Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

ZINO VINNIKOV

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1943 - heden

Genre

klassiek, viool

Zino Vinnikov

Zino Vinnikov is een Russisch-Nederlandse violist en één van de belangrijkste vertegenwoordigers van de Sint-Petersburgse viooltraditie. In september 2013 wordt hij benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.
Volledige biografie...

Instrumenten

viool

Biografie Zino Vinnikov

Zino Vinnikov is een Russisch-Nederlandse violist en één van de belangrijkste vertegenwoordigers van de Sint-Petersburgse viooltraditie. In september 2013 wordt hij benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

1943 - 1964

Vinnikov, geboren 1943, studeert bij Abram Shtern in Kiev, en later aan het Conservatorium van Sint-Petersburg (destijds Leningrad) met Mikhail Waiman en Benjamin Sher. In 1963 debuteert hij als solist op de podia van de Filharmonie van Sint-Petersburg en het Mariinski Theater (Kirov Theater).

1965 - 1971

Vinnikov wint nog tijdens zijn studie de eerste prijs (gedeeld met Viktor Tretiakov) op het Nationale Vioolconcours van de Sovjet-Unie. Ook is hij één van de prijswinnaars van de Internationale Tsjaikovski Wedstrijd in Moskou (1966), de Koningin Elisabethwedstrijd in Brussel (1971), en winnaar van de eerste prijs van het George Enescu vioolconcours in Boekarest (1967).

1972 - 1978

Na het afsluiten van zijn solistenopleiding wordt Vinnikov uitgenodigd om als docent aan het Conservatorium van Sint-Petersburg verbonden te blijven. In de vroege jaren van zijn carrière speelt Vinnikov zowel solo-recitals als concertoptredens met orkest op podia in de voormalige Sovjet-Unie en in het buitenland.

1979 - 1980

Vinnikov verhuist op uitnodiging van het Residentie Orkest met zijn familie naar Nederland en wordt hem bij Koninklijk Besluit het Nederlanderschap toegekend. Hij geeft optredens in de meeste Europese landen, alsmede in die van de voormalige Sovjet-Unie, de Verenigde Staten, Canada, Zuid-Amerika, China en Japan. Hij neemt deel aan belangrijke muziekfestivals waaronder Edinburgh, Santander, Athene, Sint-Petersburg, Bonn, Parijs, Bordeaux en Londen. Als solist treedt Vinnikov op met vooraanstaande dirigenten waaronder Jevgeni Svetlanov, Joeri Temirkanov, Mariss Jansons, Neeme Järvi, Hans Vonk, Jaap van Zweden, Gennady Rozhdestvensky, André Previn, Alain Lombard en Vladimir Ashkenazy. Tevens geniet hij een bijzondere muzikale band en samenwerking met de violist en dirigent Yehudi Menuhin. Zino Vinnikov is jarenlang eerste concertmeester van het Leningrads Filharmonisch Orkest, het Royal Philharmonic Orchestra, het Orchestre National Bordeaux Aquitaine en het Residentie Orkest in Den Haag.

Hans Vonk Jaap Van Zweden Residentie Orkest

1981 - 2012

Vinnikov treedt met het Residentie Orkest meerdere malen op voor Hare Majesteit Koningin Beatrix, o.a. ter gelegenheid van haar eerste staatsbezoek aan Luxemburg. Hij is ook zeer actief in de kamermuziek, waar hij samenwerkt met o.a. Philipp Hirshhorn, Mischa Maisky, Boris Pergamenschikow, Natalia Gutman, Eliso Virsaladze, Ronald Brautigam, Dmitri Ferschtman, Godfried Hoogeveen, Elisabeth Leonskaya en anderen. Gedurende meer dan 10 jaar is hij primarius en medeoprichter van het Glinka Kwartet, één van de toonaangevende Nederlandse kamermuziekensembles van de jaren 1980, waarmee hij talloze concerten geeft in binnen- en buitenland. Zino Vinnikov doceert vele jaren aan het Conservatorium van Sint-Petersburg, het Rotterdams Conservatorium, het Utrechts Conservatorium en de Benjamin Britten Academy. Hij geeft regelmatig masterclasses en is pedagoog van een aantal begaafde privéstudenten in Nederland.

Godfried Hoogeveen Ronald Brautigam (2)

2013

Op 8 september, na afloop van het concert in de Glazen Zaal te Den Haag ter gelegenheid van zijn vijftigjarig jubileum, krijgt Zino Vinnikov een Koninklijke onderscheiding uit handen van wethouder Marjolein de Jong. Vinnikov wordt benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. De onderscheiding wordt hem toegekend voor de waardevolle bijdrage die hij al meer dan dertig jaar levert aan het Nederlandse muziekleven en de internationale uitstraling daarvan.

Discografie Zino Vinnikov

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Zino Vinnikov

Audio/Video Zino Vinnikov

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer