit en cymbaalspeler Jan Rokyta, 'Heroes' met zangeres Vera van der Poel en percussionist Afra Musawisade en 'Zapp Tript' met muziek die is geïnspireerd door Indiase raga's, Noorse klanken, Sun Ra en John Cage.

Anton Goudsmit Maarten Ornstein

Discografie Zapp 4

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Zapp 4

Audio/Video Zapp 4

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer