Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

ZEN

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Uit de fotocollectie van Beeld en Geluid: Zen bij het tvprogramma Fenklup

Periode

1965 - 1970

Genre

rock

Zen

Amsterdamse rockgroep, opgericht door zanger/saxofonist Siegfried 'Siebe' de Jong en gitarist/zanger Dirk van der Ploeg, die in 1968 onverwachts een nummer-1 hit heeft met het nummer Hair uit de gelijknamige musical. De groep is in verschillende bezettingen tot ver in de jaren zeventig actief, maar scoort verder geen hits.
Volledige biografie...

Bezetting

Siegfried de Jong   saxofoon, zang
Valentijn Geverts   drums
Bart Bos   basgitaar
Cees Visser   gitaar, zang
Dirk van der Ploeg   gitaar, zang

Overige muzikanten

Dave Vreeland   orgel, piano, saxofoon, zang
Cor Kerker   drums, zang
John Brands   zang
Wim Taaling   drums
Duco De Rijk   gitaar, zang
Meer resultaten... Minder resultaten

Genoemd in de biografie van

1969   RO-D-YS

Biografie Zen

Amsterdamse rockgroep, opgericht door zanger/saxofonist Siegfried 'Siebe' de Jong en gitarist/zanger Dirk van der Ploeg, die in 1968 onverwachts een nummer-1 hit heeft met het nummer Hair uit de gelijknamige musical. De groep is in verschillende bezettingen tot ver in de jaren zeventig actief, maar scoort verder geen hits.

1965

De groep Zen wordt in Amsterdam opgericht door saxofonist Siegfried 'Siebe' de Jong en gitarist Dirk van der Ploeg. Andere leden zijn Cees Visser (zang, gitaar), Valentijn Geverts (drums) en Bart Bos (bas). Van der Ploeg schrijft teksten, muziek en arrrangementen.

1967

Uit de fotocollectie van Beeld en Geluid: Zen bij het tvprogramma Fenklup De eerste singles You Better Start Running Away From Me en Don't Try Reincarnation, geproduceerd door Hans van Hemert, halen de tipparade.

Hans van Hemert

1968

Na de tweede single komt Duco de Rijk in de plaats van Cees Visser. Als succes uitblijft wordt Wim Taaling (evenals Duco ex-Trix and the Paramounts) voor Tijn Geverts en een extra zanger John Brands (uit de Amersfoortse Elements) aangetrokken. In deze bezetting wordt Hair opgenomen, de titelsong van de musical Hair, geschreven door James Rado, Gerome Ragni en Galt McDermot. Zen heeft onverwachts succes met dit nummer. In het tv-programma Disco-duel wordt de single geprezen in plaats van afgekraakt, zoals het geval was met alle eerdere Zen-singles in de voorgaande afleveringen.

The Elements

1969

De single Hair stijgt met grote vaart naar de eerste plaats in de Top 40. Ook andere nummers uit Hair haalden in 1969 de hitparade: Ain't Got No - I Got Life, Frank Mills, Aquarius/Let The Sunshine In en Good Morning Starshine. De follow-up single van Zen, geschreven door een Engelse componist/tekstdichter, flopt, waarna in de zomer Brands, De Rijk en Taaling vervangen worden door Harry Rijnbergen en Bennie Groen van de Ro-d-ys (goed voor 4 top-40 hits). Valentijn Geverts gaat samen met Cees Visser in de band Aquarius spelen.

Aquarius RO-D-YS

1970

Harry Rijnbergen, zanger van de Ro-d-ys, neemt nog één single op met de groep Harley Jay, Rosy, wordt metselaar en werkt in de strokarton. Daarna de Hot Time Band. Duco de Rijk gaat verder met het bouwen van studio-mengpanelen (D&R). Dirk van der Ploeg staat in 1973 met een solosingle in de tipparade. Zijn soloalbum is geproduceerd door Boudewijn de Groot. Hij wordt later psycholoog. John Brands wordt directeur van Basart, een van grootste muziekuitgeverijen van Nederland. Hij maakte begin jaren zeventig een singel met Shirley en enkele solo-singles.

Boudewijn de Groot Gallery Harley Jay Hot Time Band RO-D-YS

1971

Zen-Zanger John Brands gaat in 1971 solo verder. Van hem verschijnen er 3 singles.

John Brands

1972

Zen wordt door Siebe de Jong opnieuw opgericht met een compleet nieuwe bezetting: Dave Vreeland (zang, sax, orgel, piano), Ruud Klokgieter (zang, gitaar), Ed Postema (bas, gitaar), Johan van der Meer (zang, bas) en Floris van Manen (drums). In 1973 vervangt Peter Huijing Ed Postema.

1973

Zanger/gitarist Dirk van der Ploeg brengt een solo-album en een single uit.

Dirk van der Ploeg

1974

In 1974 wordt een lp gemaakt: Zen Again.

1975

Siebe de Jong, Ruud Klokgieter en Peter Huyting werken nu samen met Tony Souren (zang), Dick Hendriks (drums), snel vervangen door Peter Swinkels en (korte tijd) Alex de Laar (zang).

1977

Rond 1977 opereert een nieuwe Zen met Ar Jelier (orgel, piano, zang), Frank Tijdink (gitaar), Dirk Tolsma (ex-The Apples), Siegfried de Jong (ook bekend als Siebe de Jong) en Cor Kerker. Deze groep speelt geen nostalgische hits maar stevige rock. Ook deze bezetting is van korte duur. Tolsma speelt vervolgens in de jazzrockgroep Scene, Joe Monroe Band, Watch, Party Combo, The Swing (met Pierre van der Linden) en Boulevard Avenue. In de jaren tachtig doet de oorspronkelijke bezetting van Zen nog enkele reünie-optredens.

2007

In september overlijdt Cees Visser op 63jarige leeftijd.

Discografie Zen

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Zen

Audio/Video Zen

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer